Ordinul SFS nr. 120 din 26-03-2024

  • 29 Impozitul pe venit
  • 29.1 Persoane juridice şi fizice ce practică activitate de întreprinzător
  • 29.1.6 Dări de seamă fiscale privind impozitul pe venit
  • 29.1.6.6 Declarația persoanei fizice cu privire la impozitul pe venit (forma CET18)

29.1.6.6.1

Urmează de inclus în Declarația persoanei fizice cu privire la impozitul pe venit veniturile fondatorului întreprinderii individuale în agricultură – gospodăriei țărănești (de fermier)?
În conformitate cu prevederile art. 83 alin. (2) lit. d) sau alin. (11) din Codul fiscal, gospodăria țărănească (de fermier) prezintă Declarația cu privire la impozitul pe venit (forma VEN12) sau darea de seamă unificată (declarație) cu privire la impozitul pe venit (forma UNIF21).  
Obligația privind prezentarea Declarației cu privire la impozitul pe venit de către persoana fizică care nu practică activitate de întreprinzător (forma CET18) apare la întrunirea condițiilor prevăzute la art. 83 alin. (2) din Codul fiscal.  
Potrivit art. 15 lit. c) din Codul fiscal, suma totală a impozitului pe venit pentru gospodăria țărănească (de fermier) este în mărime de 7 % din venitul impozabil.   Impozitul pe venit din venitul impozabil al persoanei fizice care nu practică activitate de întreprinzător se determină luând în considerație cotele stabilite în art. 15 lit. a) din Codul fiscal.  
În legătură cu faptul că cotele impozitului pe venit, stabilite în Codul fiscal pentru categoriile de plătitori enumerați mai sus, sunt diferite, venitul obținut de fondatorul – gospodăriei țărănești (de fermier) nu se include în Declarația persoanei fizice cu privire la impozitul pe venit (forma CET18).
  • 28 Taxa pe valoarea adaugată
  • 28.17 Cotele TVA

28.17.39

Ce cotă TVA se aplică la livrarea produselor alimentare și a băuturilor procurate fără aplicarea TVA sau cu aplicarea TVA la o altă cotă decît 8%, de către unitatea alimentație publică care corespunde Nomenclatorului și cerințelor Hotărîrii Guvernului cu privire la prestarea serviciilor de alimentație publică nr.1209 din 08.11.2007, în cadrul desfășurării activităților care se atribuie la secțiunea I a Clasificatorului activităților din economia Moldovei?

În conformitate cu art.96 lit. b) liniuța a noua din Codul fiscal, este stabilită cota redusă a TVA în mărime de 8% la produsele alimentare şi/sau băuturi, cu excepția producției alcoolice, preparate sau nepreparate, pentru consumul uman, însoțite de servicii conexe care să permită consumul imediat al acestora, realizate în cadrul activităților care se atribuie la secțiunea I a Clasificatorului activităților din economia Moldovei, (CAEM).
Conform prevederilor CAEM aprobat prin Ordinul Biroului Național de Statistică nr.28 din 07.05.2019, activități de cazare şi de alimentație publică reflectate în diviziunea 56 secțiunii I include activități de servire a mâncării şi băuturii, furnizarea de  mese complete sau de băuturi destinate consumului imediat, fie în restaurante tradiționale sau  în restaurante cu auto-servire, fie la standuri permanente sau temporare, cu sau fără scaune.
Astfel, livrarea produselor alimentare și a băuturilor procurate fără aplicarea TVA sau cu aplicarea TVA la o altă cotă decît 8%, în cadrul desfășurării activităților de servire a mâncării şi băuturii, care se atribuie la diviziunea 56 secțiunii I din CAEM, de către o unitate de alimentație publică care corespunde Nomenclatorului și cerințelor Hotărîrii Guvernului cu privire la prestarea serviciilor de alimentație publică nr.1209 din 08.11.2007, se impune conform art.96 lit. b) liniuța a noua din Codul fiscal,  cu aplicarea cotei de 8%.
(Temei: Modificările în temeiul Legii pentru modificarea unor acte normative (ce vizează politica bugetar-fiscală) nr. 212 din 20.07.2023.)
  • 28 Taxa pe valoarea adaugată
  • 28.17 Cotele TVA

28.17.43

întrebarea se trensferă în arhivă

news-events