Promovarea civismului fiscal și educarea spiritului onorării voluntare a obligațiilor fiscale de către agenții economici, rămâne a fi pentru IFS Ungheni o premisă pentru realizarea întocmai a obiectivelor trasate. Astfel, în ultima perioadă autoritatea fiscală a organizat mai multe seminare de informare și educare a contribuabililor. Scopul de bază este informarea contribuabililor asupra modificărilor operate în legislația fiscală, dar și oferirea suportului metodologic în procesul de utilizare a serviciilor fiscale electronice. În cadrul acțiunilor desfășurate mai sunt vizate cooperarea societății civile în combaterea fenomenului corupției, considerat flagel al societății, fapt care impune autoritățile publice și diversele grupuri social active să promoveze procesele și mecanismele de prevenire și de combatere a fenomenului.
În continuarea bunei tradiții de educare a tinerilor antreprenori, de cultivare a spiritului ,,contribuabilul onest”, Direcția Administrare Fiscală de comun cu Camera de Comerț și Industrie filiala Ungheni și Consiliul Raional Ungheni a organizat o ședință, având ca bază Programul de instruire și consultanță antreprenorială din cadrul Programului PNAET. La acest seminar de instruire au participat și tineri, care doresc să inițieze o afacere.
Scopul urmărit este sprijinirea tinerilor antreprenori în activitatea lor. Totodată, participanții la seminar au luat cunoștință de Ghidul ,,Asistență în lansarea afacerilor”, au fost informați despre SIA ,,Contul curent al contribuabilului”, au beneficiat de îndrumări practice cu privire la prezentarea dărilor de seamă. De asemenea, au fost informați despre tipurile de încălcări și mărimea sancțiunilor, despre sancționarea cazurilor de achitare a salariilor „în plic” și a „muncii la negru , despre noțiunile de evaziune fiscală, fraudă fiscală, despre responsabilitatea pe care și-o asumă în cazul desfășurării unei activități frauduloase, despre neimplicarea lor în acte de corupție.
În același timp, potrivit programului de monitorizare, au fost audiați 65 de agenți economici care întrunesc riscurile specificate, fiindu-le prezentate probe concludente, solicitându-le ca situația să fie redresată. Cât privește încasarea restanțelor formate la bugetul public național, Direcția administrare fiscală a IFS pe raionul Ungheni și-a intensificat măsurile de executare silită, prevăzute de Codul Fiscal al Republicii Moldova. De asemenea, potrivit sloganului ,,Funcționarul fiscal – în serviciul contribuabilului!”, DAF Ungheni a efectuat vizite fiscale la înregistrarea în calitate de plătitor a TVA. Concomitent, au fost organizate deplasări în sectoarele de administrare fiscală ale r. Ungheni, respectiv agenții economici au fost informați cu referire la ultimele modificări survenite în legislația fiscală, dar și au fost atenționați cu privire la neadmiterea încălcărilor în activitatea desfășurată.
Foto: www.fisc.md