În scopul stabilirii și menținerii unor relații de încredere cu mediul de afaceri şi pentru educarea fiscală a societății, Inspectoratului Fiscal de Stat Floreşti a organizat, la data de 20 mai 2016, o întrunire cu elevii și cadrele didactice de la Liceul Teoretic „Anton Cehov” din or. Floreşti. În cadrul sesiunii de instruire participanţii au fost familiarizaţi cu sistemul fiscal al Republicii Moldova, cu atribuțiile, sarcinile și rolul Serviciului Fiscal de Stat în asigurarea acumulării veniturilor la bugetul public național, modalitatea înregistrării unei afaceri şi eliberarea patentei de întreprinzător. Atât elevii, cât şi cadrele didactice s-au implicat activ în dialog.
De asemenea, a mai fost desfăşurat un seminar general, la care au participat contribuabili din diferite ramuri, inclusiv contribuabili nou-înregistraţi. În cadrul întrunirii au fost oferite informații despre inițierea și gestionarea afacerii, despre aspectele fiscale și juridice din legislația muncii, s-a atras atenția asupra respectării legislației în vigoare în contextul onorării obligațiilor fiscale și asupra efectelor negative ale fenomenului ,,achitarea salariului în plic” și „munca la negru”.
În cadrul ședinței de lucru a serviciilor desconcentrate, din 25 mai 2016, la care au participat primarii din raion, au fost puse în discuţie diverse subiecte, precum:identificarea gospodăriilor ţărăneşti care nu au trecut procedura de reînregistrare şi prezentarea listelor pentru radierea acestora conform prevederilor legale;
- legalizarea activităţii piețelor din primării, care nu sunt autorizate;
- desfășurarea campaniei de informare privind termenele de achitare a impozitului pe bunurile imobiliare.
În ziarul săptămânal raional „Actualităţi Floreştene” au fost publicate articole despre obligaţiunea agenţilor economici privind instalarea terminalelor POS şi despre modificarea cuantumului minim garantat al salariului în sectorul real.
Pentru a realiza obiectivul monitorizării contribuabililor cu risc sporit de neconformare, incluşi în Programul de conformare pentru anul 2016, Direcţia control fiscal a expediat scrisori de conformare la 87 de agenţi economici. La 10 agenţi economici s-au efectuat vizite fiscale, pentru a le explica legislaţia fiscală cu caracter consultativ şi pentru stabilirea unor date cu caracter general despre activitatea contribuabililor.
Totodată, activitatea Inspectoratului Fiscal este orientată şi spre diminuarea restanței existente și încasarea veniturilor la buget prin toate metodele legale. Astfel, în perioada 01.05.2016 – 27.05.2016, Secția de urmărire a plăților a întreprins mai multe acțiuni de constrângere față de contribuabilii care nu-și onorează obligațiunile fiscale:
– Au fost înaintate 93 de dispoziții de suspendare a conturilor bancare la 64 agenți economici;
– Au fost încasate mijloace bănești de la conturile bancare ale agenților economici restanțieri, în sumă totală de 185,4 mii. lei;
– Au fost ridicate mijloace bănești în numerar din casieria a 28 de contribuabili, în sumă de 90,7 mii lei.
Foto: www.fisc.md