În conformitate cu art.104 lit.f) din Codul fiscal, mărfurile, serviciile livrate în zona economică liberă din restul teritoriului vamal al Republicii Moldova se scutesc de TVA cu drept de deducere.
Totodată, potrivit prevederilor art.110 alin.(1) din Codul fiscal, locul livrării mărfurilor se consideră locul aflării acestora la momentul la care este efectuată livrarea, în cazul în care mărfurile nu sunt expediate sau transportate.
Pornind de la cele expuse, ținând cont de faptul că potrivit art.110 alin.(1) din Codul fiscal mărfurile sunt livrate din locul special amenajat și nu expediate sau transportate de către vânzător în zona economică liberă, regimul fiscal prevăzut la art.104 lit.f) din Codul fiscal nu poate fi aplicat. În acest caz, vânzătorul urmează să aplice cotele TVA specificate în art. 96 lit.a) sau lit.b) din Codul fiscal, în dependență de categoria mărfurilor livrate.
În același timp, conform art.7 alin.(3¹) din Legea cu privire la zonele economice libere nr.440/2001, plasarea mărfurilor autohtone în zona economică liberă se realizează doar prin completarea de către rezident a declarației vamale de import în zona liberă, fără obligativitatea furnizorului (vânzătorului) de a completa alte declarații vamale.
Astfel, la livrarea mărfurilor, transportate în zona economică liberă din restul teritoriului vamal al Republicii Moldova, vânzătorul va aplica regimul TVA în conformitate cu prevederile art.104 lit.f) din Codul fiscal, dacă dispune de copia actului justificativ, întocmit în corespundere cu cerințele art.7 din Legea cu privire la zonele economice libere nr.440/2001.