Sequence 234 from 29-05-2024

  • 28 Taxa pe valoarea adaugată
  • 28.15 Factura fiscală

28.15.79

Este oare obligatorie eliberarea facturii fiscale la livrarea mărfurilor efectuate prin intermediul magazinului on-line?

     Conform art. 117 alin. (3) din Codul fiscal, pentru vînzarea cu amănuntul şi prestările de servicii în locurile special amenajate şi în cadrul comerţului electronic, cu plata în numerar şi/sau prin intermediul instrumentelor de plată fără numerar, eliberarea facturii fiscale nu este obligatorie (cu excepţia cazurilor cînd este solicitată de cumpărător, dar nu mai târziu de ultima zi a lunii în care a avut loc livrarea), dacă sunt respectate condițiile specificate în alineatul dat.
    Totodată, în conformitate cu Nomenclatorul unităților comerciale aprobat prin Anexa nr.5 din Legea cu privire la comerţul interior nr.231/2010, magazin on-line (virtual) se atribuie, conform caracteristicelor sale, în categoria unităților comerciale cu amănuntul prin intermediul caselor de comenzi sau prin internet.
      Reieșind din cele expuse, la efectuarea livrărilor prin intermediul magazinului on-line, în condițiile stabilite în art. 117 alin. (3) din Codul fiscal, eliberarea facturii fiscale nu este obligatorie, (cu excepţia cazurilor cînd este solicitată de cumpărător, dar nu mai târziu de ultima zi a lunii în care a avut loc livrarea).

  • 28 Taxa pe valoarea adaugată
  • 28.6 Scutirea de TVA
  • 28.6.1 Operatiuni cu marfuri destinate includerii in capitalul (fondul) statutar (social)

28.6.1.11

Se păstrează dreptul la deducerea TVA aferentă activelor procurate, în cazul livrării ulterioare a acestora cu destinația includerii în capitalul statutar al unui agent economic, (cu aplicarea scutirii de TVA în conformitate cu prevederile art.103 alin.(1) pct.29) din Codul fiscal)?

     În conformitate cu prevederile art.103 alin.(1) pct.29) din Codul fiscal se scutesc de TVA fără drept de deducere mijloacele fixe utilizate nemijlocit la fabricarea produselor, la prestarea serviciilor şi/sau executarea lucrărilor, destinate includerii în capitalul statutar (social) în modul şi în termenele prevăzute de legislaţie. La rîndul său art.102 din Codul fiscal stabilește regimul de deducere a TVA aferentă achizițiilor efectuate.
     Astfel, alin.(2) din articolul menționat specifică că suma TVA, achitată sau care urmează a fi achitată, pe valorile materiale, serviciile procurate care sînt folosite pentru efectuarea livrărilor scutite de TVA fără drept de deducere nu se deduce şi se raportează la costuri sau la cheltuieli.
    Totodată, în cazul schimbării destinației bunurilor din destinate pentru livrări impozabile, în destinate pentru livrări scutite fără drept de deducere, alin.(6) al art.102 din Codul fiscal stabilește că, sumele TVA deduse de subiectul impozabil pentru mijloacele fixe și imobilizările necorporale procurate se exclud din deducere cu raportarea la costuri sau la cheltuieli în mărimea sumei TVA ce corespunde valorii contabile fără a lua în considerare valoarea reevaluată.

  • 28 Taxa pe valoarea adaugată
  • 28.17 Cotele TVA

28.17.46

Ce cotă a TVA se va aplica la livrarea pe teritoriul Republicii Moldova a lemnului pentru foc?

     Potrivit prevederilor art.96 lit. b) liniuța a șaptea din Codul fiscal, la biocombustibilul solid destinat producerii energiei electrice, energiei termice şi apei calde livrat pe teritoriul Republicii Moldova, inclusiv la materia primă livrată în scopul producerii biocombustibilului solid, sub formă de produse din activitatea agricolă şi silvică, reziduuri vegetale agricole şi forestiere, reziduuri vegetale provenite din industria alimentară, reziduuri de lemn, precum şi la energia termică produsă din biocombustibil solid, livrată instituţiilor publice, este stabilită cota de 8% a TVA.
      De asemenea, conform prevederilor Regulamentului cu privire la biocombustibilul solid, aprobat prin Hotărîrea Guvernului nr.1070/2013:
- stabilește noțiunile clasele şi cerinţele de calitate, cerinţele privind etichetarea, precum şi condiţiile de plasare pe piaţă şi supraveghere a produselor din biomasă atît de producţie autohtonă, cît şi din import, destinate pentru utilizare în gospodăriile şi clădirile mici din sectorul rezidenţial, comercial şi public (pct.1 din Regulament);
- biocombustibilul solid poate fi de diferite forme şi dimensiuni. Aceste caracteristici influenţează pregătirea biocombustibilului pentru ardere, precum şi asupra proprietăţii de ardere. Formele de comercializare a biocombustibilului, dimensiunile şi procesele generale de obţinere a acestor forme sînt prezentate în tabelul 2. (pct.9 din Regulament);
- cerinţele de calitate, caracteristicile tehnice, precum şi proprietăţile biocombustibililor sînt specificate în tabelele 1-12 din anexa la Regulamentul menționat. (pct.10).
     Astfel, în condițiile în care biocombustibilul, potrivit caracteristicelor tehnice și proprietăților lui este destinat pentru ardere, acesta se livrează cu aplicarea cotei reduse a TVA în mărime de 8%.

  • 28 Taxa pe valoarea adaugată
  • 28.26 Taxarea inversă

28.26.22

Care este modul de aplicare a TVA în cazul efectuării livrării de către întreprinderile declarate în proces de insolvabilitate, a proprietății care este scutită de TVA fără drept de deducere conform art.103 din Codul fiscal? 

     Potrivit art.94 lit. e) din Codul fiscal, persoanele juridice şi fizice indiferent de faptul dacă dețin sau nu statut de plătitor a TVA, care practică activitate de întreprinzător, inclusiv persoanele care desfăşoară activitate profesională potrivit legislaţiei, şi procură pe teritoriul Republicii Moldova proprietatea întreprinderilor înregistrate în calitate de plătitori de TVA, declarate în proces de insolvabilitate, cu excepţia celor în procedură de restructurare şi realizare a planului, în conformitate cu prevederile Legii insolvabilităţii nr.149/2012, sunt subiecți impozabili cu TVA.
     În conformitate cu art. 95 alin. (1) lit. e) din Codul fiscal, procurarea proprietăţii subiecţilor impozabili declaraţi în proces de insolvabilitate, cu excepţia celor în procedură de restructurare şi realizare a planului, în conformitate cu prevederile Legii insolvabilităţii nr.149/2012, constituie obiect impozabil cu TVA.
     În același timp, categoriile de mărfuri scutite de TVA fără drept de deducere sînt enumerate în art.103 din Codul fiscal.
     Totodată, în cazul în care, mărfurile procurate sunt indicate în art. 103 din Codul fiscal, atunci în condițiile specificate de norma menționată, subiectul impozabil cumpărător, nu va avea obligația de a calcula și a achita TVA aferentă acestor procurări, prin urmare, regim de taxare inversă nu se aplică.

news-events