Ordinul SFS nr. 252 din 17-07-2023

  • 29 Impozitul pe venit
  • 29.1 Persoane juridice şi fizice ce practică activitate de întreprinzător
  • 29.1.3 Deducerile aferente activităţii de întreprinzător
  • 29.1.3.2 Cheltuielile de delegare, reprezentanță, de asigurare (art. 24 alin. (3) și (20) CF)

29.1.3.2.3

Se permite deducerea în scopuri fiscale a cheltuielilor pentru asigurarea medicală obligatorie a angajatului detașat peste hotare?
     În temeiul art. 24 alin. (1) şi (3) din Codul fiscal, se permite deducerea cheltuielilor ordinare şi necesare, achitate sau suportate de contribuabil pe parcursul anului fiscal, exclusiv în cadrul activităţii de întreprinzător. Deducerea cheltuielilor de delegaţii, de reprezentanţă, de asigurare a agenţilor economici este posibilă în limitele stabilite de Guvern.
     Totodată, potrivit pct.29 lit. d) din Regulamentul cu privire la delegarea salariaţilor entităţilor din Republica Moldova, aprobat prin Hotărîrea Guvernului nr.10/2012, salariatului delegat i se restituie, potrivit documentelor primare prezentate de el, cheltuielile pentru asigurarea medicală obligatorie în străinătate.
     Astfel, dat fiind faptul că nici Codul fiscal, nici Regulamentul nominalizat nu specifică o careva restricție în ceea ce ține de mărimea cheltuielilor ce urmează a fi deduse și nici necesitatea determinării unui cuantum procentual aferent aflării persoanei delegate în interes de serviciu peste hotarele țării, cheltuielile restituite salariatului vor fi permise la deducere în cuantum întreg în perioada fiscală, în care persoana s-a aflat în deplasare.
  • 29 Impozitul pe venit
  • 29.1 Persoane juridice şi fizice ce practică activitate de întreprinzător
  • 29.1.7 Reţinerea impozitului la sursa de plată
  • 29.1.7.2 Reținerea impozitului din dobînzi (art. 89 CF)

29.1.7.2.1

Cum se vor impozita dobânzile achitate în folosul întreprinzătorilor individuali sau al gospodăriilor țărănești (de fermier) de către organizațiile de creditare nebancară pentru împrumuturile acordate anterior?
      În conformitate cu prevederile art. 89 din Codul fiscal, fiecare plătitor, menționat la art. 90, de dobânzi în folosul persoanelor fizice, cu excepția celor efectuate în folosul întreprinzătorilor individuali și al gospodăriilor țărănești (de fermier), este obligat să rețină din fiecare dobândă și să achite ca parte a impozitului, o sumă în mărime de 12% din plată.
     Astfel, din suma dobinzii achitate în folosul întreprinzătorilor individuali sau al gospodăriilor țărănești (de fermier), organizația de creditare nebancară nu va reține ca parte a impozitului, o sumă în mărime de 12% din plată.
    Persoana fizică care practică activitate de întreprinzător, beneficiară a dobânzii, urmează să includă venitul obținut (dobânda) în componența venitului brut, cu prezentarea declarației cu privire la impozitul pe venit, în baza art. 83 din Codul fiscal.
[Modificare operată în temeiul Legii pentru modificarea şi completarea unor acte legislative nr. 257 din 16.12.2020, în vigoare din 01.01.2021]
  • 28 Taxa pe valoarea adaugată
  • 28.1 Înregistrarea plătitorilor TVA

28.1.34

Se vor include în limita stabilită de 1,2 mil. lei, sumele refacturate în cazul serviciilor comunale?

     În conformitate cu art. 112 alin. (1) din Codul fiscal, subiectul care desfăşoară activitate de întreprinzător, cu excepţia autorităţilor și instituţiilor publice, specificate la art.51, exceptând instituţiile de învăţământ publice, este obligat să se înregistreze în calitate de plătitor TVA dacă el, într-o oricare perioadă de 12 luni consecutive, a efectuat livrări de mărfuri, servicii în sumă ce depăşeşte 1,2 mil. lei, cu excepţia livrărilor scutite de TVA fără drept de deducere şi a celor care nu constituie obiect impozabil în conformitate cu art. 95 alin. (2) din Codul fiscal. Subiectul este obligat să anunțe oficial Serviciul Fiscal de Stat, completând formularul respectiv şi să se înregistreze nu mai târziu de ultima zi a lunii în care a avut loc depăşirea. Subiectul se consideră înregistrat din prima zi a lunii următoare celei în care a avut loc depăşirea.
     Potrivit art. 93 pct. 3) din Codul fiscal, prin noțiunea de livrare de mărfuri se înțelege transmiterea dreptului de proprietate asupra mărfurilor prin comercializarea lor, schimb, transmitere gratuită / cu plată parţială, împrumutul bunurilor fungibile, cu excepţia mijloacelor băneşti, achitarea salariului în expresie naturală, prin alte plăţi în expresie naturală, prin comercializarea mărfurilor gajate în numele debitorului gajist, prin transmiterea mărfurilor în baza contractului de leasing financiar; transmitere a mărfurilor de către comitent comisionarului, de către comisionar cumpărătorului, de către furnizor comisionarului şi de către comisionar comitentului în cadrul realizării contractului de comision.
    Concomitent, art. 93 pct. 4) din Codul fiscal identifică livrarea (prestarea) de servicii ca activitate de prestare a serviciilor materiale şi nemateriale, de consum şi de producţie, inclusiv darea proprietăţii în arendă, locaţiune, uzufruct, leasing operaţional, transmiterea cu plată sau gratuit a drepturilor privind folosirea oricăror mărfuri, obiecte ale proprietăţii industriale şi obiecte ale dreptului de autor şi ale drepturilor conexe; activitate de executare cu plată sau gratuită a lucrărilor de construcţii şi montaj, de reparaţie, de cercetări ştiinţifice, de construcţii experimentale şi a altor lucrări; activitate de prestare a serviciilor de către administratorul fiduciar cumpărătorului şi de către administratorul fiduciar fondatorului administrării fiduciare în cadrul realizării contractului de administrare fiduciară.
     Astfel, refacturarea cheltuielilor compensate în esența sa presupune recuperarea cheltuielilor suportate care nu sunt utilizate nemijlocit în activitatea sa de întreprinzător de către entitatea ce efectuează refacturarea lor.
     Prin urmare, dat fiind faptul că prin refacturarea cheltuielilor se urmărește compensarea costurilor suportate în folosul terților persoane, aceasta nu cade sub incidența noțiunilor de livrare de mărfuri/servicii, care reprezintă o condiție necesară de a fi îndeplinită în scopul aprecieriii obligației de înregistrare ca plătitor a TVA.
  • 29 Impozitul pe venit
  • 29.1 Persoane juridice şi fizice ce practică activitate de întreprinzător
  • 29.1.7 Reţinerea impozitului la sursa de plată
  • 29.1.7.2 Reținerea impozitului din dobînzi (art. 89 CF)

29.1.7.2.3

Cum se vor impozita sumele sub formă de dobîndă, achitate de către persoanа juridică în baza contractului de împrumut cu persoane care desfășoară activități profesionale în sectorul justiției și în domeniul sănătății, activități independente, fizice ce nu practică activitate de întreprinzător și activități în domeniul achizițiilor de produse din fitotehnie şi/sau horticultură şi/sau a obiectelor regnului vegetal?

       Potrivit prevederilor Codului fiscal, subiecți ai impunerii cu impozitul pe venit la capitolele 101, 102 și 103 din Titlu II sunt stabilite persoanele fizice rezidente.
       Concomitent, potrivit art.89 din Codul fiscal, fiecare plătitor de dobînzi în folosul persoanelor fizice, menţionat la art.90 din Cod, cu excepţia celor efectuate în folosul întreprinzătorilor individuali şi al gospodăriilor ţărăneşti (de fermier), este obligat să reţină din fiecare dobîndă şi să achite ca parte a impozitului o sumă egală cu 12% din plată.
      Prin urmare, persoana juridică pentru împrumutul primit anterior, urmează să rețină din fiecare dobîndă şi să achite ca parte a impozitului o sumă egală cu 12% din fiecare plată efectuată, în folosul persoanelor fizice:
- care desfășoară activități profesionale în sectorul justiției și în domeniul sănătății;
- care desfășoară activități independente;
- care nu practică activitate de întreprinzător;
- care desfășoară activități în domeniul achizițiilor de produse din fitotehnie şi/sau horticultură şi/sau a obiectelor regnului vegetal.
  • 29 Impozitul pe venit
  • 29.3 Regimul fiscal pentru persoanele care desfăşoară activitate profesională în sectorul justiției şi în domeniul sănătatii.
  • 29.3.1 Regimul fiscal pentru persoanele care desfășoară activitate profesională în sectorul justiției

29.3.1.29

Urmează persoanele ce desfășoară  activități profesionale în sectorul justiției să rețină impozitul pe venit din dobînzile achitate persoanelor fizice?

     Conform prevederilor Codului fiscal:
- prin prezentul cod se stabilesc principiile generale ale impozitării în Republica Moldova, statutul juridic al contribuabililor, al Serviciului Fiscal de Stat şi al altor participanţi la relaţiile reglementate de legislaţia fiscală, principiile de determinare a obiectului impunerii, principiile evidenţei veniturilor şi cheltuielilor deduse, modul şi condiţiile de tragere la răspundere pentru încălcarea legislaţiei fiscale, precum şi modul de contestare a acţiunilor Serviciului Fiscal de Stat şi ale persoanelor cu funcţii de răspundere ale acestora. Codul fiscal reglementează relaţiile ce ţin de executarea obligaţiilor fiscale în ce priveşte impozitele şi taxele de stat, stabilind, de asemenea, principiile generale de determinare şi percepere a impozitelor şi taxelor locale. Noţiunile şi prevederile prezentului cod se aplică în exclusivitate în limitele relaţiilor fiscale şi ale altor relaţii legate de acestea (art.1);
- legislaţia fiscală se compune din prezentul cod şi din alte acte normative adoptate în conformitate cu acesta. În cazul apariţiei unor discrepanţe între actele normative indicate la alin. (2) şi prevederile prezentului cod, se aplică prevederile codului. Impozitarea se efectuează în baza prezentului cod şi a altor acte normative adoptate în conformitate cu acesta, publicate în mod oficial, şi care sînt în vigoare pe perioada stabilită pentru achitarea impozitelor şi taxelor (art. 3 alin. (1), (3) și (4));
- contribuabil, subiect al impunerii reprezintă persoană care, conform legislaţiei fiscale, este obligată să calculeze şi/sau să achite la buget orice impozite şi taxe, penalităţile şi amenzile respective; persoană care, conform legislaţiei fiscale, este obligată să reţină sau să perceapă de la altă persoană şi să achite la buget plăţile indicate (art.5 pct.2));
- subiecţi ai impunerii sînt persoanele care practică activitate profesională în sectorul justiţiei şi în domeniul sănătăţii, care, pe parcursul perioadei fiscale, obţin venit din orice surse aflate în Republica Moldova, precum şi din orice surse aflate în afara Republicii Moldova (art.13 alin.(1) lit.a));
- obiect al impunerii îl constituie venitul din orice surse aflate în Republica Moldova, precum şi din orice surse aflate în afara Republicii Moldova, cu excepţia deducerilor şi scutirilor la care au dreptul, obţinut de persoanele care practică activitate profesională în sectorul justiţiei şi în domeniul sănătăţii (art.14 alin.(1) lit.a));
- în venitul brut se include venitul provenit din activitatea de întreprinzător, din activitatea profesională sau din alte activităţi similare (art.18 lit.a));
- activitate de întreprinzător, afacere (business) constituie orice activitate conform legislaţiei, cu excepţia muncii efectuate în baza contractului (acordului) de muncă, desfăşurată de către o persoană, avînd drept scop obţinerea venitului, sau, în urma desfăşurării căreia, indiferent de scopul activităţii, se obţine venit. (art.5 pct.16));
- impozitul pe venit la sursa de plată se reţine, în mod obligatoriu, de către orice persoană (contribuabil) care desfăşoară activitate de întreprinzător, cu excepţia deţinătorilor de patente de întreprinzător şi a persoanelor care desfăşoară activităţi independente conform cap.102 şi activităţi în domeniul achiziţiilor de produse din fitotehnie şi/sau horticultură şi/sau de obiecte ale regnului vegetal conform cap.103 (art. 90 alin. (1) lit. a));
-venit sub formă de dobîndă reprezintă orice venit obţinut conform creanţelor de orice fel (indiferent de modul întocmirii), inclusiv veniturile de pe depunerile băneşti, veniturile obţinute în baza unui contract de leasing financiar (art.12 alin. (7));
-fiecare plătitor de dobînzi în folosul persoanelor fizice, menţionat la art.90 din Cod, cu excepţia celor efectuate în folosul întreprinzătorilor individuali şi al gospodăriilor ţărăneşti (de fermier), este obligat să reţină din fiecare dobîndă şi să achite ca parte a impozitului o sumă egală cu 12% din plată (art.89).
     Subsecvent, în sensul Codului fiscal orice activitate, cu excepția muncii, desfășurată de către o persoană prin care se obține venit se asimilează activității de întreprinzător.
     Astfel, cu referire la reținerea impozitului pe venit la sursa de plată de către subiecții ce desfășoară activitate profesională în sectorul justiţiei, menționăm că la art.90 alin. (1) lit. a) din Cod, sunt specificați expres subiecții care nu rețin impozitul pe venit la sursa de plată, or subiecții ce desfășoară activitate profesională în sectorul sănătății nu se regăsesc în excepție.
      Prin urmare, persoanele care desfășoară activitate profesională în sectorul justiției pot fi atribuite la persoanele specificate la art. 90 alin. (1) din Codul fiscal, asupra cărora se răsfrînge obligația de reținere a impozitului la sursa de plată.
  • 29 Impozitul pe venit
  • 29.3 Regimul fiscal pentru persoanele care desfăşoară activitate profesională în sectorul justiției şi în domeniul sănătatii.
  • 29.3.2 Regimul fiscal pentru persoanele care desfășoară activitate profesională în domeniul sănătății

29.3.2.18

Urmează persoanele ce desfășoară  activități profesionale în domeniul sănătății să rețină impozitul pe venit din dobînzile achitate persoanelor fizice?

     Conform prevederilor Codului fiscal nr.1163/1997:
- prin prezentul cod se stabilesc principiile generale ale impozitării în Republica Moldova, statutul juridic al contribuabililor, al Serviciului Fiscal de Stat şi al altor participanţi la relaţiile reglementate de legislaţia fiscală, principiile de determinare a obiectului impunerii, principiile evidenţei veniturilor şi cheltuielilor deduse, modul şi condiţiile de tragere la răspundere pentru încălcarea legislaţiei fiscale, precum şi modul de contestare a acţiunilor Serviciului Fiscal de Stat şi ale persoanelor cu funcţii de răspundere ale acestora. Codul fiscal reglementează relaţiile ce ţin de executarea obligaţiilor fiscale în ce priveşte impozitele şi taxele de stat, stabilind, de asemenea, principiile generale de determinare şi percepere a impozitelor şi taxelor locale. Noţiunile şi prevederile prezentului cod se aplică în exclusivitate în limitele relaţiilor fiscale şi ale altor relaţii legate de acestea (art.1);
- legislaţia fiscală se compune din prezentul cod şi din alte acte normative adoptate în conformitate cu acesta. În cazul apariţiei unor discrepanţe între actele normative indicate la alin.(2) şi prevederile prezentului cod, se aplică prevederile codului. Impozitarea se efectuează în baza prezentului cod şi a altor acte normative adoptate în conformitate cu acesta, publicate în mod oficial, şi care sînt în vigoare pe perioada stabilită pentru achitarea impozitelor şi taxelor (art.3 alin.(1), (3) și (4));
- contribuabil, subiect al impunerii reprezintă persoană care, conform legislaţiei fiscale, este obligată să calculeze şi/sau să achite la buget orice impozite şi taxe, penalităţile şi amenzile respective; persoană care, conform legislaţiei fiscale, este obligată să reţină sau să perceapă de la altă persoană şi să achite la buget plăţile indicate (art.5 pct.2));
- subiecţi ai impunerii sînt ... persoanele care practică activitate profesională în sectorul justiţiei şi în domeniul sănătăţii, care, pe parcursul perioadei fiscale, obţin venit din orice surse aflate în Republica Moldova, precum şi din orice surse aflate în afara Republicii Moldova (art.13 alin.(1) lit.a));
- obiect al impunerii îl constituie venitul din orice surse aflate în Republica Moldova, precum şi din orice surse aflate în afara Republicii Moldova, cu excepţia deducerilor şi scutirilor la care au dreptul, obţinut de persoanele care practică activitate profesională în sectorul justiţiei şi în domeniul sănătăţii (art.14 alin.(1) lit.a));
- în venitul brut se include venitul provenit din activitatea de întreprinzător, din activitatea profesională sau din alte activităţi similare (art.18 lit.a));
- activitate de întreprinzător, afacere (business) constituie orice activitate conform legislaţiei, cu excepţia muncii efectuate în baza contractului (acordului) de muncă, desfăşurată de către o persoană, avînd drept scop obţinerea venitului, sau, în urma desfăşurării căreia, indiferent de scopul activităţii, se obţine venit. (art.5 pct.16));
- impozitul pe venit la sursa de plată se reţine, în mod obligatoriu, de către orice persoană (contribuabil) care desfăşoară activitate de întreprinzător, cu excepţia deţinătorilor de patente de întreprinzător şi a persoanelor care desfăşoară activităţi independente conform cap.102 şi activităţi în domeniul achiziţiilor de produse din fitotehnie şi/sau horticultură şi/sau de obiecte ale regnului vegetal conform cap.103 (art.90 alin.(1) lit.a));
-venit sub formă de dobîndă reprezintă orice venit obţinut conform creanţelor de orice fel (indiferent de modul întocmirii), inclusiv veniturile de pe depunerile băneşti, veniturile obţinute în baza unui contract de leasing financiar (art.12 alin.(7));
-fiecare plătitor de dobînzi în folosul persoanelor fizice, menţionat la art.90 din Cod, cu excepţia celor efectuate în folosul întreprinzătorilor individuali şi al gospodăriilor ţărăneşti (de fermier), este obligat să reţină din fiecare dobîndă şi să achite ca parte a impozitului o sumă egală cu 12% din plată (art.89).
      Subsecvent, în sensul Codului fiscal orice activitate, cu excepția muncii, desfășurată de către o persoană prin care se obține venit se asimilează activității de întreprinzător.
      Astfel, cu referire la reținerea impozitului pe venit la sursa de plată de către subiecții ce desfășoară activitate profesională în domeniul sănătății, menționăm că la art.90 alin. (1) lit.a) din Cod, sunt specificați expres subiecții care nu rețin impozitul pe venit la sursa de plată, or subiecții ce desfășoară activitate profesională în domeniul sănătății nu se regăsesc în excepție.
      Prin urmare, persoanele care desfășoară activitate profesională în domeniul sănătății pot fi atribuite la persoanele specificate la art. 90 alin. (1) din Codul fiscal, asupra cărora se răsfrînge obligația de reținere a impozitului la sursa de plată.
news-events