IFS Dondușeni: popularizare a legislației fiscale în paralel cu acțiuni de conformare

30/11/2016
    Pe parcursul lunii noiembrie 2016, IFS Dondușeni a întreprins o serie de măsuri ce țin de popularizarea legislației fiscale în rândurile contribuabililor și persoanelor cu atribuții fiscale. În acest context, în incinta inspectoratului fiscal, a fost organizat un seminar cu perceptorii fiscali și cei responsabili de întocmirea deciziilor privind impozitele și taxele locale pentru anul 2017 din cadrul celor 22 de primării administrate, în cadrul căruia s-a discutat despre corectitudinea aplicării impozitelor și taxelor locale în anul 2017, întocmirea corectă a deciziilor în strictă concordanță cu prevederile titlului VII al Codului Fiscal. De asemenea, au fost luate în dezbatere circularele IFPS ce țin de taxele locale, precum și încasarea de către primării a penalităților la impozitele și taxele locale. 
    În cadrul  ședinței, o atenție sporită a fost acordată majorării încasărilor la BPN, sporirii nivelului de disciplină fiscală a contribuabililor, aportului AAPL la capitolul ce ține de conformarea benevolă a contribuabililor la prevederile legislației fiscale, asigurării depistării și stopării în comun cu organul fiscal a schemelor de evaziune fiscală, cum ar fi:
    - activitatea ilicită;
    - ne reflectarea în evidența contabilă a tuturor veniturilor;
    - utilizarea persoanelor angajate neoficial;
    - achitarea salariului în plic.  
    În scopul depistării și aducerii în cadrul legal a contribuabililor ce practică activitate ilicită, Direcția control fiscal a efectuat 9 controale operative, în urma cărora au fost înregistrate următoarele încălcări:
    - 2 cazuri de lipsă a documentelor de proveniență la mărfurile expuse comercializării;
    - 4 cazuri de ținere a registrului MCC;
    - 4 cazuri de emitere a bonului de casă ce nu conține toate elementele obligatorii;
    - 1 caz de lipsă la vedere a informației, prin care se atenționează consumătorul despre dreptul de a cere bonul emis de MCC.
    Drept rezultat, au fost calculate sancțiuni în sumă de 19,5 mii lei, inclusiv sancțiuni fiscale 10 mii lei.
    Totodată, au fost efectuate 2 controale totale planificate, în cadrul cărora s-a recalculat 157,8 mii lei; 8 controale tematice.  
    Pe parcursul lunii curente au fost aplicate măsuri privind majorarea încasărilor la bugetul public național și diminuarea  restanțelor admise de către agenții economici din raza de deservire.

Similar news

IFS Șoldănești: controale fiscale verificare operativă
30/11/2016
IFS Șoldănești: controale fiscale verificare operativă
IFS Cimișlia: activități în vederea administrării fiscale eficiente
29/11/2016
IFS Cimișlia: activități în vederea administrării fiscale eficiente
Seminar de instruire al IFS Leova
28/11/2016
Seminar de instruire al IFS Leova
Acțiuni de popularizare a legislației fiscale desfășurate de IFS Hâncești
28/11/2016
Acțiuni de popularizare a legislației fiscale desfășurate de IFS Hâncești
news-events