Subiecții impunerii

STS order number 1638, from 24.11.2014

        Da, proprietarul unui bun imobiliar de pe teritoriul Republicii Moldova, care nu deţine un document ce ar confirma dreptul de proprietate asupra bunului imobiliar sau care nu şi-a executat obligaţia de înregistrare a drepturilor sale patrimoniale asupra bunului imobiliar, poate fi recunoscut ca subiect al impunerii cu impozitul pe bunurile imobiliare, în condiţiile în care îşi exercită, de fapt, dreptul de posesie, de folosinţă şi de dispoziţie asupra acestui bun. (art. 277 alin. (2) din Codul fiscal).

The date the answer was added - 27.11.2014

STS order number 1638, from 24.11.2014

        În cazul în care, un bun imobiliar se află în proprietatea (în folosinţa) comună în diviziune a mai multor persoane, subiect al impunerii cu impozitul pe bunurile imobiliare este considerată fiecare dintre aceste persoane, în cota-parte care îi revine (art. 277 alin. (3) din Codul fiscal).

The date the answer was added - 27.11.2014

STS order number 1638, from 24.11.2014

        În cazul în care, un bun imobiliar se află în proprietate comună în devălmăşie, subiect al impunerii cu impozitul pe bunurile imobiliare este considerat, în baza acordului comun, unul din proprietari (coproprietari). În acest caz toţi proprietarii (coproprietarii) poartă o răspundere solidară pentru îndeplinirea obligaţiilor fiscale (art. 277 alin. (4) din Codul fiscal).

The date the answer was added - 27.11.2014

STS order number 107, from 19.05.2017

        În cazul contractului de leasing financiar, subiect al impunerii cu impozitul pe bunurile imobiliare este locatarul bunurilor imobiliare (art. 277 alin. (1) lit.e) din Codul fiscal).

The date the answer was added - 19.05.2017

         În cazul contractului de leasing financiar, subiect al impunerii cu impozitul pe bunurile imobiliare este locatarul bunurilor imobiliare (art. 277 alin. (5) din Codul fiscal).

Date of archiving the response - 19.05.2017
STS order number 107, from 19.05.2017

      Subiecţi ai impunerii cu impozitul pe bunurile imobiliare / impozitul funciar sunt persoanele juridice şi persoanele fizice rezidenţi şi nerezidenţi ai Republicii Moldova:         
       a) proprietarii bunurilor imobiliare de pe teritoriul Republicii Moldova;       
      b) arendaşii care arendează un bun imobiliar agricol proprietate privată, dacă contractul de arendă nu prevede altfel;
     c) deţinătorii drepturilor patrimoniale (drepturilor de posesie, de gestiune şi/sau de folosinţă) asupra bunurilor imobiliare proprietate publică de pe teritoriul Republicii Moldova;
      d) arendaşii sau locatarii bunurilor imobiliare ale autorităţilor publice şi ale instituţiilor finanţate de la bugetele de toate nivelurile;
       e) locatarii bunurilor imobiliare – în cazul contractului de leasing financiar;      
      f) arendaşii sau locatarii bunurilor imobiliare proprietate privată a nerezidenţilor Republicii Moldova, dacă contractul de arendă/locaţiune nu prevede altfel (art. 277 alin. (1) din Codul fiscal).

The date the answer was added - 19.05.2017

STS order number 693, from 21.12.2018

        Сonform art.277 lit. a) din Codul fiscal, în cazul în care un bun imobiliar proprietate a unei persoane fizice se transmite în locațiune unei autorități publice, subiectul impunerii este persoana fizică – proprietar al bunului imobiliar.

The date the answer was added - 21.12.2018

STS order number 629, from 17.12.2020

     În cazul în care bunul imobiliar cu altă destinație decît cea agricolă, proprietate a unei persoane fizice (cetățean – rezident al Republicii Moldova) se transmite în locațiune, arendă sau folosință unei persoane juridice sau persoane fizice înregistrate în calitate de întreprinzător, subiectul impunerii este persoana fizică – proprietar al bunului imobiliar (art.277 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal). 

The date the answer was added - 21.12.2020

STS order number 629, from 17.12.2020

     Pentru bunurile imobiliare gajate obligația de achitare a impozitului pe bunurile imobiliare revine proprietarului acestora, chiar și în condițiile în care bunurile se află în posesia creditorului gajist (art.277 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal). 

The date the answer was added - 21.12.2020

STS order number 567, from 28.11.2024

     Proprietarii bunurilor imobiliare de pe teritoriul Republicii Moldova – persoane juridice și persoane fizice rezidenți și nerezidenți ai Republicii Moldova, conform art. 277 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal, sunt subiecți ai impunerii cu impozitul pe bunurile imobilare.
     Potrivit art. 510 alin. (2) din Codul civil, în cazul bunurilor imobile, dreptul de proprietate se dobîndeşte la data înregistrării în registrul bunurilor imobile, cu excepţiile prevăzute de lege.
     Totodată, conform art. 500 alin. (3) din Codul civil, dreptul de proprietate poate fi limitat prin lege sau de drepturile unui terţ.
     Astfel, art. 432 alin. (2) lit. a) din Codul civil statuează că, dreptul de proprietate transmis în temeiul contractului de vînzare-cumpărare în care s-a stipulat că vînzătorul îşi rezervă dreptul de proprietate pînă la plata tuturor sumelor datorate de către cumpărător conform acelui contract (rezerva proprietăţii) se consideră dobîndit sub condiţie suspensivă.
      De asemenea, conform art. 1192 alin. (1) lit. a) din Codul civil, rezerva proprietăţii devine opozabilă terţilor după îndeplinirea formalităţilor de publicitate - în cazul bunurilor imobile și al altor bunuri asupra cărora dreptul de proprietate se dobîndește, conform legii, prin înregistrarea într-un registru de publicitate, dreptul de proprietate al cumpărătorului este înregistrat provizoriu, în timp ce dreptul de proprietate al vînzătorului nu este radiat.
      Respectiv, în cazul vînzării-cumpărării unui bun imobil sub condiție suspensivă (achitare în rate cu rezerva proprietății), subiect al impunerii cu impozitul pe bunurile imobiliare/impozitul funciar este proprietarul – vînzător - pînă la momentul radierii drepturilor acestuia din registrul de publicitate.

The date the answer was added - 28.11.2024

news-events