Impozitarea donației

STS order number 181, from 17.02.2017

      În conformitate cu prevederile art. 40 alin. (4) din Codul fiscal, persoana care face o donație se consideră că a vîndut bunul donat la un preț ce reprezintă mărimea maximă din baza lui valorică ajustată sau prețul lui de piață la momentul donării.         
    Astfel, persoana fizică care face donație un bun în scopuri fiscale va constata venit. Venitul în scopuri fiscale va fi evaluat la valoarea maximă din baza valorică ajustată a bunului donat sau prețul lui de piață la momentul donării.         
      La determinarea obiectului impozabil cu impozitul pe venit, se va lua în calcul baza valorică a bunului donat.         
     Bază valorică a activelor de capital se constată în conformitate cu prevederile art. 42 din Codul fiscal.         
      Totodată, potrivit art. 40 alin. (5) din Codul fiscal, creşterea sau pierderea de capital nu este recunoscută în scopuri fiscale în cazul încheierii unui contract de donaţii între rude de gradul I, precum şi între soţi.         
(Modificare în Baza generalizată a practicii fiscale în temeiul Legii nr. 281 din 16 decembrie 2016 (modificarea capitolului 5 din Codul fiscal), publicată în M.O., 2016, nr. 472-477/(5905-5910)

The date the answer was added - 17.02.2017

        În conformitate cu prevederile art. 42 alin. (1) din Codul fiscal, persoana care face o donație se consideră că a vîndut bunul donat la un preț ce reprezintă mărimea maximă din baza lui valorică ajustată sau prețul lui de piață la momentul donării.  Calcularea bazei valorice ajustate a proprietății la momentul donației se efectuează conform art. 38 alin. (1) și (2), separat pe fiecare obiect donat.   Astfel, persoana fizică care face donație a unui bun în scopuri fiscale va constata venit. Venitul în scopuri fiscale va fi evaluat la valoarea maximă din baza valorică ajustată al bunului donat sau prețul lui de piață la momentul donării.   Totodată, la determinarea obiectului impozabil cu impozitul pe venit, se va lua în calcul baza valorică a bunului donat.

Date of archiving the response - 17.02.2017
STS order number 266, from 01.06.2020

      În conformitate cu prevederile art. 21 alin. (4) din Codul fiscal, persoana fizică care nu desfăşoară activitate de întreprinzător se consideră drept persoană care a obţinut venit în mărimea sumei mijloacelor băneşti donate, în partea în care suma totală depăşeşte venitul pe parcursul perioadei fiscale în care a fost făcută donaţia. Prevederile menționate nu se extind asupra persoanelor care fac donaţii persoanelor care au calitatea de rudă, afin de gradul I, precum şi calitatea de soţ/soţie.          
     Astfel, persoana fizică care face donație a mijloacelor bănești în scopuri fiscale va constata venit. Venitul în scopuri fiscale va fi evaluat în mărimea sumei mijloacelor bănești donate în partea în care aceasta depăşeşte venitul pe parcursul perioadei fiscale în care a fost făcută donaţia.          
       Nu se constată venit în scopuri fiscale pentru persoanele fizice care au efectuat donație în folosul persoanelor care au calitatea de rudă, afin de gradul I, precum şi calitatea de soţ/soţie.  
[Modificările operate în temeiul aprobării Legii nr.171 din 19.12.2019 Monitorul Oficial al R. Moldova nr. 393-399 din 27.12.2019, în vigoare 01.01.2020 ]

The date the answer was added - 02.06.2020

        În conformitate cu prevederile art. 42 alin. (3) din Codul fiscal, persoana care face o donație sub formă de mijloace bănești se consideră drept persoană care a obținut venit în mărimea sumei mijloacelor bănești donate.          Astfel, persoana fizică care face donație a mijloacelor bănești în scopuri fiscale va constata venit. Venitul în scopuri fiscale va fi evaluat în mărimea sumei mijloacelor bănești donate.

Date of archiving the response - 02.06.2020
STS order number 80, from 14.02.2025

      În conformitate cu art. 21 alin. (4) din Codul fiscal, persoana fizică care nu desfăşoară activitate de întreprinzător se consideră drept persoană care a obţinut venit în mărimea sumei mijloacelor băneşti donate, în partea în care suma totală depăşeşte venitul pe parcursul perioadei fiscale în care a fost făcută donaţia. Prevederile prezentului alineat nu se extind asupra persoanelor care fac donaţii persoanelor care au calitatea de rudă, afin de gradul I, precum şi calitatea de soţ/soţie.
     Astfel, în obiectul impozabil cu impozitul pe venit se va include donația sub formă de mijloace bănești în partea în care aceasta depășește venitul obținut în perioada fiscală de raportare.
       La completarea Declarației persoanei fizice cu privire la impozitul pe venit, la poziția F1 se va reflecta venitul impozabil pînă la constatarea sumei donațiilor mijloacelor bănești în scopuri fiscale (se indică valoarea pozitivă obținută din diferența (C5col.3 - DE), la poziția F2 se va indica suma donației mijloacelor bănești efectuate (conform art.21 din Codul fiscal), la poziția F3 se efectuează constatarea veniturilor sub formă de donație a mijloacelor bănești în scopuri fiscale (se indică valoarea pozitivă obținută din diferența (F2-Venitul total obținut pe parcursul perioadei fiscale).
[prevederi valabile pentru perioadele fiscale 2024-2025, inclusiv]

The date the answer was added - 14.02.2025

     În conformitate cu art. 21 alin. (4) din Codul fiscal, precum și ale Regulamentului privind modul de completare a Declarației persoanei fizice cu privire la impozitul pe venit, la determinarea obiectului impozabil cu impozitul pe venit se va declara donația sub formă de mijloace bănești în partea în care aceasta depășește venitul impozabil obținut în perioada fiscală de raportare.          
    Astfel, la completarea Declarației persoanei fizice cu privire la impozitul pe venit, la poziția F1 se va reflecta venitul impozabil pînă la constatarea sumei donațiilor mijloacelor bănești în scopuri fiscale (se indică valoarea pozitivă obținută din diferența (C5col.3 - DE), la poziția F2 se va indica suma donației mijloacelor bănești efectuate (conform art.21 din Codul fiscal), la poziția F3 se efectuează constatarea veniturilor sub formă de donație a mijloacelor bănești în scopuri fiscale (se indică valoarea pozitivă obținută din diferența (F2- F1).  
[prevederi valabile pentru perioada fiscală 2019, inclusiv]

Date of archiving the response - 13.04.2023

 În conformitate cu prevederile art. 21 alin. (4) din Codul fiscal, precum și ale Regulamentului privind modul de completare a Declarației persoanei fizice cu privire la impozitul pe venit (formularul CET15), aprobat prin Hotărîrea Guvernului nr. 834 din 1 decembrie 2015, la determinarea obiectului impozabil cu impozitul pe venit se va declara donația sub formă de mijloace bănești în partea în care aceasta depăşeşte venitul impozabil obţinut în perioada fiscală de raportare.  Astfel, la completarea Declarației persoanei fizice cu privire la impozitul pe venit, în rîndul F2.1 se va reflecta suma donației mijloacelor bănești acordate efectiv, și în rîndul F2 se va indica suma venitului aferent donației mijloacelor bănești constatate în scopuri fiscale (se indică valoarea pozitivă obținută din diferența (F2.1- F1).  (Modificare în Baza generalizată a practicii fiscale în temeiul Legii nr. 281 din 16 decembrie 2016 (modificarea capitolului 5 din Codul fiscal), publicată în M.O., 2016, nr. 472-477/(5905-5910)

Date of archiving the response - 14.02.2020

Ordin SFS nr. 107, din 13.04.2023

    În conformitate cu art. 21 alin. (4) din Codul fiscal, persoana fizică care nu desfăşoară activitate de întreprinzător se consideră drept persoană care a obţinut venit în mărimea sumei mijloacelor băneşti donate, în partea în care suma totală depăşeşte venitul pe parcursul perioadei fiscale în care a fost făcută donația. Prevederile prezentului alineat nu se extind asupra persoanelor care fac donaţii persoanelor care au calitatea de rudă, afin de gradul I, precum şi calitatea de soţ/soţie.
     Astfel, în obiectul impozabil cu impozitul pe venit se va include donația sub formă de mijloace bănești în partea în care aceasta depășește venitul impozabil obținut în perioada fiscală de raportare.
     La completarea Declarației persoanei fizice cu privire la impozitul pe venit, la poziția F1 se va reflecta venitul impozabil pînă la constatarea sumei donațiilor mijloacelor bănești în scopuri fiscale (se indică valoarea pozitivă obținută din diferența (C5col.3 - DE), la poziția F2 se va indica suma donației mijloacelor bănești efectuate (conform art.21 din Codul fiscal), la poziția F3 se efectuează constatarea veniturilor sub formă de donație a mijloacelor bănești în scopuri fiscale (se indică valoarea pozitivă obținută din diferența (F2-Venitul total obținut pe parcursul perioadei fiscale).
[prevederi valabile pentru perioadele fiscale 2022-2023, inclusiv]

Date of archiving the response - 14.02.2025
STS order number 511, from 28.09.2018

       În conformitate cu prevederile art. 40 alin. (4) din Codul fiscal, persoana care face o donaţie se consideră că a vîndut bunul donat la un preţ ce reprezintă mărimea maximă din baza lui valorică ajustată sau preţul lui de piaţă la momentul donării.         
      Venitul fiscal reprezintă mărimea maximă din baza valorică ajustată al activului donat sau prețul lui de piață la momentul donării.         
      Baza valorică ajustată a proprietății la momentul donației se determină în conformitate cu prevederile art. 42 din Codul fiscal, separat pe fiecare obiect donat.         
      Totodată, potrivit art. 5 pct. 26) din Codul fiscal, preț de piață, valoare de piață reprezintă prețul mărfii, serviciului, format prin interacțiunea cererii și ofertei pe piața comerțului cu ridicata a mărfurilor, serviciilor identice, iar în cazul lipsei mărfurilor, serviciilor identice – în urma tranzacțiilor încheiate între persoanele ce nu sînt coproprietari sau persoane interdependente pe piața respectivă a comerțului cu ridicata.
      Astfel, suma creşterii de capital în perioada fiscală se calculează din suma excedentară a creşterii de capital recunoscute peste nivelul oricăror pierderi de capital suportate pe parcursul perioadei fiscale în mărimea stabilită la art. 40 alin. (7) din Codul fiscal.         
      Respectiv, în cazul în care prețul de piață al activului donat este mai mare decît baza lui valorică, se va constata creștere de capital determinată ca diferența dintre prețul de piață și baza lui valorică.         
      În cazul în care prețul de piață al activului donat este mai mic sau egal cu baza lui valorică, nu se va constata obiect al impunerii cu impozitul pe venit, deoarece nu este stabilită creșterea de capital.         
      Totodată, potrivit art. 40 alin. (5) din Codul fiscal, creşterea sau pierderea de capital nu este recunoscută în scopuri fiscale în cazul încheierii unui contract de donaţii între rude de gradul I, precum şi între soţi.
[Modificare în Baza generalizată a practicii fiscale în temeiul aprobării Legii nr. 178 din 26.07.2018 (publicată în Monitorul Oficial nr.309-320 din 17.08.2018]

The date the answer was added - 01.10.2018

        În conformitate cu prevederile art. 40 alin. (4) din Codul fiscal, persoana care face o donaţie se consideră că a vîndut bunul donat la un preţ ce reprezintă mărimea maximă din baza lui valorică ajustată sau preţul lui de piaţă la momentul donării.         Venitul fiscal reprezintă mărimea maximă din baza valorică ajustată al activului donat sau prețul lui de piață la momentul donării.         Baza valorică ajustată a proprietății la momentul donației se determină în conformitate cu prevederile art. 42 din Codul fiscal, separat pe fiecare obiect donat.         Totodată, potrivit art. 5 pct. 26) din Codul fiscal, preț de piață, valoare de piață reprezintă prețul mărfii, serviciului, format prin interacțiunea cererii și ofertei pe piața comerțului cu ridicata a mărfurilor, serviciilor identice, iar în cazul lipsei mărfurilor, serviciilor identice – în urma tranzacțiilor încheiate între persoanele ce nu sînt coproprietari sau persoane interdependente pe piața respectivă a comerțului cu ridicata.         Respectiv, în cazul în care prețul de piață al activului donat este mai mare decît baza lui valorică, se va constata creștere de capital determinată ca diferența dintre prețul de piață și baza lui valorică.         În acest caz, conform art. 40 alin. (7) din Codul fiscal, obiect al impunerii constituie mărimea creșterii de capital care este egală cu 50% din suma excedentară a creşterii de capital recunoscute peste nivelul oricăror pierderi de capital suportate pe parcursul anului fiscal.         În cazul în care prețul de piață al activului donat este mai mic sau egal cu baza lui valorică, nu se va constata obiect al impunerii cu impozitul pe venit.         Totodată, potrivit art.40 alin. (5) din Codul fiscal, creşterea sau pierderea de capital nu este recunoscută în scopuri fiscale în cazul încheierii unui contract de donaţii între rude de gradul I, precum şi între soţi. (Modificare în Baza generalizată a practicii fiscale în temeiul Legii nr. 281 din 16 decembrie 2016 (modificarea capitolului 5 din Codul fiscal), publicată în M.O., 2016, nr. 472-477/(5905-5910)

Date of archiving the response - 01.10.2018
STS order number 266, from 01.06.2020

      Conform prevederilor art. 20 lit. i) din Codul fiscal, patrimoniul primit de către persoanele fizice ale Republicii Moldova cu titlu de donaţie sau de moştenire, cu excepţia donaţiilor efectuate conform art.901 alin.(31) din Codul fiscal, reprezintă sursă de venit neimpozabilă.          
      Reținerea finală a impozitului stabilit prin art.901 alin.(31) din Codul fiscal, în mărime de 6% din mărimea sumei mijloacelor băneşti donate persoanelor fizice, scutește beneficiarul veniturilor de la includerea lor în componența venitului brut, precum şi de la declararea acestora (art.901 alin.(4) din Codul fiscal).          
     Astfel, ținînd cont de prevederile menționate, patrimoniul primit cu titlu de donație de către persoana fizică rezidentă, care nu desfăşoară activitate de întreprinzător, cu excepția celui stabilit prin art.901 alin.(31) din Codul fiscal, nu constituie obiect al impunerii cu impozitul pe venit. 
[Modificările operate în temeiul aprobării Legii nr.171 din 19.12.2019 Monitorul Oficial al R. Moldova nr. 393-399 din 27.12.2019, în vigoare 01.01.2020 ]

The date the answer was added - 02.06.2020

Care este regimul fiscal pentru persoana fizică cetățean al Republicii Moldova care a primit patrimoniu cu titlu de donație?         În conformitate cu prevederile art. 20 lit. i) din Codul fiscal, patrimoniul primit de către persoanele fizice cetățeni ai Republicii Moldova cu titlu de donație reprezintă sursă de venit neimpozabilă.

Date of archiving the response - 02.06.2020

Care este regimul fiscal pentru cetățeni străini nerezidenți, precum și apatrizi - nerezidenți, care au primit patrimoniu cu titlu de donație?
În conformitate cu prevederile art. 73 alin. (3) din Codul fiscal, veniturile persoanelor fizice nerezidente, specificate la art. 71, care nu țin de o reprezentanță permanentă în Republica Moldova urmează a fi supuse impunerii la sursa de plată potrivit art. 91, fără dreptul la deduceri.
De asemenea, potrivit prevederilor art. 74 alin. (1) din Codul fiscal, veniturile nerezidenților obținute în Republica Moldova de la persoane altele decît cele menționate la art. 90 urmează a fi supuse impozitului pe venit conform prezentului articol la cota specificată la art. 91, fără dreptul la deduceri și/sau scutiri aferente acestor venituri.
Astfel, patrimoniul primit cu titlu de donație de către cetățeni străini nerezidenți, precum și apatrizi – nerezidenți, urmează a fi supus impozitului pe venit la cota stabilită la art. 91 din Codul fiscal, fără dreptul la deduceri și/sau scutiri aferente acestor venituri.

Date of archiving the response - 13.04.2023
STS order number 498, from 12.06.2015

     În conformitate cu prevederile art. 12 pct. 6) din Codul fiscal, venit financiar reprezintă venit obținut sub formă de royalty (redevență), anuități, de la darea bunurilor în arendă, locațiune, de la uzufruct, pe diferența de curs valutar, de la activele ce au intrat în mod gratuit, alte venituri obținute ca rezultat al activității financiare, dacă participarea contribuabilului la organizarea acestei activități nu este regulată, permanentă și substanțială.          
         Respectiv, la primirea activului cu titlu de donație de către cetățeni străini rezidenți, precum și persoane fizice – apatrizi rezidenți, se constată venit care se impozitează în modul general stabilit (art. 18 din Codul fiscal) la cota stabilită la art. 15 lit. a) din Codul fiscal.

The date the answer was added - 16.06.2015

STS order number 225, from 27.05.2022

    În conformitate cu prevederile art. 42 alin. (1) lit. d) din Codul fiscal, baza valorică a activelor de capital se confirmă documentar conform modului stabilit de Ministerul Finanţelor şi constituie valoarea de piaţă a activelor de capital (la data dobândirii dreptului de proprietate) obţinute prin titlu de donaţie.
    Bază valorică a activelor de capital obținute prin titlu de donație, se confirmă documentar conform ordinului Ministerului Finanţelor nr.40 din 06.02.2018. Conform pct.4 din Anexa la Ordinul menționat confirmarea documentară se asigură prin următoarele modalități:
- contractul (actul) de donaţie şi raportul de evaluare emis de către un evaluator competent care confirmă valoarea de piaţă a activului la data dobândirii dreptului de proprietate;
- contractul (actul) de donaţie şi certificatul privind valoarea bunului imobil emis de către entitatea responsabilă să ţină evidenţa de stat a bunurilor imobile.
    Indiferent de data raportului de evaluare, emis de evaluator, acesta (raportul) urmează să conțină valoarea de piață a bunului, estimată la data dobândirii dreptului de proprietate.
    Astfel, baza valorică a activului primit cu titlu de donație de către persoana fizică, constituie valoarea de piaţă la data dobândirii dreptului de proprietate, indicată în raportul (certificatul) de evaluare, indiferent de data emiterii lui.
[Temei: explicațiile Ministerului Finanțelor nr.15/2-12/144 din 04.04.2022]

The date the answer was added - 27.05.2022

       În conformitate cu prevederile art. 42 alin. (1) lit. d) din Codul fiscal, baza valorică a activelor de capital se confirmă documentar conform modului stabilit de Ministerul Finanţelor şi constituie valoarea de piaţă a activelor de capital (la data dobîndirii dreptului de proprietate) obţinute prin moştenire, titlu de donaţie sau prin contractul de întreţinere pe viaţă.         
       Astfel, valoarea activului primit cu titlu de donație de către persoana fizică constituie valoarea de piaţă la data dobîndirii dreptului de proprietate aferent acesteia.         
(Modificare în Baza generalizată a practicii fiscale în temeiul Legii nr. 281 din 16 decembrie 2016 (modificarea capitolului 5 din Codul fiscal), publicată în M.O., 2016, nr. 472-477/(5905-5910)

Date of archiving the response - 17.02.2017

        În conformitate cu prevederile art. 42 alin. (2) din Codul fiscal, baza valorică a proprietății donate se consideră, pentru destinatar, mărimea determinată în conformitate cu alin. (1) al articolului respectiv.         Astfel, determinarea bazei valorice ajustate a proprietății la momentul donației se efectuează ţinînd cont de prevederile art. 26 și conform art. 38 alin. (1) și (2), separat pe fiecare obiect donat.         Respectiv, persoana care face donația unui activ în documentele aferente operațiunii de donație urmează de a indica valoarea activului donat, adică baza valorică a activului determinată ţinînd cont de prevederile art. 26 și conform art. 38 alin. (1) și (2) din Codul fiscal.         Pentru destinatar valoarea indicată în documentele de însoțire va servi ca bază valorică în scopuri fiscale.         În cazul în care în contractul (actul) de donație nu este indicat valoarea proprietății donate, ca bază valorică va servi prețul de piată la momentul primirii proprietății ca donație.

Date of archiving the response - 17.02.2017
STS order number 498, from 12.06.2015

      Luînd în considerație prevederile art. 83 alin. (1) și (2) din Codul fiscal, precum și prevederile art. 20 lit. i) din Codul fiscal, pentru persoana fizică care a primit donație nu apare obligațiunea de a declara operațiunea respectivă.

The date the answer was added - 28.01.2020

STS order number 511, from 28.09.2018

       Venitul obținut de la realizarea ulterioară a activelor primite cu titlu de donație se va impozita pe principii generale.       
       Luînd în considerare prevederile art. 39 din Codul fiscal, activul primit cu titlu de donație constituie activ de capital.         
      Respectiv, la realizarea ulterioară a activului de capital în cazul în care venitul de la realizarea activului de capital este mai mare decît baza lui valorică, determinată conform art. 42 alin. (1) lit. d) din Codul fiscal, se va constata creștere de capital determinată ca diferența dintre venitul obținut și baza lui valorică.         
      Astfel, suma creşterii de capital în perioada fiscală se calculează din suma excedentară a creşterii de capital recunoscută peste nivelul oricăror pierderi de capital suportate pe parcursul perioadei fiscale în mărimea stabilită la art. 40 alin. (7) din Codul fiscal.
       Cota impozitului pe venit pentru persoanele fizice, este prevăzută în art. 15 lit. a) din Codul fiscal.
[Modificare în Baza generalizată a practicii fiscale în temeiul aprobării Legii nr. 178 din 26.07.2018 (publicată în Monitorul Oficial nr.309-320 din 17.08.2018]

The date the answer was added - 01.10.2018

        Vinderea ulterioară a activelor primite cu titlu de donație se va impozita pe principii generale.         Luînd în considerație prevederile art. 37 din Codul fiscal, activul primit cu titlu de donație constituie activ de capital.         Respectiv, la realizarea ulterioară a activului de capital în cazul în care venitul de la realizarea activului de capital este mai mare decît baza lui valorică, indicată în documentele de însoțire la momentul primirii activului ca donație, se va constata creștere de capital determinată ca diferența dintre venitul obținut și baza lui valorică.         În cazul în care în contractul (actul) de donație nu este indicat valoarea proprietății donate, ca bază valorică va servi prețul de piată la momentul primirii activului ca donație.         În acest caz obiect al impunerii este egală cu 50% din suma excedentară a creşterii de capital recunoscute peste nivelul oricăror pierderi de capital suportate pe parcursul anului fiscal.         În cazul în care prețul de piață al activului donat este egală cu baza lui valorică, nu se va constata obiect al impunerii cu impozitul pe venit.         De asemenea, în cazul în care prețul de piață al activului donat este mai mică decît baza lui valorică, se va constata pierdere fiscală.

Date of archiving the response - 01.10.2018
news-events