Ordinul SFS nr. 657 din 29-12-2021

  • 10 Patenta de întreprinzător
  • 10.1 Dispoziţii generale

10.1.25

Este necesară la solicitarea eliberării/ prelungirii patentei de întreptrinzător, în cazul genurilor de activitate reglementate de Legea nr. 231/2010, anexarea documentelor care confirmă că în adresa autorităților administrației publice locale a fost depusă notificarea privind inițierea activității de întreprinzător?

     Nu. Potrivit art. 13 alin. (6) lit. b) din Legea nr.231/2010 cu privire la comerţul interior, pentru desfăşurarea activităţilor de comerţ, comerciantul trebuie să fie înregistrat, conform legislaţiei în vigoare.
     Respectiv, la momentul depunerii în adresa autorităților administrației publice locale a notificării privind inițierea activității de întreprinzător, persoana fizică trebuie să fie titular de patentă de întreprinzător.
(Modificare în Baza generalizată a practicii fiscale în temeiul Art. II alin. (3) din Legea nr. 17 din 04.03.2021 pentru modificarea Legii nr.231/2010 cu privire la comerţul interior, publicată în Monitorul Oficial № 88-95, art. 81 din 02.04.2021)

  • 10 Patenta de întreprinzător
  • 10.2 Eliberarea patentei de întreprinzător

10.2.5

Se comasează cu codul 10.1.25.
  • 10 Patenta de întreprinzător
  • 10.2 Eliberarea patentei de întreprinzător

10.2.16

Se comasează cu codul 10.1.25.
  • 10 Patenta de întreprinzător
  • 10.1 Dispoziţii generale

10.1.47

Care este limita veniturilor din vînzărea mărfurilor/serviciilor, dobîndite din activitatea desfășurată în baza patentei de întreprinzător?

    Potrivit art. 18 alin. (3) din Legea nr. 93/1998, se permite desfășurarea activității de întreprinzător în baza patentei cu condiția ca veniturile din vînzări ale titularului de patentă să nu depășească 300 000 de lei într-o perioadă de 12 luni consecutive.

  • 10 Patenta de întreprinzător
  • 10.2 Eliberarea patentei de întreprinzător

10.2.19

Poate oare fi încheiat cu titularul patentei de întreprinzător contract individual de muncă?

    Contractul individual de muncă, potrivit prevederilor art. 45 din Codul muncii, este înțelegerea dintre salariat şi angajator, prin care salariatul se obligă să presteze o muncă într-o anumită specialitate, calificare sau funcţie, să respecte regulamentul intern al unităţii, iar angajatorul se obligă să-i asigure condiţiile de muncă prevăzute de prezentul cod, de alte acte normative ce conțin norme ale dreptului muncii, de contractul colectiv de muncă, precum şi să achite la timp şi integral salariul.
    Salariat, potrivit prevederilor art. 1 din Codul muncii, este persoană fizică (bărbat sau femeie) care prestează o muncă conform unei anumite specialități, calificări sau într-o anumită funcţie, în schimbul unui salariu, în baza contractului individual de muncă.
     În conformitate cu prevederile art.13 pct. 2 din Legea nr. 845-XII din 03.01.1992 cu privire la antreprenoriat şi întreprinderi, activitatea de muncă individuală are caracter întreprinzător şi se desfăşoară sub forma de organizare juridică întreprindere individuală sau în baza patentei de întreprinzător.
     Respectiv, persoana fizică care își desfășoară activitatea în baza patentei de întreprinzător, este antreprenor și cu el nu poate fi încheiat contract individual de muncă.

  • 10 Patenta de întreprinzător
  • 10.4 Impozitarea deţinătorului de patentă

10.4.20

Cum urmează a fi achitate contribuțiile de asigurări sociale de stat obligatorii la eliberarea și/sau prelungirea patentei de întreprinzător persoanei fizice, aflate în concediu de îngrijire a copilului?

     Titularul patentei de întreprinzător, care se află în concediu pentru îngrijire a copilului pînă la vîrsta de 3 ani, a cărui contract de muncă este suspendat de către angajator, se exceptează de achitarea contribuțiilor de asigurări sociale de stat obligatorii.
(Temei: Scrisorea Casei Naționale de Asigurări Sociale nr. 1878 din 30.04.2021)

  • 7 Taxa pentru resursele naturale
  • 7.2 Taxa pentru apă
  • 7.2.2 Subiecţii impunerii

7.2.2.3

Sunt subiecți ai impunerii cu taxa pentru apă agenții economici care utilizează apa pentru irigare?

    Conform art.302 din Codul fiscal subiecți ai impunerii cu taxa pentru apa sunt persoanele fizice care desfășoară activitate de întreprinzător şi persoanele juridice, care:
    a) extrag apă din sursele de apă de suprafaţă şi din cele subterane;
    b) utilizează apa potabilă din orice sursă în scopul îmbutelierii;
    c) extrag apă minerală naturală;
    d) utilizează apa la hidrocentrale.
    Respectiv, agentul economic care utilizează apa pentru irigare devine subiect al impunerii cu taxa pentru apă, doar în cazul în care apa utilizată pentru irigare se extrage de către acesta, din sursele de apă de suprafaţă şi din cele subterane.

news-events