Cine sunt subiecții ce urmează să înregistreze contractul de transmitere în posesie și/sau folosinţă (locaţiune, arendă, uzufruct, superficie) a proprietății imobiliare la Serviciul Fiscal de Stat?
Subiecți ai impunerii ce urmează să înregistreze contractul de locațiune la Serviciul Fiscal de Stat sunt:
- persoanele fizice, calificate ca rezidente potrivit art.5 pct.5) din Codul fiscal, care nu desfăşoară activitate de întreprinzător şi transmit persoanelor specificate la art.54, precum şi altor persoane decât cele specificate la art.90 din Codul fiscal, în posesie şi/sau în folosinţă (locaţiune, arendă, uzufruct, superficie) proprietate imobiliară, indiferent de faptul dacă o deţine în proprietate sau nu;
- nerezidenţi calificaţi conform art.5 pct.6) din Codul fiscal, care obţin venituri de la alte persoane decât cele menţionate la art.90 din transmiterea proprietăţii conform art.71 alin.(1) lit.k) şi k1) din Codul fiscal.
Care este mărimea impozitului ce urmează a fi achitat de către persoanele fizice ce transmit persoanelor specificate la art.54, precum şi altor persoane decât cele specificate la art.90 din Codul fiscal din transmiterea în posesie și/sau folosinţă (locaţiune, arendă, uzufruct, superficie) a proprietății imobiliare?
- Persoanele fizice, care transmit în posesie şi/sau în folosință (locațiune, arendă, uzufruct, superficie) proprietăți imobiliare altor persoane decât cele specificate la art.90 din Codul fiscal din transmiterea în posesie și/sau folosinţă (locaţiune, arendă, usufruct, superficie) a proprietății imobiliare, achită impozit pe venit în mărime de 7% din valoarea contractului;
- nerezidenți calificați conform art.5 pct.6) din Codul fiscal, care obţin venituri de la alte persoane decât cele menţionate la art.90 din transmiterea proprietăţii conform art.71 alin.(1) lit.k) şi k1) din Codul fiscal, urmează a fi supuse impozitului pe venit în mărime de 12% din valoarea lunară a contractului.
Unde urmează persoana fizică să înregistreze contractul de transmitere în posesie și/sau folosinţă (locaţiune, arendă, uzufruct, superficie) a proprietății imobiliare?
Contractul de transmitere în posesie și/sau folosinţă (locaţiune, arendă, uzufruct, superficie) a proprietății imobiliare urmează a fi înregistrat:
- la orice subdiviziune a Serviciuilui Fiscal de Stat, sau
- electronic prin intermediul serviciului electronic SIA „e-Cerere” modulul „Cererea de înregistrare a contractelor de dare în locaţiune a bunurilor imobiliare de către persoanele fizice” (în cazul în care contribuabilul dispune de semnătură digitală).
Care sunt metodele de înregistarea contractului de transmitere în posesie și/sau folosinţă (locaţiune, arendă, uzufruct) a proprietății imobiliare sau rezilierea acestuia?
Persoana fizică poate depune Declarația-Cerere subdiviziunii SFS:
- prin intermediul serviciului electronic SIA „e-Cerere” modulul „Cererea de înregistrare a contractelor de dare în locaţiune a bunurilor imobiliare de către persoanele fizice” (în cazul în care contribuabilul dispune de semnătură digitală). Înregistrarea contractelor în SIA „e-Cerere” modulul „Cererea de înregistrare a contractelor de dare în locațiune a bunurilor imobiliare de către persoanele fizice” va fi asigurată de către funcționarii fiscali ai Serviciului Fiscal de Stat;
- prin intermediul unei scrisori recomandate, Declaraţia-Cerere cu anexarea documentelor confirmative;
- Declarația-Cerere împreună cu documentele confirmative (autentificate prin semnătură digitală), poate fi transmisă la adresa electronică mail@sfs.md;
- Declarația-Cerere, după caz, poate fi depusă și prin reprezentantul contribuabilului (locator/arendator), cu anexarea obligatorie a documentului care atestă împuternicirile reprezentantului, conform art. 244 din Codul fiscal.
În ce termen persoanele fizice sunt obligate să înregistreze contractul de transmitere în posesie și/sau folosinţă (locaţiune, arendă, uzufruct, superficie) a proprietății imobiliare?
Persoanele fizice care nu desfăşoară activitate de întreprinzător şi transmit persoanelor specificate la art.54, precum şi altor persoane decât cele specificate la art.90 din Codul fiscal, în posesie şi/sau în folosinţă (locaţiune, arendă, uzufruct, superficie) proprietate imobiliară, în termen de 7 zile de la data încheierii contractului sunt obligate să-l înregistreze la Serviciul Fiscal de Stat.
Care este termenul de achitare a impozitului pe venit din transmiterea în posesie și/sau folosinţă (locaţiune, arendă, uzufruct, superficie) a proprietății imobiliare?
Impozitul pe venit din transmiterea în posesie și/sau folosinţă (locaţiune, arendă, uzufruct, superficie) a proprietății imobiliare se achită lunar cel tîrziu la data de 25 a lunii în care a fost încheiat contractul.
Dacă proprietatea imobiliară a fost transmisă în posesie şi/sau în folosinţă (locaţiune, arendă, uzufruct, superficie) după data de 25, termenul de plată în această lună va fi data de 25 a lunii următoare lunii încheierii contractului.
În ce caz Serviciul Fiscal de Stat poate să refuze înregistrarea Declarației-Cerere?
În cazul în care la momentul depunerii Declarației-Cerere privind înregistrarea contractului de transmitere în posesie și/sau folosinţă (locaţiune, arendă, uzufruct, superficie) a proprietății imobiliare de către locator, funcționarul fiscal depistează că Declarația-Cererea nu conține elemente obligatorii în baza cărora urmează a fi înregistrată Declarația-Cererea sau reprezentantul legal nu-și confirmă statutul său prin procură, acesta este în drept să refuze înregistrarea acesteia.
Care sunt măsurile întreprinse de Serviciul Fiscal de Stat în cazul neînregistrării contractului de locațiune?
În cazul neînregistrării contractului de locaţiune, arendă, uzufruct, superficie privind proprietatea imobiliară şi al neachitării impozitului din venitul obţinut, Serviciul Fiscal de Stat va estima venitul persoanei fizice care nu desfăşoară activitate de întreprinzător prin metode şi surse indirecte, în conformitate cu prevederile art.189 şi 225.
Care este modalitatea de achitare a impozitului pe venit pentru predarea în posesie și/sau folosința a imobilului?
Impozitul pe venit pentru predarea în posesie și/sau folosința a imobilului poate fi achitat on-line prin intermediul serviciului guvernamental de plăți electronice Mpay, accesând serviciul „Impozitul pe venit pentru predarea în posesie și/sau folosința a imobilului”.
Despre rezilierea contractului de transmitere în posesie şi/sau folosinţă (locaţiune, arendă, uzufruct, superficie) a proprietăţii imobiliare.
Dacă contractul de transmitere în posesie şi/sau în folosinţă (locaţiune, arendă, uzufruct, superficie) a proprietăţii imobiliare a fost reziliat, contribuabilul (locatorul/arendator) urmează să depună Declaraţia privind rezoluţiunea contractului de transmitere în posesie şi/sau în folosinţă (locaţiune, arendă, uzufruct, superficie) a proprietăţii imobiliare, la Direcția de deservire fiscală (Anexa nr.6 la Ordinul SFS nr.622/2018).
În situaţia în care contractul de transmitere în posesie şi/sau folosinţă (locaţiune, arendă, uzufruct, superficie) a proprietăţii imobiliare se reziliază înainte de termenul prevăzut prin contract, locatorul urmează să informeze Serviciul Fiscal de Stat prin depunerea, în termen de 3 zile din data rezoluţiunii contractului, a Declaraţiei privind rezoluţiunea contractului de transmitere în posesie şi/sau folosinţă (locaţiune, arendă, uzufruct, superficie) a proprietăţii imobiliare.
În cazul în care contractul de transmitere în posesie şi/sau folosinţă (locaţiune, arendă, uzufruct, superficie) a proprietăţii imobiliare este încheiat pentru o perioadă de timp nedeterminată, obligaţia de achitare a impozitului pe venit încetează a se calcula odată cu prezentarea Declaraţiei privind rezoluţiunea contractului de transmitere în posesie şi/sau folosinţă (locaţiune, arendă, uzufruct, superficie) a proprietăţii imobiliare.