Angajații Serviciului Fiscal de Stat au fost instruiți în perioada 24-31 iulie 2023 de către domnul Ion Pruteanu, șef al Direcției educație anticorupție din cadrul Centrului Național Anticorupție și doamna Natalia Cheptea, ofițer în cadrul aceleiași subdiviziuni, în vederea consolidării integrității instituționale prin prevederea și combaterea fenomenului de corupție.
Directorul Serviciului Fiscal de Stat, domnul Petru Rotaru a menționat că, autoritatea fiscală depune eforturi consolidate pentru a educa propriii angajați în spiritul respectării prevederilor legislației în vigoare pe domeniul integritate și anticorupție.
„Fiecare instituție trebuie să muncească în sensul depășirii neajunsurilor cu care se confruntă. Nouă ne pasă, știm că există riscuri și ele trebuie să fie depășite. Trebuie să facem ca toți colegii să aibă o atitudine negativă față de fenomenul corupției. Sunt adeptul prevenției și am toleranță zero față de corupție. Ne-am propus să organizăm asemenea seminare pentru a conștientiza riscurile care derivă din anumite activități necorespunzătoare funcției, efectele pe termen scurt și lung față de funcționari, față de noi ca instituție și dacă se merită de acționat în felul acesta”, a declarat Petru Rotaru.
În altă ordine de idei, directorul SFS a mulțumit colegilor pentru muncă responsabilă depusă zi de zi și rezultatele obținute în consecință, prin majorarea volumului încasărilor la Bugetul public național și transformarea instituției în una orientată spre conformarea voluntară a contribuabililor: „Suntem cei care stăm la baza consolidării Bugetului public național, asigurării stabilității financiare a țării și de munca fiecăruia din noi depinde dacă anul acesta se achită salariile și pensiile, se fac anumite reparații capitale, se repară anumite spitale, etc. Planurile de încasări sunt un element determinant și comportamentul nostru în realizarea planului este la fel de important”.
La rândul său, domnul Ion Pruteanu, șef al Direcției educație anticorupție din cadrul Centrului Național Anticorupție a apreciat pozitiv inițiativa SFS de a organiza asemenea seminare. „Este important că există inițiativă instituțională. Am venit să facem un schimb de informații, să reamintim care sunt rigorile integrității instituționale”.
În cadrul sesiunii de instruire, angajații autorității fiscale au fost familiarizați cu subiectele precum: respectarea regimului juridic al cadourilor; conflictul de interese și favoritirmul; neadmiterea, denunțarea și tratarea influențelor necorespunzătoare; incidentele de integritate; regimul de incompabilități; limitarea publicității; denunțarea corupției; gestionarea patrimoniului și a finanțelor publice; etica profesională a agenților publici.