Sequence 307 from 15-08-2023

  • 6 Taxele locale
  • 6.2 Taxa pentru amenajarea teritoriului
  • 6.2.6 Darea de seamă

6.2.6.3

În baza cărui formular se prezintă darea de seamă pe taxa pentru amenajarea teritoriului?

   Darea de seamă pe taxele locale, care include și taxa pentru amenajarea teritoriului, se prezintă în baza formularului Dării de seamă pe taxele locale (Forma TL 13), aprobat prin Ordinul IFPS nr. 1603 din 20.12.2012.
   Întreprinzătorul individual, gospodăria țărănească (de fermier) al căror număr mediu anual de salariaţi, pe parcursul perioadei fiscale, nu depăşeşte 3 unităţi şi care nu sunt înregistraţi ca plătitori de TVA prezintă o dare de seamă fiscală unificată, care cuprinde şi taxa pentru amenajarea teritoriului.
   Darea de seamă unificată se prezintă în baza formularului „Forma UNIF21”, aprobat prin Ordinul SFS nr. 370 din 24.07.2020.

  • 6 Taxele locale
  • 6.6 Taxa pentru unităţile comerciale şi/sau de prestări servicii
  • 6.6.2 Subiecţii impunerii

6.6.2.10

Apare ca subiect a impunerii cu taxa pentru unităţile comerciale şi/sau de prestări servicii persoana care se ocupă cu colectarea maculaturii?

   Da, persoanele care prestează servicii privind colectarea maculaturii apar în calitate de subiecţi ai impunerii cu taxa pentru unităţile comerciale şi/sau prestări servicii şi au obligația de a notifica, în modul corespunzător legislației, autoritatea publică locală în raza de administrare a căreia își desfășoară activitatea (art. 293 alin. (5) al Codului fiscal).

  • 6 Taxele locale
  • 6.6 Taxa pentru unităţile comerciale şi/sau de prestări servicii
  • 6.6.2 Subiecţii impunerii

6.6.2.11

Întrebare transmisă în arhivă.
  • 6 Taxele locale
  • 6.2 Taxa pentru amenajarea teritoriului
  • 6.2.2 Obiectul impunerii şi baza impozabilă

6.2.2.7

Urmează a fi inclusă în baza impozabilă aferentă taxei pentru amenajarea teritoriului fondatorul întreprinderii individuale, dacă întreprinderea nu funcţionează, iar fondatorul este angajat ca salariat în cadrul unei alte întreprinderi şi aceasta din urmă calculează şi achită pentru el taxa respectivă?

   Faptul că întreprinderea nu activează sau faptul că una şi aceeaşi persoană este inclusă în baza impozabilă a diferitor întreprinderi, nu este motiv pentru necalcularea taxei pentru amenajarea teritoriului. Întreprinderea nu va avea obligaţia de a calcula, achita şi prezenta darea de seamă la taxa pentru amenajarea teritoriului numai în cazurile în care aceasta fie şi-a suspendat sau și-a încetat activitatea de întreprinzător la Agenția Servicii Publice, fie nu dispune de bază impozabilă.
[Modificare în Baza generalizată a practicii fiscale în temeiul Legii nr. 220/2007 privind înregistrarea de stat a persoanelor juridice și a întreprinzătorilor individuali]

  • 6 Taxele locale
  • 6.15 Taxa pentru parcaj
  • 6.15.7 Scutiri

6.15.7.2

Poate consiliul local să acorde contribuabililor scutiri suplimentare celor prevăzute de legislaţie în partea ce ţine de achitarea taxei pentru parcaj?

Da, în conformitate cu art. 296 din Codul fiscal, autoritatea administraţiei publice locale, dacă efectuează concomitent modificările corespunzătoare în bugetul local, poate:
a) să acorde subiecţilor impunerii scutiri suplimentare celor menţionate la art. 295;
b) să acorde amînări la plata taxei pe anul fiscal respectiv.
c) să prevadă înlesniri la plata taxelor locale pentru categoriile social-vulnerabile ale populaţiei.

  • 6 Taxele locale
  • 6.17

    Taxa pentru salubrizare

  • 6.17.6

    Scutiri

6.17.6.1

Cine sunt scutiţi de plata taxei pentru salubrizare?

Potrivit art. 295 lit. i) din Codul fiscal, de plata taxei pentru salubrizare sunt scutiți proprietarii sau deținătorii bunurilor rechiziţionate în interes public, pe perioada rechiziţiei, conform legislaţiei.

  • 10 Patenta de întreprinzător
  • 10.1 Dispoziţii generale

10.1.50

Care este nivelul de calificare necesar desfășurării activității de îngrijire a copiilor în baza patentei de întreprinzător și care sunt actele confirmative în acest sens?

    În conformitate cu prevederile art. 4 alin. (32) și (33) din Legea nr. 93/1998 cu privire la patenta de întreprinzător, la cererea de eliberare a patentei pentru desfășurarea activităților prevăzute la pozițiile 2.52 „Servicii alternative de îngrijire a copilului – servicii de îngrijire individualizată a copilului” și 2.53 „Servicii alternative de îngrijire a copilului – servicii de îngrijire a copilului de tip familial” din anexa la legea cu referință, solicitantul acesteia urmează să anexeze, inclusiv, și copia de pe diplomă sau de pe alt act privind studiile ce confirmă nivelul de calificare necesar desfăşurării genurilor de activitate respective.
     Astfel, actele de studii care atestă deținerea competențelor generale și profesionale pentru calificarea “Îngrijitor/îngrijitoare de copii (bonă)” sunt următoarele:
     - certificat de competență profesională (cu specificarea competenței/competențelor profesionale dobândite), eliberat la absolvirea unui program de formare profesională a adulților;
     - certificat de calificare, eliberat la absolvirea programului de formare inițială „Îngrijitor de copii”, în cadrul unei instituţii de învățământ profesional tehnic;
     - certificat de perfecționare/recalificare profesională, eliberat la absolvirea unui program de formare continuă;
     - diplomă de studii profesionale, eliberată la absolvirea programului „Educație timpurie”, calificarea „Educator”;
     - diplomă de studii superioare de licență/master, eliberată la absolvirea unui program de studii din domeniul de formare profesională „Pedagogie preșcolară”.
    Prin urmare, persoana fizică, la solicitarea patentei de întreprinzător în vederea desfășurării activității de îngrijire a copiilor, urmează să prezinte copia cel puțin a unuia dintre actele de studii enumerate mai sus.
[Temei: scrisoarea Ministerului Educației și Cercetării nr. 03/3-09/2654 din 13.06.2023]

  • 10 Patenta de întreprinzător
  • 10.1 Dispoziţii generale

10.1.51

De către cine și conform cărui formular se eliberează concluzia medicală pentru admiterea la serviciul de îngrijire a copilului? 

    La cererea de eliberare a patentei pentru desfășurarea activităților prevăzute la pozițiile 2.52 „Servicii alternative de îngrijire a copilului – servicii de îngrijire individualizată a copilului” și 2.53 „Servicii alternative de îngrijire a copilului – servicii de îngrijire a copilului de tip familial” din anexa la Legea nr. 93/1998 cu privire la patenta de întreprinzător, potrivit art. 4 alin. (32) și (33) din legea cu referință, solicitantul acesteia urmează să anexeze, inclusiv, și concluzia medicală pentru admiterea la serviciul de îngrijire a copilului.
   Concluzia medicală cu referință se eliberează de către medicul de familie conform adeverinței medicale (Formular nr. 086/e), aprobată prin Ordinul Ministerului Sănătății nr. 828 din 31.10.2011 “Cu privire la aprobarea formularelor de evidență medicală primară”.
[Temei: scrisoarea Ministerului Sănătății nr. 12/2084 din 14.06.2023]

news-events