Inspectoratul Fiscal de Stat pe raionul Strășeni, în scopul educării contribuabililor în spiritul conformării benevole la declararea și la plata obligațiilor fiscale, pentru asigurarea bunei administrări fiscale, precum și în scopul eficientizării managementului restanțelor fiscale și diminuarea lor față de BPN, în perioada 01.04-20.04.2016 a convocat două ședințe de lucru de comun cu CNAS, CNAM, cu participarea contribuabililor restanțieri, care au admis restanță în valoare de 3810,4 mii lei, inclusiv penalitate 1876.2 mii lei. Inspectoratul Fiscal a selectat contribuabili din grupa de risc, care activează preponderent în domeniile agricultura, prestări servicii transport, comerț cu ridicata și amănuntul, construcții. În cadrul audierii au fost elucidate motivele formării restanțelor și posibilitățile de achitare. Ca urmare, de către persoanele cu funcții de răspundere au fost asumate obligațiuni, cu termene concrete, fiindu-le înmânate notificări. Concomitent, în urma analizei zilnice a restanței, discuțiile cu agenții economici restanțieri, efectuarea vizitelor fiscale pentru stabilirea surselor de acoperire a restanței, analiza conturilor curente și acțiunile de aplicarea pârghiilor de executare silită, au contribuit la încasările la buget și la diminuarea arieratelor cu 1077.4 mii lei. Între acțiunile de acest gen se înscriu: înaintarea ordinelor incaso la 291 agenți economici în suma de 656.9 mii lei, ridicarea mijloacelor bănești în numerar din casieriile a 29 agenți economici în sumă de 124,1 mii lei. Totodată, a fost aplicat măsura de asigurare în sumă de 296,4 mii lei.
Tot în aceeași perioadă au fost efectuate 13 verificări la primăriile ce au înregistrat un nivel scăzut de încasare a impozitelor pe proprietate. În urma verificării corectitudinii încasărilor și transferărilor în termen a mijloacelor bănești aferente impozitelor și taxelor locale efectuate de către SCITL au fost admise în 9 cazuri încălcări privind respectarea legislației:
• nu este respectat termenul și modalitatea de transfer la buget a mijloacelor bănești încasate de către perceptorii fiscali (art.158 lit. b, Titlul V al CF);
• nu este calculată integral majorarea de întârziere pe impozitele pe proprietate (art.228,TitlulV al CF).
Toate aceste acțiuni au avut ca scop asigurarea executării obiectivului de încasări a veniturilor la bugetul public și reducerea decalajului fiscal, sporirii conformării voluntare a contribuabililor, reducerea evaziunii fiscale și eschivării de la obligațiile fiscale. Ca obiectiv au fost trasate măsuri necesare ce urmează a fi întreprinse pentru realizarea reducerii restanțelor și neadmiterea creșterii lor.
Galeria foto a noutății: