În luna martie 2016, IFS Călărași a realizat un spectru larg de acțiuni ce țin de conformarea voluntară a contribuabililor, ridicarea disciplinei financiare, majorarea bazei fiscale și diminuarea restantelor la buget a agenților economici din raion. Toate aceste acțiuni au avut ca scop asigurarea executării obiectivului de încasări a veniturilor la bugetul public național.
Astfel, de către organul fiscal au fost selectați 34 de contribuabili din grupa de risc, care activează preponderent în domeniile prestări servicii transport de călători, servicii stomatologice, comerț cu ridicata și amănuntul, servicii de alimentație publică. Fiecare agent economic a fost invitat la ședințe de conformare, în cadrul cărora li s-a solicitat sa-și desfășoare activitatea în cadrul legal, să-si revadă poziția și să se conformeze benevol la declararea și achitarea obligațiilor fiscale. Contribuabilii au dat asigurări ca vor întreprinde acţiuni pentru majorarea calculărilor la bugetul public național.
În perioada de referință au mai fost organizate trei seminare cu contribuabilii, inclusiv un seminar cu contribuabilii nou-înregistraţi, subiectele principale fiind familiarizarea participanților cu modul de perfectare și prezentare a declarațiilor pe venit, modul de calculare și declarare a taxelor locale, conformarea voluntară la declararea si achitarea obligației fiscale, precum și familiarizarea cu noutățile legislative şi normative.
De asemenea, au fost efectuate 13 vizite fiscale la agenții economici din grupa de risc, aceste acțiuni fiind îndreptate spre școlarizarea contribuabililor cu prevederile legislaţiei fiscale și evitarea erorilor de ordin fiscal.
Pentru asigurarea achitării obligațiilor fiscale de către contribuabilii restanțieri, la ședințele de conformare au fost audiați 11 agenţi economici ce au admis restanțe la bugetul public național. În cadrul acestor audieri s-au elucidat motivele formării restanțelor și posibilitățile de achitare, cu stabilirea termenului-limită de achitare a restanțelor admise. Accentul principal a fost pus pe conformarea benevolă a contribuabililor audiați la declararea deplină și achitarea în termenii stabiliți de legislație a obligațiilor de plăți la bugetul public național.
Concomitent cu aceasta, pentru reducerea restanțelor, în perioada de referință au fost aplicate pârghiile de executare silită, fiind încasate, în acest mod, 2683,9 mii lei, inclusiv prin:
- înaintarea ordinelor incaso la conturile bancare ale restanțierilor – 2072,3 mii lei;
- urmărirea datoriilor debitoare – 116,9 mii lei;
- ridicarea banilor în numerar din casierii – 494,7 mii lei.
Drept consecință, s-a reușit majorarea încasărilor la bugetul public național, comparativ cu luna martie a anului precedent, cu 18,4%, precum și executarea obiectivului de încasări stabilit pentru luna martie 2016 la nivel de 107,6%, inclusiv:
- Bugetul de stat – 114,1%;
- Bugetul UAT – 136,3%;
- BASS – 100,4%;
- FAOAM – 105,4%.
Galeria foto a noutății: