Sequence 309 from 16-08-2023

  • 28 Taxa pe valoarea adaugată
  • 28.3 Obiectul impunerii cu TVA

28.3.48

Se impozitează cu TVA serviciile prestate de colectori în vederea recuperării datoriilor prin instanța de judecată?

   În conformitate cu prevederile art.93 alin.(4) din Codul fiscal, livrare (prestare) de servicii reprezintă activitate de prestare a serviciilor materiale şi nemateriale, de consum şi de producţie, inclusiv darea proprietăţii în arendă, locaţiune, cu plata parţială sau gratuit.
  Obiectul impozabil, potrivit art.95 alin.(1) lit.a) din Codul fiscal, îl constituie livrarea serviciilor de către subiecţii impozabili, reprezentând rezultatul activităţii lor de întreprinzător în Republica Moldova.
  Totodată menționăm că, art.103 din Codul fiscal stabilește livrările scutite de TVA fără drept de deducere.
  În acest context, serviciile prestate de colectori în vederea recuperării datoriilor nu se regăsesc în componența livrărilor scutite de TVA fără drept de deducere, respectiv, acestea se vor impozita pe principii generale.
  • 28 Taxa pe valoarea adaugată
  • 28.26 Taxarea inversă

28.26.21

Reprezintă obiect al impunerii cu TVA livrarea proprietăţii de către întreprinderile declarate în procedura de insolvabilitate neînregistrate în calitate de plătitori de TVA?

   În conformitate cu prevederile Codului fiscal, subiecți impozabili cu TVA sînt persoanele juridice şi fizice care practică activitate de întreprinzător, inclusiv persoanele care desfăşoară activitate profesională potrivit legislaţiei, şi procură pe teritoriul Republicii Moldova proprietatea întreprinderilor înregistrate în calitate de plătitori de TVA, declarate în proces de insolvabilitate, cu excepţia celor în procedură de restructurare şi realizare a planului, în conformitate cu prevederile Legii insolvabilităţii nr.149/2012 (art.94 lit.e) din Codul fiscal).
  Nu constituie obiect impozabil cu TVA livrarea către persoanele juridice şi fizice care desfăşoară activitate de întreprinzător, inclusiv persoanele care desfăşoară activitate profesională potrivit legislaţiei, a proprietăţii întreprinderilor declarate în proces de insolvabilitate, cu excepţia celor în procedură de restructurare şi realizare a planului, în conformitate cu prevederile Legii insolvabilităţii nr.149/2012 (art.95 alin.(2) lit.g) din Codul fiscal).
   Astfel, reieșind din prevederile expuse supra, față de întreprinderea care a procurat bunul imobil al întreprinderii declarate în proces de insolvabilitate neînregistrate în calitate de plătitori de TVA, nu se răsfrâng prevederile taxării inverse cu TVA, respectiv nu apare obligativitatea de calculare și achitare la buget a sumei TVA determinată de la valoarea bunului imobil procurat.
  • 29 Impozitul pe venit
  • 29.1 Persoane juridice şi fizice ce practică activitate de întreprinzător
  • 29.1.4 Scutiri şi alte deduceri

29.1.4.17

Urmează a se ține cont de prevederile art.24 alin.(12) din Codul fiscal în cazul depășirii normativelor de eliminări de poluanți cauzate de ploi puternice?

   Potrivit art.24 alin.(12) din Codul fiscal nu se permite deducerea plăţilor pentru eliminările supranormative de substanţe poluante în mediul înconjurător şi folosirea supralimită a resurselor naturale.
  Articolul 2 din Legea privind plata pentru poluarea mediului nr.1540/1998 stabilește că, subiecți ai plății pentru poluarea mediului, sunt persoanele juridice, indiferent de tipul de proprietate şi forma juridică de organizare, şi persoanele fizice care desfăşoară activitate de întreprinzător, a căror activitate economică este generatoare de poluanţi, iar alin.(2) stabilește că, obiectul - îl constituie relaţiile care apar în legătură cu punerea în circulaţie pe teritoriul Republicii Moldova a mărfurilor care, în procesul utilizării, cauzează poluarea mediului, emisiile (deversările) de poluanţi în mediu şi depozitarea deşeurilor de producţie.
  Astfel, reieșind din prevederile menționate, în cadrul suportării unor pierderi cauzate de evenimente care nu se referă la activitatea de întreprinzător ordinară a entității, ca exemplu ploi puternice, plăţile calculate pentru emisiile de poluanţi în atmosferă, atât în limitele normativelor stabilite, cât şi a celor cu depăşirea normativelor stabilite se vor accepta la deduceri în scopuri fiscale în mărime integrală, fără a se ține cont de prevederile art.24 alin.(12) din Codul fiscal.
news-events