Directorul Serviciului Fiscal de Stat, doamna Olga Golban a participat astăzi la discuțiile publice „Noile reglementări privind plățile în numerar: impactul asupra persoanelor fizice și juridice”, organizate de către Camera de Comerț Americană din Republica Moldova.
Evenimentul a avut scopul de a analiza Legea Nr. 34/2024 privind decontările în numerar, ce va intra în vigoare la 01 ianuarie 2025, limitele tranzacțiilor în numerar și excepțiile aplicabile, cu exemple practice pentru achiziții de bunuri și servicii, inclusiv bunuri imobile și mijloace de transport, impactul asupra sectorului bancar și soluțiile de tranziție către plăți electronice și transferuri bancare, riscurile asociate spălării banilor și noile măsuri de prevenire și monitorizare.
Doamna Olga Golban a declarat că autoritatea fiscală pune un accent deosebit de instruirea contribuabililor, în acest sens fiind organizate în perioada în perioada iunie-decembrie 2024, o serie de seminare de instruire referitor la aspectele legale privind efectuarea decontărilor în numerar.
„Avem sarcina de a populariza, de a informa contribuabilul pentru respectarea corectă a normelor cadrului legal. Pe parcursul ultimelor 3 luni am avut câteva sesiuni de instruire, urmând să punem accent în continuare pe modul de aplicare a legii, restricțiile care sunt impuse în scopul de atenționare a agenților economici dar și a cetățenilor și a felului cum urmează să fie aplicată corect norma legală. Aceste seminare sunt accesibile pe platforma www.sfs.md, iar în scurt timp și pe canalul de Youtube al autorității”, a menționat directorul SFS.
Contribuabilii care doresc să participe în cadrul seminarelor organizate de autoritatea fiscală la acest subiect, sunt îndemnați să se înregistreze pe pagina-web a Serviciului Fiscal de Stat, compartimentul
Seminare.
De asemenea, doamna Golban a reiterat faptul că anumite prevederi ce țin de reglementarea plăților în numerar sunt astăzi stabilite în Legea cu privire la antreprenoriat și întreprinderi: „În noua lege urmează a fi reglementate suplimentar tranzacțiile care se realizează între persoanele care desfășoară activități profesionale conform legislației în domeniu, cât și tranzacțiile între persoanele fizice. Avem norme mult mai exhaustive în partea ce ține de plățile făcute în favoarea persoanelor fizice de către cei care desfășoară activitate de întreprinzător”.
Totodată, directorul autorității fiscale a dat asigurări că, această lege nu vine să instituie un nou mecanism de control și nu are ca obiectiv aplicarea sancțiunilor, îndemnând în același timp contribuabilii să se conformeze benevol la respectarea legislației fiscale.
„Controalele fiscale se bazează pe analiza sistemului de riscuri și doar în aceste condiții vom realiza un control. Aspectul legat de monitorizarea limitei de utilizare a numerarului, fie vorbim de agenți economici, fie vorbim despre tranzacțiile între agenții economici cu persoanele fizice, vor fi verificate în cadrul controalelor fiscale ordinare care sunt planificate, fiind analizate printr-o multitudine de aspecte, atât prin prisma obligațiilor fiscale, cât și prin spectrul Legii Nr. 34/2024”, a conchis doamna Olga Golban.