Serviciul Fiscal de Stat a desfășurat (în perioada 01.04.2017 - 31.12.2017) câteva campanii de conformare voluntară a contribuabililor cu risc sporit de utilizare a muncii nedeclarate și achitarea ,,salariului în plic”. Acțiunile au vizat în mod expres verificarea și monitorizarea respectării legislației în domeniul raporturilor de muncă și protejării drepturilor salariaților.
În vederea popularizării prevederilor legislației în rândul contribuabililor și angajaților, cu privire la consecințele nerespectării legislației în vigoare (Codul muncii, Legea salarizării nr.847 din 14 februarie 2017, Hotărârea Guvernului nr. 165 din 9 martie 2010 cu privire la cuantumul minim garantat al salariului în sectorul real) și sancțiunile pasibile de a fi aplicate la încălcarea raporturilor de muncă (art.55 (1 prim), art. 55 (2 prim) din Codul contravențional) privind utilizarea muncii nedeclarate și achitarea salariului sau a altor plăți fără reflectarea acestora în evidența contabilă, Serviciul Fiscal de Stat a selectat 1027 contribuabili cu risc sporit de achitare a salariilor ,,în plic” cu scop de conformare voluntară și minimizare a fenomenului, prin determinarea acestora să calculeze, să declare și să achite integral plățile salariale și obligațiile fiscale aferente.
Eșantionul selectat a fost monitorizat îndeaproape de către SFS prin efectuarea de vizite fiscale, desfășurarea ședințelor colective sau individuale cu agenții economici, derularea acțiunilor de popularizare a legislației.
Ca rezultat al desfășurării acțiunilor de conformare benevolă, din analiza indicatorilor economici pentru perioada ianuarie-noiembrie 2017 s-a stabilit că fondul de salarizare declarat de către contribuabilii selectați cu scop de conformare pentru 11 luni ale anului 2017 constituie 709 064,1 mii lei sau cu 166 031,2 mii lei mai mult față de 11 luni ale anului 2016. Astfel, majorarea față de perioada similară a anului precedent constituie 30,6%.
Este de remarcat că acțiunile întreprinse cu scop de conformare voluntară și minimizare a fenomenului muncii ,,la negru” și practicii de achitare a ,,salariului în plic” în privința contribuabililor cu risc sporit de achitare a ,,salariului în plic”, au contribuit la majorarea salariului mediu per angajator cu 43,7%.
Acțiunile din perioada de referință ce au prevăzut prevenirea și combaterea ilegalităților din domeniul muncii sub aspectul respectării actelor legislative și normative au avut impact asupra majorării calculărilor la bugetul public național administrat de SFS la compartimentul impozit pe venit din salariu: încasările au crescut cu 16,72 la sută comparativ cu perioada similară a anului precedent, constituind 3 052 211,8 mii lei pentru 11 luni ale anului 2017 față de 2 614 987,9 mii lei ale anului 2016.