Inspectoratul fiscal de stat pe raionul Rezina, în perioada lunii mai 2016, a realizat o varietate largă de acțiuni de deservire a contribuabililor, precum și de monitorizare a activității acestora, menite să asigure conformarea benevolă a contribuabililor și realizarea Planului de acțiuni pe anul 2016. Astfel, de la începutul lunii, au fost recepționate și examinate 150 de cereri de la persoane fizice-cetățeni privind restituirea impozitului pe venit reținut/achitat în plus.
Conform unui grafic stabilit, inspectorii fiscali s-au deplasat săptămânal în sectoarele de administrare fiscală pentru studierea mai amănunțită a sectorului și depistarea tuturor obiectelor impozabile, cât și subiecților impunerii, cu scopul majorării bazei impozabile. În cadrul vizitelor în teritoriu au avut loc discuții cu diferite grupuri de cetățeni, care desfășoară activitate ilicită de întreprinzător, cărora le-au fost înmânate scrisori de conformare cu propunerea de a-și înregistra activitatea potrivit cadrului legal. Scrisori de conformare au fost înmânate și reprezentanților agenților economici, la care au fost depistate nereguli.
Pe 5 mai a fost desfășurat un seminar ordinar cu contribuabilii din teritoriu, la care, în scop de popularizare, s-au discutat mai multe articole din ultimul număr al revistei Monitorul fiscal Fisc.md. Contribuabilii au fost informați despre posibilitățile de abonare la revistă și facilitățile de care pot beneficia.
Pe parcursul lunii, direcția Control fiscal a efectuat 4 vizite fiscale privind înregistrarea ca subiect al impunerii cu TVA, 2 controale de restituire a TVA din buget, 2 controale totale, la cererea agenților economici, inclusiv unul – la lichidare, un control de contrapunere și unul tematic, în urma înregistrării în calitate de plătitor TVA.
S-a muncit și asupra diminuării restanțelor față de buget și încasării veniturilor prin toate metodele legale, inclusiv prin executare silită. Astfel, de la începutul lunii au fost înaintate 59 de ordine incaso, prin care s-au încasat 72,2 mii lei, s-au suspendat operațiunile la conturile bancare a 20 agenți economici; s-au ridicat în numerar mijloace bănești în sumă de 39,8 mii lei de la 13 contribuabili și s-a aplicat un sechestru asupra bunurilor unui agent economic în sumă de 1517,4 mii lei.
Totodată, au fost desfășurate 2 instruiri interne pentru funcționarii inspectoratului, la care s-a studiat Legea privind moratoriul asupra controlului de stat, Legea cu privire la conflictul de interese, precum și ord. IFPS nr. 396 din 13.03.2014 Cu privire la conflictul de interese și indicația IFPS nr. 35 din 03.05.2016 Cu privire la respectarea regimului de declarare a conflictului de interese și interese personale și alte acte normative.
De asemenea, un tânăr specialist al inspectoratului, după finalizarea perioadei de probă, a depus jurământul în calitate de funcționar public.
Galeria foto a noutății:
Foto: www.fisc.md