IFS Dondușeni: atenție vis-a-vis de plata impozitelor pe proprietate

24/05/2016
    La situația din 23 mai 2016, angajați ai Secției urmărirea plăților din cadrul DAF a IFS Dondușeni, au plasat în toate primăriile din teritoriul raionului Avize cu genericul: Achitarea impozitelor pe proprietate – obligația fiecărui cetățean, cu scopul informării suplimentare cu privire la obligațiile și drepturile cetățenilor la achitarea impozitelor pe proprietate. 
    În scopul acumulării pe deplin a impozitelor, s-a făcut apel la conștiința fiecăruia să-și onoreze obligațiunile față de bugetul public național.
    În avizele plasate este accentuat că cetățenii achită la bugetul public național impozitul pe bunurile imobiliare, ce reprezintă o plată obligatorie la buget de la valoarea bunurilor imobiliare. Bunuri imobiliare se consideră terenurile, clădirile, construcțiile, apartamentele și alte încăperi izolate ce aparțin persoanelor fizice, a căror strămutare este imposibilă fără cauzarea de prejudicii destinației lor.                                                                                              
    Suma impozitului pe bunurile imobiliare ale persoanelor fizice, precum și ale gospodăriilor țărănești se calculează anual de către serviciile de colectare a impozitelor și taxelor locale ale primăriilor cu participarea inspectoratelor fiscale de stat teritoriale, după cum prevede art. 281 din Codul fiscal.
    Totodată, este accentuat că legislația în vigoare prevede scutiri de la plata impozitelor pentru terenurile pe care este amplasat fondul de locuințe, loturile de pe lângă locul de trai, precum și pentru bunurile imobiliare în limita costului imobilului-domiciliu de până la 30 mii de lei pentru categoriile de persoane de vârstă pensionară, invalizi de gradul I și II, invalizi din copilărie și unele categorii de invalizi de gradul III. 
    Tot aici este atrasă atenția că gospodăriilor țărănești nu li se acordă scutiri la impozite. 
    În conformitate cu art. 282 din Codul fiscal, impozitul pe bunurile imobiliare se achită în părți egale nu mai târziu de 15 august și 15 octombrie a anului curent.
    Fiecărui proprietar a imobilului, de către serviciul de colectare a impozitelor și taxelor locale a primăriilor, i se expediază Avizul de plată  a impozitelor, cel târziu cu 60 de zile până la expirarea primului termen de plată a impozitului.                                                                                           
    Contribuabilii-cetățeni care achită suma integrală a impozitului pentru anul fiscal în curs până la 30 iunie a anului respectiv beneficiază de dreptul la o reducere cu 15%  a sumei impozitului ce urmează a fi achitat.
    Drept rezultat, la situația din 23.05.2016 au fost înmânate AVIZE către 10664 cetățeni, ceea ce constituie 78,9 % din numărul total al cetățenilor ce urmează să achite sumele impozitelor pe proprietate. În primăriile Sudarca, Moşana și Horodişte nivelul înmânării avizelor este de 99 %. Cei mai conștiincioși cetățeni au achitat deja impozite în sumă totală de 253,7 mii lei, totodată, beneficiind de dreptul la o reducere cu 15%  a sumei impozitului.

Similar news

<span class="important">Important !!!</span> În termen de până la 1 iulie 2016 se vor instala terminalele POS
30/06/2016
<span class="important">Important !!!</span> În termen de până la 1 iulie 2016 se vor instala terminalele POS
O prioritate a IFS Sângerei - instruirea contribuabililor
24/05/2016
O prioritate a IFS Sângerei - instruirea contribuabililor
Diversitate în activitate
23/05/2016
Diversitate în activitate
IFS Căușeni: acțiuni de conformare a contribuabililor
23/05/2016
IFS Căușeni: acțiuni de conformare a contribuabililor
news-events