Serviciul Fiscal de Stat, călăuzindu-se de sloganul „Funcționarul fiscal – în serviciul contribuabilului”, în activitatea sa de administrare fiscală pune accentul pe conformarea fiscală voluntară a contribuabililor.
Astfel, promovarea spiritului de conformare voluntară a contribuabililor, conduce la îmbunătățirea civismului fiscal prin instituirea unui cadru unitar al relaţiilor de parteneriat cu mediul de afaceri şi cetăţeni, bazat pe încrederea şi susţinerea reciprocă, concomitent cu armonizarea legislaţiei fiscale a Republicii Moldova la standardele internaţionale de administrare fiscală.
Luând în considerare obiectivul strategic al Serviciului Fiscal de Stat – promovarea unui nivel ridicat de conformare voluntară a contribuabililor – sunt utilizate o serie de măsuri, acțiuni și procedee orientate spre o deservire și tratare corectă a contribuabililor, în funcție de „comportamentul fiscal” de care dau dovadă. Decizia asupra tratamentului de conformare benevolă sau forțată este bazată pe o analiză detaliată a informației disponibile, precum și pe identificarea și evaluarea riscurilor de conformare.
La baza analizelor efectuate de către Serviciul Fiscal de Stat, aferente activității desfășurate de contribuabili stau Riscurile de conformare fiscală, care au drept scop examinarea nivelului de conformare în funcție de scorul total de risc, precum și studierea comportamentului contribuabilului care influențează acest nivel.
Actualmente, Serviciul Fiscal de Stat operează cu un set de 63 de riscuri de conformare fiscală pentru persoanele juridice, inclusiv 22 de riscuri aferente agenților economici – contribuabili mari.
Riscurile de conformare fiscală pot fi accesate pe pagina oficială a Serviciului Fiscal de Stat www.sfs.md, accesând link-ul.