Angajații SFS continuă activitățile de informare în piețele din țară a foștilor titulari de patentă

31/07/2023
Angajații Direcțiilor deservire fiscală continuă acțiunile de informare în piețele din țară, în vederea creării condițiilor pentru conformarea benevolă a foștilor titulari de patentă de întreprinzător în domeniul comerțului și migrarea acestora la regimul fiscal simplificat – activitate independentă.

În acest context, în perioada 28-30 iulie 2023, funcționarii fiscali au efectuat 118 vizite în cadrul piețelor din țară, fiind consultați circa 1 650 de contribuabili. Acestora le-au fost oferite răspunsuri la întrebările ce țin de achitarea impozitului pe venit, emiterea bonului fiscal, modul de completare a registrului ECC, modul de corectare a sumelor indicate greșit la ECC.

Angajații autorității  fiscale au fost însoțiți și de reprezentanții Centrelor de asistență tehnică pentru echipamentele de casă și de control, care au oferit suport tehnic în vederea utilizării corecte a ECC și evitării erorilor la transmiterea datelor către serverul SFS.

Contribuabilii au mulțumit angajaților SFS pentru suportul și informația oferită. Acțiunile respective vor continua pe parcursul lunii august 2023 pentru a ajunge până la fiecare contribuabil vizat de aceste modificări.

În cadrul vizitelor, contribuabililor le sunt explicate beneficiile regimului fiscal simplificat – activitate independentă, precum:
  • majorarea plafonului de vânzări până la 1,2 milioane lei într-o perioadă fiscală;
  • perioada de activitate nelimitată;
  • cota impozitului pe venit în cuantum de 1% din venitul din vânzări – cea mai mică din Europa;
  • achitarea trimestrială a impozitului pe venit în baza Avizului de plată eliberat de SFS;
  • fără raportare și evidență contabilă.
Reiterăm că, prin această simplificare se stimulează înființarea de noi afaceri și se facilitează activitatea celor existente, ceea ce va contribui la crearea unui mediu economic dinamic și competitiv. Regimul fiscal simplificat este conceput pentru a reduce birocrația și povara administrativă. Acest lucru va permite foștilor titulari ai patentei de întreprinzător să își concentreze eforturile asupra activității lor comerciale, în loc să fie implicați într-un proces complicat de înregistrare și raportare fiscală.

Serviciul Fiscal de Stat informează că, începând cu 01 iulie 2023, activitatea de comerț cu amănuntul la tarabe, tejghele, tonete, în chioșcuri (gherete), pavilioane și din autovehicule, precum și comerțul cu produse alimentare și mărfuri ușor alterabile autohtone, cu condiția respectării cerințelor sanitar-epidemiologice privind depozitarea, păstrarea și comercializarea lor, nu este admisă în baza patentei de întreprinzător, urmare a intrării în vigoare a modificărilor corespunzătoare efectuate în Legea nr. 93/1998 cu privire la patenta de întreprinzător.

De la 01 iulie 2023 și până în prezent, 1454 de foști titulari de patentă s-au conformat noilor prevederi legale și au trecut la regimul fiscal simplificat – activitate independentă. Totodată, 642 de contribuabili au aplicat pentru compensarea cheltuielilor suportate în contextul trecerii la activitatea independentă.

Similar news

Directorul SFS a avut o discuție cu membrii  comunității de afaceri din raionul Basarabeasca
28/07/2023
Directorul SFS a avut o discuție cu membrii comunității de afaceri din raionul Basarabeasca
SFS organizează un seminar referitor la modificările efectuate în formularul Declarației IPC21
26/07/2023
SFS organizează un seminar referitor la modificările efectuate în formularul Declarației IPC21
Serviciul Fiscal de Stat prezintă Raportul de activitate pentru 6 luni ale anului 2023
25/07/2023
Serviciul Fiscal de Stat prezintă Raportul de activitate pentru 6 luni ale anului 2023
Serviciile fiscale electronice vor fi inaccesibile în perioada 11-14 august 2023, în legătură cu migrarea acestora pe platforma guvernamentală MCloud
25/07/2023
Serviciile fiscale electronice vor fi inaccesibile în perioada 11-14 august 2023, în legătură cu migrarea acestora pe platforma guvernamentală MCloud
news-events