Sequence 136 from 01-04-2024

  • 28 Taxa pe valoarea adaugată
  • 28.17 Cotele TVA

28.17.38

Se va aplica cota redusă a TVA, prevăzută la art.96 lit.b) liniuța a noua din Codul fiscal, pentru băuturile alcoolice, inclusiv și cele ce nu reprezintă băuturi accizate, livrate de către întreprinderile din domeniul HORECA?

     În conformitate cu art. 96 lit. b) liniuța a noua se aplică cota redusă a TVA de 8% – la produsele alimentare şi/sau băuturi, cu excepţia producţiei alcoolice, preparate sau nepreparate, pentru consumul uman, însoţite de servicii conexe care să permită consumul imediat al acestora, realizate în cadrul activităţilor care se atribuie la secţiunea I a Clasificatorului activităţilor din economia Moldovei.
     Producţie alcoolică se califică a fi produse alimentare destinate consumului uman, având o concentraţie de alcool etilic mai mare de 1,2% în volum (art.1 din Legea nr. 1100/2000). Prin urmare, ținând cont de cele menționate supra, prevederile normei menționate în art. 96 lit. b) din CF liniuța a noua, nu sunt aplicabile pentru băuturile alcoolice și ele urmează a fi supuse cu TVA la cota de 20%.
[Modificare în Baza generalizată a practicii fiscale în temeiul modificării prin Legea nr.212 din 20.07.2023, în vigoare 01.01.2024].

  • 28 Taxa pe valoarea adaugată
  • 28.17 Cotele TVA

28.17.4

Ce cotă a TVA se va aplica pentru serviciile de înregistrare a medicamentelor de uz veterinar acordate de agentul economic rezident producătorilor şi furnizorilor de medicamente de peste hotare în baza contractului de mandat?

    Pentru aprecierea regimului de aplicare a TVA pentru servicii este necesară determinarea locului livrării. În acest sens, Codul fiscal, la articolul 111 „Locul livrării serviciilor”, acorda stipulări exprese, indicînd concret serviciul şi locul unde se va considera acesta ca livrat, iar pentru serviciile care nu sînt indicate – locul fiind stabilit ca locul şediului persoanei ce acordă serviciul (alin.(4) al art.111 din Codul fiscal).
    Prin urmare, în cazul în care persoana rezidentă acordă serviciile menţionate producătorului străin în baza contractului de mandat, valoarea serviciilor o va constitui valoarea comisionului încasat. În acest context, locul prestării acestora, în conformitate cu art.111 alin.(4) din Codul fiscal, este sediul persoanei care prestează serviciul şi urmează a fi impozitate cu TVA în modul general stabilit la cota de 20%.
[Modificare în Baza generalizată a practicii fiscale în temeiul abrogării Hotărîrea Guvernului nr.321 din 18.03.2008, în vigoare 15.04.2019].

  • 28 Taxa pe valoarea adaugată
  • 28.17 Cotele TVA

28.17.25

Care regim fiscal privind TVA se aplică la produsele de panificație și patiserie livrate pe teritoriul Republicii Moldova?

    Conform art. 96 lit. b) prima liniuță din Codul fiscal, la pîinea şi produsele de panificaţie de la pozițiile tarifare 190120000, 190540, 190590300, 190590700, 190590800 livrate pe teritoriul Republicii Moldova, se aplică cota redusă în mărime de 8% a TVA.
    În scopul clasificării produselor de panificație și patiserie la categoria mărfurilor pentru care se aplică cota redusă a TVA în mărime de 8% urmează a se conduce de Nomenclatura combinată a mărfurilor aprobată prin Legea nr.172 din 25 iulie 2014. Totodată, art.II din Legea menționată, stabilește că în cazul apariţiei unor divergenţe la clasificarea şi codificarea mărfurilor, se dispune utilizarea Notelor explicative ale Convenţiei internaţionale privind Sistemul armonizat de descriere şi codificare a mărfurilor din 14 iunie 1983, aprobat de Organizaţia Mondială a Vămilor, la care Republica Moldova este parte.
     Astfel, conform Notelor explicative la Sistemul Armonizat de descriere și codificare a mărfurilor, produsele de panificație precum pizza (semi-preparată sau preparată), plăcintele și alte produse similare sînt clasificate la poziția tarifară 190590800 „-Altele”, iar pizza nepreparată, sau amestecul de aluat, destinat pentru fabricarea produselor clasificate la poziția tarifară 1905, sînt atribuite la poziția tarifară 1901 20 000.
    De asemenea, covrigii congelați fără îndulcitori, adaosuri de cacao etc., în cazul în care nu sînt preparați, sînt atribuiți la poziția tarifară 1901 20 000 „-Amestecuri și aluaturi pentru prepararea produselor de brutărie, de patiserie sau a biscuiților de la poziția 1905” și la poziția tarifară 190590800 „-Altele”, în cazul în care sînt congelați după preparare.
      Drept urmare a celor expuse, produsele menționate, se încadrează în pozițiile tarifare menționate în art.96 lit.b) din Codul fiscal, pentru care se aplică cota redusă a TVA în mărime de 8% la livrarea acestora pe teritoriul Republicii Moldova.
      Referitor la produsele precum colțunașii și pelmenii congelați, acestea sînt clasificate la poziția tarifară 1902 „Paste alimentare chiar fierte sau umplute (cu carne sau cu alte substanțe) sau chiar altfel preparate, cum ar fi spaghete, macaroane, fidea, lasagna, gnochi, ravioli, caneloni...”. Dat fiind faptul că produsele menționate, nu se încadrează în pozițiile tarifare pentru care se aplică cota redusă, la livrarea acestora pe teritoriul Republicii Moldova se va aplica cota-standard a TVA în mărime de 20%.
[Modificare în Baza generalizată a practicii fiscale în temeiul modificării pozițiilor tarifare prin Legea nr.356 din 29.12.2022, în vigoare 01.01.2023].

  • 28 Taxa pe valoarea adaugată
  • 28.18 Livrari scutite de TVA cu drept de deducere

28.18.8

Care sunt livrările scutite de TVA cu drept de deducere?

    În conformitate cu prevederile art.104 din Codul fiscal, se scutesc de TVA cu drept de deducere:
a) mărfurile, serviciile pentru export şi toate tipurile de transporturi internaţionale de mărfuri (inclusiv de expediţie) şi pasageri, serviciile de transport internaţional al gazelor naturale, precum şi serviciile operatorului aerodrom (aeroport), de comercializare a biletelor de călătorie în trafic internaţional, de deservire la sol a aeronavelor, inclusiv de livrare a combustibilului şi a mărfurilor la bordul aeronavei, de securitate aeronautică, de căutare-salvare şi de navigaţie aeriană, aferente aeronavelor în trafic internaţional, combustibilul destinat aprovizionării în Portul Internaţional Liber Giurgiuleşti a navelor maritime implicate în transportul internaţional de mărfuri şi pasageri, indiferent de naţionalitatea navei sau de pavilionul acesteia;
b) energia electrică, energia termică, apa caldă, alimentarea cu apă şi canalizarea pentru bunurile cu destinaţie locativă, inclusiv casele de vacanţă, indiferent de subiectul în a cărui gestiune se află acestea;
c1) importul şi/sau livrarea pe teritoriul ţării a mărfurilor, serviciilor destinate:
– proiectelor de asistenţă tehnică, realizate pe teritoriul Republicii Moldova de către organizaţiile internaţionale şi ţările donatoare în limita tratatelor la care aceasta este parte;
– proiectelor de asistenţă investiţională, finanţate din contul granturilor acordate Guvernului, precum şi din contul granturilor acordate instituţiilor finanţate de la buget.
    Lista tratatelor internaţionale la care Republica Moldova este parte, lista proiectelor de asistenţă tehnică, lista granturilor acordate Guvernului şi instituţiilor finanţate de la buget, precum şi modul de aplicare a scutirii de T.V.A. cu drept de deducere la livrarea pe teritoriul ţării a mărfurilor, serviciilor destinate proiectelor respective se stabilesc de Guvern;
f) mărfurile, serviciile livrate în zona economică liberă din afara teritoriului vamal al Republicii Moldova, livrate din zona economică liberă în afara teritoriului vamal al Republicii Moldova, livrate în zona economică liberă din restul teritoriului vamal al Republicii Moldova, precum şi cele livrate de către rezidenţii diferitelor zone economice libere ale Republicii Moldova unul altuia, cu excepţia serviciilor de transport şi a energiei electrice de echilibrare, livrate în zona economică liberă din restul teritoriului vamal al Republicii Moldova, precum şi cele livrate de către rezidenţii diferitelor zone economice libere ale Republicii Moldova unul altuia;
f1) mărfurile livrate de către rezidentul unei zone economice libere a Republicii Moldova unui nerezident al Republicii Moldova, dacă marfa este predată în scopul prelucrării unui rezident al altei zone economice libere a Republicii Moldova, indicat de cumpărătorul/beneficiarul nerezident;
g) serviciile prestate de întreprinderile industriei uşoare pe teritoriul Republicii Moldova agenţilor economici care plasează mărfurile sub regimul vamal de perfecţionare activă, în cadrul contractelor de prelucrare în regimul vamal de perfecţionare activă. Tipul serviciilor care cad sub incidenţa prezentului punct, precum şi modul de administrare a acestor servicii se stabilesc de Guvern, iar lista agenţilor economici se aprobă de Ministerul Economiei;
i) mărfurile şi serviciile livrate în Portul Internaţional Liber Giurgiuleşti şi Aeroportul Internaţional Liber Mărculeşti din afara teritoriului vamal al Republicii Moldova, cele livrate din Portul Internaţional Liber Giurgiuleşti şi Aeroportul Internaţional Liber Mărculeşti în afara teritoriului vamal al Republicii Moldova, cele livrate în Portul Internaţional Liber Giurgiuleşti şi Aeroportul Internaţional Liber Mărculeşti din restul teritoriului vamal al Republicii Moldova, precum şi cele livrate de către rezidenţii diferitor zone economice libere ale Republicii Moldova, Portului Internaţional Liber Giurgiuleşti, Aeroportului Internaţional Liber Mărculeşti unul altuia, cu excepţia serviciilor de transport livrate în Portul Internaţional Liber Giurgiuleşti şi Aeroportul Internaţional Liber Mărculeşti din restul teritoriului vamal al Republicii Moldova, precum şi a celor livrate de către rezidenţii diferitor zone economice libere ale Republicii Moldova, Portului Internaţional Liber Giurgiuleşti, Aeroportului Internaţional Liber Mărculeşti unul altuia.
[Modificare în temeiul abrogării lit.h) prin Legea nr.302 din 03.11.2022, în vigoare 04.09.2023].

  • 28 Taxa pe valoarea adaugată
  • 28.18 Livrari scutite de TVA cu drept de deducere

28.18.3

Întrebare transmisă în arhivă.
  • 28 Taxa pe valoarea adaugată
  • 28.18 Livrari scutite de TVA cu drept de deducere

28.18.1

Întrebare transmisă în arhivă.
  • 28 Taxa pe valoarea adaugată
  • 28.20 Data obligaţiei fiscale

28.20.11

Întrebare transmisă în arhivă.
  • 28 Taxa pe valoarea adaugată
  • 28.17 Cotele TVA

28.17.42

La ce cota TVA se impozitează producția din zootehnie în forma naturală și anume carne proaspătă, refrigerată sau congelată?

    În articolul 96 lit. b) liniuța a cincea din Codul fiscal, sînt enumerate pozițiile tarifare a producției din zootehnie în formă naturală, masă vie, fitotehnie şi horticultură în formă naturală, produsă, importată şi/sau livrată pe teritoriul Republicii Moldova: 010221, 010231000, 010290200, 010310000, 010410100, 010420100, ex.0105 – pui vii de reproducţie, 060210, 060220, 0701, 07020000, 0703, 0704, 0705, 0706, 070700, 0708, 070920000, 070930000, 070940000, 070951000, 070953000, 070952000, 070960, 070970000, 070993100, 070999100, 070999400, 070999500, 070999600, ex. 070999900 – mărar şi pătrunjel, 0713, 071420100, 080231000, 080610, 080711000, 080719000, 080810, 080830, 080840000, 0809, 08101000, 081020, 081030, 1001, 1002, 1003, 1004, 1005, 1007, 1201, 1205, 120600, 1209, ex. 121291800 – sfeclă de zahăr proaspătă sau refrigerată, 121300000, 1214, livrarea căreia se impozitează cu TVA la cota redusă de 8%.
    În conformitate cu prevederile Legii nr.172/2014 privind aprobarea Nomenclaturii combinate a mărfurilor, carne de animale din specii diferite, proaspătă, refrigerată sau congelată, se plasează în Capitolul 2 „Carne şi organe comestibile”, sub codurile pozițiilor tarifare: 0201-0210. Astfel, luînd în considerație faptul că pozițiile tarifare enumerate în art. 96 lit.b) CF, nu înclud carnea proaspătă, refrigerată sau congelată, livrarea acesteia se impozitează cu TVA la cota standard de 20%.
[Modificare în Baza generalizată a practicii fiscale în temeiul modificării prin Legea nr.356 din 29.12.2022, în vigoare 01.01.2023].

  • 28 Taxa pe valoarea adaugată
  • 28.17 Cotele TVA

28.17.44

În ce cazuri contribuabilul este în drept să aplice cota redusă  a TVA, pentru mărfurile/serviciile realizate în cadrul activităţilor care se atribuie la secţiunea I a Clasificatorului activităţilor din economia Moldovei (HORECA)?


    Prevederile art. 96 lit. b) liniuța a noua din Codul fiscal, stabilesc cota redusă a TVA, la produsele alimentare şi/sau băuturi, cu excepția producției alcoolice, preparate sau nepreparate, pentru consumul uman, însoțite de servicii conexe care să permită consumul imediat al acestora, realizate în cadrul activităților care se atribuie la secțiunea I a Clasificatorului activităților din economia Moldovei, (CAEM).
    Conform prevederilor CAEM, aprobat prin Ordinul Biroului Național de Statistică nr.28 din 07.05.2019, activități de cazare şi de alimentație publică reflectate în diviziunea 56 secțiunii I includ activități de servire a mâncării şi băuturii, furnizarea de mese complete sau de băuturi destinate consumului imediat, fie în restaurante tradiționale sau în restaurante cu auto-servire, fie la standuri permanente sau temporare, cu sau fără scaune. Tipologia unităţilor comerciale se stabileşte conform nomenclatorului prevăzut în anexa nr.5 la Legea cu privire la comerţul interior, nr. 231 din 23.09.2010 (în continuare Lege).
     Potrivit art. 14 alin. (1) din Lege, activitatea de comerţ este condiţionată de depunerea notificării în comerţ de către persoana înregistrată în condiţiile legii. Activitatea de comerţ începe din data emiterii înştiinţării de recepţionare de către autoritatea administraţiei publice locale, prin intermediul resursei informaţionale în domeniul comerţului. Datele generale obligatorii pentru notificare conform alin.(6) lit.b) al aceluiași articol menționat supra, sunt denumirea şi codul activităţii de comerţ conform anexei nr.1 la Lege (la nivel de patru cifre), cu menţiunea privind comercializarea producţiei alcoolice, a berii şi/sau a articolelor din tutun.
    Totodată, Hotărârea Guvernului cu privire la aprobarea regulamentelor şi a regulilor din comerţul interior şi abrogarea unor hotărâri ale Guvernului nr.206 din 12.04.2023, stabilește cerinţele și regulile de bază faţă de activitatea tuturor agenţilor economici care prestează servicii de alimentaţie publică pe teritoriul Republicii Moldova.
     Astfel, pentru mărfurile/serviciile realizate în cadrul activităţilor care se atribuie la secţiunea I a Clasificatorului activităţilor din economia Moldovei (HORECA) se va aplica cota redusă a TVA de către furnizor, dacă acestea sunt însoțite de servicii conexe care să permită consumul imediat al acestora, cu condiția deținerii înştiinţării de recepţionare a notificării comercializării mărfurilor/serviciilor în cadrul activităţilor care se atribuie la secţiunea I a CAEM, precum și cerințelor aprobate prin Hotărârea Guvernului cu privire la aprobarea regulamentelor şi a regulilor din comerţul interior şi abrogarea unor hotărâri ale Guvernului nr.206 din 12.04.2023.
[Modificare în Baza generalizată a practicii fiscale în temeiul modificării prin Hotărârea Guvernului nr.206 din 12.04.2023, în vigoare 24.11.2023].

  • 28 Taxa pe valoarea adaugată
  • 28.17 Cotele TVA

28.17.45

Care este regimul fiscal privind TVA în cazul importului și/sau livrării dovleacului pe teritoriul Republicii Moldova?

    În conformitate cu art. 96 lit. b) liniuța a cincea din Codul fiscal, la producţia din zootehnie în formă naturală, masă vie, fitotehnie şi horticultură în formă naturală, produsă, importată şi/sau livrată pe teritoriul Republicii Moldova, de la poziţiile tarifare: 010221, 010231000, 010290200, 010310000, 010410100, 010420100, ex.0105 – pui vii de reproducţie, 060210, 060220, 0701, 07020000, 0703, 0704, 0705, 0706, 070700, 0708, 070920000, 070930000, 070940000, 070951000, 070953000, 070952000, 070960, 070970000, 070993100, 070999100, 070999400, 070999500, 070999600, ex. 070999900 – mărar şi pătrunjel, 0713, 071420100, 080231000, 080610, 080711000, 080719000, 080810, 080830, 080840000, 0809, 08101000, 081020, 081030, 1001, 1002, 1003, 1004, 1005, 1007, 1201, 1205, 120600, 1209, ex. 121291800 – sfeclă de zahăr proaspătă sau refrigerată, 121300000, 1214, se aplică cota redusă în mărime de 8% a TVA.
    În scopul clasificării dovleacului la categoria mărfurilor pentru care se aplică cota redusă a TVA în mărime de 8%, urmează a se conduce de Nomenclatura combinată a mărfurilor, aprobată prin Legea nr.172 din 25 iulie 2014.
   Astfel, potrivit Nomenclaturii menționate, la poziția tarifară 0709 93 se atribuie „Dovlecii, dovlecii turcești și tărtăcuțele (Cucurbita spp.)”. La rândul său poziția tarifară 0709 93 cuprinde subpozițiile tarifare: 0709 93 100 – „Dovlecei” și 0709 93 900 – „Altele”.
    Prin urmare, dat fiind faptul, că poziția tarifară 0709 93 900 la care se atribuie „dovleacul” nu se încadrează în pozițiile tarifare menționate la art.96 lit. b) liniuța a cincea din Codul fiscal, la importul și/sau livrarea acestuia pe teritoriul Republicii Moldova se va aplica cota-standard a TVA în mărime de 20%.
[Modificare în Baza generalizată a practicii fiscale în temeiul modificării prin Legea nr.356 din 29.12.2022, în vigoare 01.01.2023].

news-events