IFS Soroca: atenție față de sporirea gradului de conformare benevolă

28/04/2016
     În luna aprilie 2016 Inspectoratul Fiscal de Stat pe raionul Soroca a desfășurat o serie largă de activități îndreptate spre sporirea gradului de conformare benevolă, asigurarea administrării fiscale eficiente prin mai multe acțiuni, inclusiv:

      - popularizarea legislației fiscale;

      - promovarea conformării fiscale benevole;

      - reducerea restanțelor la bugetul public național;

      - prevenirea și combaterea fenomenului ,,salariului în plic” și ,,munca la negru”;

      - contracararea cazurilor de activitate ilicită.

     Acțiunile întreprinse sunt direcționate spre realizarea obiectivelor de activitate a Inspectoratului, bazate în special pe deservirea corectă a contribuabililor.

     În acest sens în această perioadă au fost organizate 3 seminare de instruire, inclusiv cu participarea mai multor categorii de contribuabili. Pe 15 aprilie, din inițiativa Incubatorului de Afaceri din Soroca, în cadrul proiectului finanțat de Ministerul Afacerilor Externe prin intermediul Fondului de Asistență Umanitară și de Dezvoltare din Estonia ,,Cupa antreprenorului rural”, formatorul Inspectoratului Fiscal de Stat Soroca, împreună cu reprezentanți ai Casei Teritoriale de Asigurări Sociale, a participat la atelierul de lucru cu agenții economici nou-înregistrați, explicând și acordând asistență în lansarea unei noi afaceri. Atelierul a avut scopul de a aduce la cunoștința contribuabililor reglementările prevăzute în legislația fiscală actuală, regimul impozitării directe și indirecte, particularitățile impozitării bunurilor imobiliare, taxelor locale, totodată cu oferirea răspunsurilor la întrebările adresate. Participanților, adăugător, li s-a vorbit despre asigurarea comodității conectării și utilizării serviciilor electronice, care va duce la economisirea timpului de către contribuabili.

      Tot în aceeași perioadă au fost invitați agenții economici din teritoriu (4 la număr), prestatori ai serviciilor de testare auto, cărora li s-a înmânat scrisori de conformare și s-a atras atenția asupra controlului calculării corecte și transferării taxei pentru folosirea drumurilor.

     O atenție deosebită s-a atras asupra activității funcționarilor fiscali în sectoarele de administrare fiscală și anume deplasarea la timp în sector, popularizarea legislației fiscale în sector, purtarea de discuții individuale privind conformarea benevolă.

     În vizorul funcționarilor fiscali în această perioadă au fost și agenții economici restanțieri. Pentru reducerea restanțelor față de bugetul public național au fost purtate discuții cu 19 agenți economici. Drept urmare a măsurilor întreprinse și aplicând pârghiile executării silite a obligației fiscale, s-au acumulat plăți, impozite și taxe la BPN în sumă totală de 1536,2 mii lei, inclusiv:

      - 16 cazuri de ridicare a mijloacelor bănești din casieria agenților economici restanțieri în sumă de 205,0 mii lei;

      - 45 dispoziții incaso înaintate la conturile bancare în sumă de 754 mii lei, din care a fost achitată suma de 539,2 mii lei;

      - 37,3 mii lei încasate datorii debitare;

      - 43 conturi bancare.

Galeria foto a noutății:

Similar news

IFS Șoldănești: perseverență în organizarea activității funcționarilor fiscali în sectoarele administrate
28/04/2016
IFS Șoldănești: perseverență în organizarea activității funcționarilor fiscali în sectoarele administrate
IFS Dondușeni: perioadă rodnică de administrare fiscală
28/04/2016
IFS Dondușeni: perioadă rodnică de administrare fiscală
Acţiuni de conformare ale DAF Râșcani
28/04/2016
Acţiuni de conformare ale DAF Râșcani
Retrospectiva activităţii IFS Ungheni
27/04/2016
Retrospectiva activităţii IFS Ungheni
news-events