Ordin SFS nr. 107, din 13.04.2023
În conformitate cu art. 21 alin. (4) din Codul fiscal, persoana fizică care nu desfăşoară activitate de întreprinzător se consideră drept persoană care a obţinut venit în mărimea sumei mijloacelor băneşti donate, în partea în care suma totală depăşeşte venitul pe parcursul perioadei fiscale în care a fost făcută donația. Prevederile prezentului alineat nu se extind asupra persoanelor care fac donaţii persoanelor care au calitatea de rudă, afin de gradul I, precum şi calitatea de soţ/soţie.
Astfel, în obiectul impozabil cu impozitul pe venit se va include donația sub formă de mijloace bănești în partea în care aceasta depășește venitul impozabil obținut în perioada fiscală de raportare.
La completarea Declarației persoanei fizice cu privire la impozitul pe venit, la poziția F1 se va reflecta venitul impozabil pînă la constatarea sumei donațiilor mijloacelor bănești în scopuri fiscale (se indică valoarea pozitivă obținută din diferența (C5col.3 - DE), la poziția F2 se va indica suma donației mijloacelor bănești efectuate (conform art.21 din Codul fiscal), la poziția F3 se efectuează constatarea veniturilor sub formă de donație a mijloacelor bănești în scopuri fiscale (se indică valoarea pozitivă obținută din diferența (F2-Venitul total obținut pe parcursul perioadei fiscale).
[prevederi valabile pentru perioadele fiscale 2022-2023, inclusiv]
Care este regimul fiscal pentru cetățeni străini nerezidenți, precum și apatrizi - nerezidenți, care au primit patrimoniu cu titlu de donație?
În conformitate cu prevederile art. 73 alin. (3) din Codul fiscal, veniturile persoanelor fizice nerezidente, specificate la art. 71, care nu țin de o reprezentanță permanentă în Republica Moldova urmează a fi supuse impunerii la sursa de plată potrivit art. 91, fără dreptul la deduceri.
De asemenea, potrivit prevederilor art. 74 alin. (1) din Codul fiscal, veniturile nerezidenților obținute în Republica Moldova de la persoane altele decît cele menționate la art. 90 urmează a fi supuse impozitului pe venit conform prezentului articol la cota specificată la art. 91, fără dreptul la deduceri și/sau scutiri aferente acestor venituri.
Astfel, patrimoniul primit cu titlu de donație de către cetățeni străini nerezidenți, precum și apatrizi – nerezidenți, urmează a fi supus impozitului pe venit la cota stabilită la art. 91 din Codul fiscal, fără dreptul la deduceri și/sau scutiri aferente acestor venituri.
Luînd în considerație prevederile art. 83 alin. (1) și (2) din Codul fiscal, precum și prevederile art. 20 lit. i) din Codul fiscal, pentru persoana fizică care a primit donație nu apare obligațiunea de a declara operațiunea respectivă.
The date the answer was added - 28.01.2020