În conformitate cu art.2 din Legea nr.77/2016 cu privire la parcurile pentru tehnologia informaţiei, se consideră rezident al parcului – persoană juridică sau fizică, înregistrată în Republica Moldova în calitate de subiect al activităţii de întreprinzător, care este inclusă în Registrul de evidenţă a rezidenţilor parcului şi care practică, drept activitate principală, una sau mai multe din activităţile prevăzute la art.8 din Legea nr.77/2016, în baza unui contract încheiat cu Administrația parcului.
Potrivit aceluiași articol, activitate principală reprezintă activitatea care generează 70% sau mai mult din venitul din vânzări al rezidentului parcului.
Articolul 7 alin.(4) din Legea nr.77/2016 stabilește că, rezidenţii parcului, fiind înregistraţi şi având sediul (adresa juridică) în Republica Moldova, desfăşoară, drept activitate principală, una sau mai multe dintre activităţile prevăzute la art.8 din Legea nr.77/2016, inclusiv prin intermediul salariaţilor care prestează munca la distanţă pe teritoriul Republicii Moldova şi/sau în afara acestuia.
În acest sens, art.8 din Legea nr.77/2016 reglementează expres activitățile care pot fi desfășurate în parcul pentru tehnologia informației, conform CAEM rev. 2 și CSPM rev. 2.1, inclusiv:
- activităţi ale centrelor de intermediere telefonică (call center) (82.20), bazate pe tehnologie/canal de comunicare cu clientul (contact center), prestate exclusiv spre export, inclusiv activităţi prestate în relaţiile cu clienţii în procesul de aprovizionare şi logistică în transportul de marfă (lit.q);
- alte servicii de furnizare a forţei de muncă (78.30) prestate prin intermediul computerului, al altor dispozitive electronice sau mijloace tehnice şi de program, exclusiv spre export, limitate la:
– servicii de asigurare a resurselor umane în domeniul informaticii şi al telecomunicaţiilor (78.30.11);
– servicii de asigurare a resurselor umane pentru alte categorii de personal din sectorul administrativ (78.30.12);
– servicii de asigurare a resurselor umane pentru personalul implicat în procesul de aprovizionare, logistică şi în relaţiile cu clienţii în transportul de marfă (lit.r).
Astfel, pentru desfășurarea acestor genuri de activitate în cadrul parcurilor IT, rezidentul parcului urmează să asigure că toate serviciile respective sunt prestate exclusiv la export (100%). În cazul nerespectării condiției respective, rezidentul nu poate califica aceste genuri de activitate ca activități principale desfășurate în cadrul parcului de tehnologii informaționale.
În cazul în care rezidentul desfășoară mai multe genuri de activități prevăzute la art.8 din Legea nr.77/2016, inclusiv 82.20, 78.30 conform CAEM-2, activitatea principală a acestuia se va aprecia reieșind din genurile de activități pe care le desfășoară pentru piața locală sau externă, dar pentru activitățile 82.20, 78.30. venitul din vânzări aferent urmează a fi generat în cuantum de 100% din export de servicii.
(Temei: Scrisoarea Ministerului Finanțelor nr.15/2-13/82 din 08.05.2025)