Evidența fiscală a nerezidenților

Ordin SFS nr. 259, din 14.05.2021

   Conform pct. 10 lit. d), g), l) și n) din Instrucțiunea privind evidența contribuabililor, aprobată prin Ordinul SFS nr.352/2017 (în continuare - Instrucțiune) se consideră cod fiscal:
- pentru persoanele juridice sau organizaţii cu statut de persoană fizică nerezidentă care deţin obiecte impozabile pe teritoriul Republicii Moldova sau care au obligaţii fiscale – codul fiscal atribuit de SFS, care constituie codul de identificare din ţara de reşedinţă;
-pentru persoanele fizice cetăţeni străini şi apatrizi care deţin obiecte impozabile pe teritoriul Republicii Moldova sau care au obligaţii fiscale – codul personal (IDNP), iar în cazul lipsei IDNP – codul fiscal reprezintă seria şi numărul (fără spaţii libere) paşaportului persoanei respective din ţara de origine/seria, numărul (fără spaţii libere), codul indicat în documente (hotărîri/decizii, inclusiv a instanţelor de judecată, etc,) sau în Nota de informare privind salariul şi alte plăţi efectuate de către patron în folosul angajaţilor, precum şi plăţile achitate rezidenţilor din alte surse de venit decît salariul şi impozitul pe venit reţinut din aceste plăţi (Forma IALS21), Nota de informare privind impozitul reţinut din alte surse de venit decît salariul achitate persoanelor nerezidente (Forma INR14) şi alte dări de seamă, prezentate de entităţi;
-pentru persoanele străine constituite în baza tratatelor internaţionale ratificate de Republica Moldova – codul fiscal atribuit de SFS.
-pentru persoanele fizice nerezidente (cetăţeni străini şi apatrizi), persoanele juridice nerezidente care nu dispun de obiecte impozabile pe teritoriul Republicii Moldova şi nu au obligaţii fiscale, codul fiscal reprezintă seria, numărul şi codul indicat în certificatul privind deschiderea conturilor bancare persoanelor străine şi persoanelor rezidente care deţin act de identitate provizoriu (Anexa nr.81 la Instrucţiune), aferent documentelor confirmative privind identitatea lor sau a documentului recunoscut ca certificat de atribuire a codului fiscal/decizie de înregistrare din ţara de origine - atribuit de SFS.
[Completare în Baza generalizată a practicii fiscale în temeiul Ordinului SFS nr. 240 din 30.04.2021 cu privire la centralizarea unor acțiuni de atribuire/confirmare a codurilor fiscale]

Data adăugării răspunsului - 14.05.2021

Ordin SFS nr. 121, din 26.03.2024

        Conform pct. 10 lit. d), g), l) și n) din Instrucțiunea privind evidența contribuabililor, aprobată prin Ordinul SFS nr.352/2017 (în continuare - Instrucțiune) se consideră cod fiscal:
       - pentru persoanele juridice sau organizaţii cu statut de persoană fizică nerezidentă care deţin obiecte impozabile pe teritoriul Republicii Moldova sau care au obligaţii fiscale – codul fiscal atribuit de SFS, care constituie codul de identificare din ţara de reşedinţă;
       - pentru persoanele fizice cetăţeni străini şi apatrizi care deţin obiecte impozabile pe teritoriul Republicii Moldova sau care au obligaţii fiscale – codul personal (IDNP), iar în cazul lipsei IDNP – codul fiscal reprezintă seria şi numărul (fără spaţii libere) paşaportului persoanei respective din ţara de origine, codul indicat în documente (hotărîri/decizii, inclusiv a instanţelor de judecată, etc,) sau în dările de seamă fiscale, prezentate de entităţi; - pentru persoanele străine constituite în baza tratatelor internaţionale ratificate de Republica Moldova – codul fiscal atribuit de SFS;
      - pentru persoanele fizice nerezidente (cetăţeni străini şi apatrizi), persoanele juridice nerezidente care nu dispun de obiecte impozabile pe teritoriul Republicii Moldova şi nu au obligaţii fiscale, codul fiscal reprezintă seria, numărul şi codul indicat în certificatul privind deschiderea conturilor bancare şi/sau conturilor de plăţi persoanelor străine şi persoanelor rezidente care deţin act de identitate provizoriu (Anexa nr.81 la Instrucţiune), aferent documentelor confirmative privind identitatea lor sau a documentului recunoscut ca certificat de atribuire a codului fiscal/decizie de înregistrare din ţara de origine - atribuit de SFS.

        (Modificările operate în temeiul aprobării Legii nr. 204 din 24.12.2021, în vigoare 01.01.2022 și a Ordinului SFS nr. 288 din 27.05.2021, în vigoare din 01.06.2021)

Data adăugării răspunsului - 01.04.2024

Ordin nr. 259, din 14.05.2021

   Solicitantul poate depune cererea de atribuire a codului fiscal pe suport de hîrtie la Direcțiile deservire fiscală, sau electronic, prin intermediul Sistemului Informațional Automatizat „e-Cerere” modulul „Înregistrarea on line a contribuabililor”, cu anexarea documentelor aferente, reglementate de Ordinul SFS 352/2017 cu privire la aprobarea Instrucţiunii privind evidenţa contribuabililor.
   În aceeași zi sau ziua lucrătoare imediat următoare, Direcția deservire fiscală verifică corectitudinea întocmirii cererilor și plenitudinea documentelor anexate, cu remiterea setului către Direcția evidență și informații fiscale din cadrul aparatului central al SFS, responsabilă de atribuirea codurilor fiscale și luarea în evidență fiscală/confirmarea codurilor fiscale înregistrate în Registrul fiscal de stat, precum și modificarea datelor aferente categoriei nominalizate de contribuabili.
    Direcția evidență și informații fiscale din cadrul aparatului central al SFS, verifică dacă în Registrul fiscal de stat sunt înregistrate date de identificare a persoanei care a solicitat atribuirea codului fiscal (IDNP sau alt cod fiscal atribuit de Serviciul Fiscal de Stat) și solicită de la I.P. „Agenția Servicii Publice”, prin intermediul serviciilor web, informații privind existența sau lipsa în Registrul de stat al populației a unui număr de identificare de stat (IDNP) a persoanelor fizice cetățeni străini și apatrizi, care nu dispun de de acte de identificare eliberate de autoritățile competente ale RM, în baza datelor disponibile.
    În cazul neidentificării în Registrul fiscal de stat și Registrul de stat al populației a datelor aferente numărului de identificare de stat a persoanelor fizice cetățeni străini și apatrizi solicitante, se va atribui codul fiscal, conform prevederilor art. 162 alin. (1) lit. b), art. 163 alin. (6) din Codul fiscal și Ordinului SFS 352/2017 cu privire la aprobarea Instrucţiunii privind evidenţa contribuabililor, cu eliberarea Certificatului de atribuire a codului fiscal.
     În cazul identificării/înregistrării în Registrul fiscal de stat a datelor de identificare (IDNP) a persoanelor fizice cetățeni străini și apatrizi, se va eliberara Adeverința după modelul aprobat de SFS, prin care se confirmă faptul identificării persoanei în Registrul fiscal de stat prin numărul de identificare de stat, atribuit de către organul competent, acesta fiind considerat cod fiscal al persoanei, în temeiul prevederilor art.163 alin. (4) din Codul fiscal.
   Certificatul de atribuire a codului fiscal sau Adeverința se va elibera solicitantului în format electronic sau prin intermediul serviciului poștal, în dependență de opțiunea solicitantului la depunerea cererii.
    [Completare în Baza generalizată a practicii fiscale în temeiul Ordinului SFS nr. 240 din 30.04.2021 cu privire la centralizarea unor acțiuni de atribuire/confirmare a codurilor fiscale]

Data arhivării răspunsului - 01.04.2024
Ordin SFS nr. 601, din 11.12.2024

    Conform art. 187 alin. (31) din Codul fiscal și pct. 54 din Instrucțiunea privind evidența contribuabililor, aprobată prin Ordinul SFS nr. 352/2017 (în continuare - Instrucțiune), dacă contribuabilul luat la evidenţă fiscală, de către SFS, îşi încetează activitatea pe parcursul anului fiscal, persoana responsabilă a acestuia este obligată, în termen de 60 de zile de la luarea deciziei de încetare a activităţii, să prezinte SFS copia de pe avizul privind iniţierea procedurii de încetare a activităţii, publicat în Monitorul Oficial al Republicii Moldova, în conformitate cu anexa nr. 18 la Instrucţiune.
Contribuabilul aflat în proces de lichidare este obligat să prezinte toate dările de seamă fiscale și să achite toate obligațiile în condițiile stabilite de art. 1881 din Codul fiscal.
    Totodată, potrivit pct. 74 din Instrucțiune, procedura scoaterii din evidenţa fiscală a organizaţiilor cu statut de persoană fizică nerezidentă care deţin obiecte impozabile pe teritoriul Republicii Moldova sau care au obligaţii fiscale se va efectua la cererea depusă de contribuabil (anexa nr.2 la Instrucţiune), la care se vor anexa:
  1. a) copia documentului eliberat de către persoana juridică nerezidentă ce confirmă încetarea activităţii reprezentanţei permanente;
  2. b) extrasul din registrul comerţului naţional din ţara de origine ce confirmă că conform legislaţiei sale naţionale nerezidentul şi-a încetat activitatea şi nu mai este persoană juridică;
  3. c) certificatul de atribuire a codului fiscal.
    Prin urmare, în cazul stingerii de către contribuabil a tuturor obligaţiilor fiscale faţă de bugetul public naţional și prezentării documentelor menționate, subdiviziunea SFS, conform razei de deservire va efectua înscrierile despre anularea codului fiscal în Registrul fiscal de stat (pct. 78 din Instrucțiune).

Data adăugării răspunsului - 12.12.2024

news-events