IFS Bălți continuă activitățile de sporire a calității și eficienței administrării fiscale, potrivit noilor necesități ce apar zi de zi. Astfel, pe 6 mai curent, în scopul popularizării legislației fiscale, Direcția Administrare Fiscală din cadrul IFS Bălți a desfășurat un seminar informativ pentru contribuabili din municipiu, la care au participat 230 de agenți economici.
În cadrul acțiunii au fost discutate următoarele subiecte:
• Impozitul funciar;
• Impozitul pe bunurile imobiliare;
• Modificarea HG nr.165 din 09.03.2010 ,,Privind cuantumul minim garantat al salariului în sectorul real”;
• Utilizarea serviciilor electronice fiscale;
• Indicațiile metodologice instructive ale MF, IFPS;
• Conformarea benevolă a contribuabililor.
Totodată, la evenimentul dat au fost invitați angajați ai Primăriei mun. Bălți, care le-au reamintit agenților economic despre modalitatea primirii autorizației pentru amplasarea publicității și dispozitivelor publicitare.
În scopul contracarării fraudelor fiscale, în perioada 01 – 13 mai 2016, funcționarii fiscali au intensificat vizite în piețele municipale. Verificările s-au soldat cu întocmirea a 134 de procese contravenționale, potrivit cărora s-au calculat 402000 lei pentru încălcările contravenționale, în temeiul art.263(1) din Codul contravențional.
În același timp, acțiunile funcționarilor fiscali sunt îndreptate și în privința activității contribuabililor ce înregistrează indicatori scăzuți de conformare.
Drept rezultat al analizei efectuate de inspectori, în perioada 01-13 mai au fost desfășurate ședințe individuale de lucru cu conducătorii și contabilii a 73 de întreprinderi din diferite domenii, selectate din lista perfectată de IFS Bălți și din sectoarele de administrare, care au înregistrat diminuarea ponderii achitării impozitelor la buget, nu s-au conformat pe segmentul salariilor achitate și alți indicatori de conformare reduși.
În sensul asigurării conformării voluntare, lărgirii bazei impozabile și monitorizării activității contribuabililor, s-a discutat cu fiecare agent economic în vederea conformării voluntare și îmbunătățirii civismului fiscal, precum și a fost luată în dezbatere problema eradicării fenomenului plății salariului achitat „în plic”, „muncii la negru” și consecințele acestuia asupra BPN.
Foto: www.fisc.md