Serviciul Fiscal de Stat îndeamnă contribuabilii să evite generarea neîntemeiată a stării de insolvabilitate, cu scopul de a se eschiva de la onorarea obligațiilor față de Bugetul public național sau alți creditori.
Astfel, în perioada 1 ianuarie – 15 august 2021, au fost întocmite 20 procese verbale cu privire la constatarea infracțiunii, prin care s-a stabilit că în acțiunile contribuabililor și/sau a persoanelor cu funcție de răspundere sunt întrunite elementele constitutive ale infracțiunilor de insolvabilitate intenționată (art. 252 Cod penal) sau insolvabilitate fictivă (art. 253 Cod penal).
Constatarea infracțiunilor s-a efectuat în temeiul prevederilor Codului de procedură penală și Codului fiscal, conform cărora organul fiscal este împuternicit cu funcția de constatare a infracțiunilor prevăzute de art. 252 “Insolvabilitatea intenționată” și art. 253 „Insolvabilitatea fictivă” din Codul penal.
Procesele verbale cu privire la constatarea infracțiunii au fost remise organului de urmărire penală al Serviciului Fiscal de Stat, iar ca rezultat au fost inițiate 19 cauze penale în temeiul art. 252 Cod penal și 1 cauză penală în temeiul art. 253 Cod penal.