Serviciul Fiscal de Stat, informează agenții economici, că prin Legea nr.60 din 23 aprilie 2020 privind instituirea unor măsuri de susținere a activității de întreprinzător și modificarea unor acte normative a fost lansat Programul de subvenționare a dobânzilor.
Esența acestui Program constă în susținerea angajaților şi a angajatorilor în condiţiile efectelor economice ale situaţiei epidemiologice (COVID-19).
Dreptul de beneficierea subvenționării dobânzilor, conform Programului de subvenționare poate fi realizat aferent creditelor contractate, sau care vor fi contractate în perioada 1 mai 2020–31 decembrie 2020.
Valoarea maximă a creditului/creditelor, în raport cu care poate fi realizat dreptul la subvenționare, constituie suma cumulativă a plăţilor salariale declarate de beneficiari la Serviciul Fiscal de Stat:
Este de menționat, că suma maximă pasibilă subvenționării este limitată la nivelul sumei cumulative a plăților salariale declarate de beneficiari la Serviciul Fiscal de Stat pentru lunile septembrie 2019 – februarie 2020.
În cazul în care suma creditului depășește suma cumulativă a plăţilor salariale, subvenţia se va acorda în mărimea sumei dobânzii aferente părții de credit egală cu suma cumulativă a plăţilor salariale menționate.
Rata maximă a dobânzii nominale anuale pasibilă subvenționării este limitată la nivelul 8,76% în monedă națională şi 4,40% în valută străină.
Beneficierea de subvenționare a dobânzilor nu este condiționată de destinația şi modul de utilizare a creditului. Achitarea subvenției se efectuează pentru dobânzile achitate până în luna decembrie 2020 inclusiv.
Pentru a solicita subvenționarea dobînzilor, este necesar de a depune o cerere, la Direcția generală administrare fiscală din aria de deservire sau la Direcţia generală administrare contribuabili mari, după caz. Cererea poate fi expediată și la adresa de e-mail cu aplicarea semnăturii electronice. Datele de contact ale Direcțiilor generale administrare fiscală pot fi vizualizate accesînd link-ul.
Termenul de examinare a cererii este de 5 de zile lucrătoare, în cadrul căruia se efectuează un control cameral.
Ținând cont de cele expuse, SFS încurajează contribuabilii să beneficieze de oportunitatea stabilită prin legislație și să solicite subvenționarea dobânzilor bancare și/sau nebancare.
Notă: Suma subvențiilor primite constituie sursă de venit neimpozabil cu impozitul pe venit.