Sequence 182 from 19-04-2024

  • 28 Taxa pe valoarea adaugată
  • 28.21 Deducerea sumei TVA pentru marfurile, serviciile procurate

28.21.50

Se atribuie oare la deduceri suma TVA aferentă bunurilor ce au constituit deşeuri, în partea ce nu depășește limitele aprobate de către conducătorul întreprinderii?
În conformitate cu prevederile Legii privind deșeurile nr.209 din 29 iulie 2016, deșeu reprezintă orice substanță sau obiect pe care deținătorul îl aruncă sau are intenția ori obligația să îl arunce.
De asemenea, potrivit pct. 7 din Regulamentul privind inventarierea, aprobat prin Ordinului Ministrului Finanțelor nr.60 din 29 mai 2012, perisabilitatea naturală reprezintă pierderi de bunuri în limita normelor stabilite de legislație şi de conducătorul entității.
În conformitate cu art.102 alin.(1) CF, în cazul achitării TVA la buget, subiecților impozabili, înregistrați în calitate de plătitori ai TVA, li se permite deducerea sumei TVA, achitată sau care urmează a fi achitată furnizorilor plătitori ai TVA, pe valorile materiale, serviciile procurate (inclusiv transmise în cadrul realizării contractului de comision) pentru efectuarea livrărilor impozabile în procesul desfășurării activității de întreprinzător.
Concomitent, potrivit alin.(8) al aceluiași articol, suma TVA, achitată sau care urmează a fi achitată, pe valorile materiale, serviciile procurate care nu sînt folosite pentru desfăşurarea activităţii de întreprinzător, pe mărfurile procurate care, în procesul activităţii de întreprinzător, au fost sustrase sau au constituit deşeuri şi perisabilităţi naturale peste limitele lunare stabilite de conducător, precum şi pe valoarea care nu a fost supusă amortizării mijloacelor fixe casate, nu se deduce şi se raportează la costurile sau cheltuielile perioadei. Suma TVA, achitată sau care urmează a fi achitată, pentru produsele din tutun clasificate la poziţiile tarifare 240210000, 240220, 240290000, 2403, 2404, care au constituit deşeuri sau perisabilităţi naturale peste limitele stabilite de către Ministerul Sănătăţii, şi pentru produsele din alcool etilic clasificate la poziţiile tarifare 2207, 2208, care au constituit deşeuri sau perisabilităţi naturale peste limitele stabilite de către Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare, precum şi pentru produsele petroliere care au constituit deşeuri sau perisabilităţi naturale peste limitele stabilite de către Ministerul Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale nu se deduce şi se raportează la costurile sau cheltuielile perioadei.
Reieșind din cele expuse, în condițiile acțiunii articolelor menționate din Codul fiscal, dacă mărfurile (produsele) procurate își pierd calitățile de consum, subiectul impozabil are dreptul la deducerea sumei TVA aferentă cantității în limitele stabilite de actele normative sus enumerate, sau în cazul cînd aceste limite nu sînt stabilite de legiuitor, în mărimea ce nu depășește limitele aprobate de către conducătorul întreprinderii.
  • 28 Taxa pe valoarea adaugată
  • 28.13 Zonele economice libere

28.13.9

Ce regim fiscal privind TVA se aplică pentru livrările de deșeuri și reziduuri de hîrtie și de carton, de cauciuc, de plastic și de sticlă (cioburi de sticlă) din Zona Economică Liberă pe restul teritoriului vamal al Republicii Moldova? 

La art.103 alin.(94) din Codul fiscal, este menționat expres că, se scutesc de TVA fără drept de deducere deşeurile şi reziduurile de hîrtie şi de carton, de cauciuc, de plastic şi de sticlă (cioburi de sticlă) procurate pe teritoriul Republicii Moldova de către subiecţii impozabili şi utilizate nemijlocit în activitatea lor de întreprinzător în Republica Moldova.
Astfel, prevederile art. 103 alin.(94) din Codul fiscal, se vor aplica în raport cu livrările care întrunesc cumulativ condiții reglamentate.
(Temei: scrisoarea explicativă a Ministerului Finanțelor nr.15/1-13-1/245 din 20.06.2023)
  • 28 Taxa pe valoarea adaugată
  • 28.15 Factura fiscală

28.15.89

Se include suma TVA în preţul de achiziţie/livrare pentru mărfurile social-importante pentru care, potrivit Hotărîrii Guvernului nr.774/2016 este reglementat adaosul comercial, la completarea facturii fiscale?  

Conform prevederilor pct. 11 subpunct. 19) din Instrucțiunea privind completarea formularului tipizat de document primar cu regim special „Factura fiscală", aprobată prin Ordinul Ministerului Finanțelor nr.118/2017, în coloana 10.9 "Altă informaţie", pentru mărfurile social-importante pentru care, potrivit Hotărîrii Guvernului nr.774 din 20 iunie 2016 cu privire la preţurile de comercializare a produselor social importante, este reglementat adaosul comercial, la fiecare etapă de comercializare se va indica preţul de achiziţie/livrare şi mărimea adaosului comercial cumulativ. Informaţia referitor la preţuri se înscrie iniţial de către producător sau importator, fiind transcrisă ulterior de fiecare furnizor.
Totodată, potrivit Anexei nr.1 la Hotărîrea Guvernului cu privire la preţurile de comercializare a produselor social importante nr.774/2016, preţ de achiziţie reprezintă preţul producătorului/distribuitorului de peste hotare, diminuat cu suma rabatului comercial acordat, indicat în documentele primare, cu luarea în calcul a drepturilor de import achitate (cu excepţia taxei pe valoarea adăugată, care se va trece în cont), a cheltuielilor de transport (după caz, în funcţie de condiţiile de livrare), recalculat în monedă naţională (lei), conform cursului oficial al leului moldovenesc stabilit de Banca Naţională a Moldovei la data efectuării operaţiunii de vămuire.
Preţ de livrare este definit ca preţul producătorului autohton diminuat cu suma rabatului comercial acordat, indicat în documentele primare (cu excepţia taxei pe valoarea adăugată, care se va trece în cont).
Astfel, în coloana 10.9 din factura fiscală, pentru mărfurile social-importante pentru care, potrivit Hotărîrii Guvernului nr.774/2016 este reglementat adaosul comercial, se indică preţul de achiziţie/livrare fără TVA.
 
 
  • 28 Taxa pe valoarea adaugată
  • 28.23 Declaratia privind TVA: modalitatea de completare

28.23.44

Care va fi valoarea livrării pasibile spre reflectare în boxa 5 în cazul serviciilor de comercializare a biletelor de călătorie în trafic internațional, pentru transportul efectuat de alte companii?

În conformitate cu art.104 lit. a) din Codul fiscal, toate tipurile de transporturi internaţionale de pasageri, precum și serviciile de comercializare a biletelor de călătorie în trafic internaţional, se scutesc de TVA cu drept de deducere.
Conform pct.3.7 din Modul de completare a Declaraţiei privind TVA, aprobat prin Ordinul Inspectoratului Fiscal Principal de Stat nr.1164/2012, în boxa 5 "Livrări de mărfuri şi servicii scutite de TVA cu drept de deducere" se indică valoarea livrărilor de mărfuri şi servicii pentru care, conform legislaţiei în vigoare, este prevăzută aplicarea scutirii de TVA cu drept de deducere, cu excepţia plăţilor primite ca plată anticipată (în avans) pentru aceste livrări.
Astfel, entitatea urmează să reflecte în Declarația privind TVA, valoarea livrărilor serviciilor de comercializare a biletelor de călătorie în trafic internațional, valoarea cărora o constituie comisionul perceput, în cazul în care transportul este prestat de o companie terță.

 

 

news-events