Ordinul SFS nr. 454 din 06-09-2018

  • 5 Impozitul pe bunurile imobiliare
  • 5.4 Baza impozabilă a bunurilor imobiliare
  • 5.4.2 Baza impozabilă a bunurilor imobiliare neevaluate

5.4.2.2

Care este baza impozabilă pentru bunurile imobiliare şi terenurile care nu au fost evaluate în scopul impozitării?

      Pentru terenurile neevaluate de către organele cadastrale în scopul impunerii, pentru toţii subiecţii impunerii baza impozabilă constituie suprafața terenurilor.
    Pentru clădirile, construcţiile şi alte obiecte ale impunerii, a căror strămutare este imposibilă fără cauzarea de prejudicii destinaţiei lor baza impozabilă constituie:
      - persoanelor juridice, persoanelor fizice înregistrate în calitate de întreprinzător – valoarea contabilă a bunurilor imobiliare conform situaţiei din 1 ianuarie a anului fiscal în curs, iar în cazul bunurilor imobiliare dobîndite în cursul anului, inclusiv în cazul bunurilor imobiliare la care se schimbă subiectul impunerii în cursul anului – conform valorii contabile de la data dobîndirii acestora;
        - persoanelor fizice care nu sînt înregistrate în calitate de întreprinzător – costul determinat în baza documentelor care se păstrează în arhivele organelor cadastrale şi/sau conform valorii de inventariere apreciate de către comisiile de specialitate formate în cadrul primăriilor.

  • 5 Impozitul pe bunurile imobiliare
  • 5.6 Calcularea impozitului pe bunurile imobiliare

5.6.8

Cine calculează impozitul funciar pentru terenurile neevaluate de către organele cadastrale în scopul impozitării care aparțin gospodăriilor țărănești (de fermier)?
        Suma anuală a impozitului funciar pentru terenurile neevaluate de către organele cadastrale în scopul impozitării, care aparţin gospodăriilor țărănești (de fermier), se calculează cu perfectarea avizului de plată de către serviciul de colectare a impozitelor și taxelor locale al primăriilor, conform prevederilor Instrucțiunii privind modul de calculare, evidență şi achitare a impozitelor şi taxelor locale administrate de serviciul de colectare a impozitelor şi taxelor locale din cadrul primăriei aprobate prin la Hotărîrea Guvernului nr.998 din 20 august 2003.
  • 6 Taxele locale
  • 6.2 Taxa pentru amenajarea teritoriului
  • 6.2.1 Subiecţii impunerii

6.2.1.9

Este subiect al impunerii cu taxa pentru amenajarea teritoriului reprezentanța companiei străine (nerezident)?

    În conformitate cu art. 290 lit. a) al Codului fiscal, subiecți ai impunerii cu taxa pentru amenajarea teritoriului sînt persoanele juridice sau fizice înregistrate în calitate de întreprinzător şi persoanele ce desfășoară activitate profesională în sectorul justiției, care dispun de bază impozabilă.
    Baza impozabilă, potrivit lit. a) col.2 din anexa la titlul VII din Codul fiscal, constituie numărul mediu scriptic trimestrial al salariaților şi, suplimentar:
– în cazul întreprinderilor individuale şi gospodăriilor țărănești (de fermier) -fondatorul întreprinderii individuale, fondatorul şi membrii gospodăriilor țărănești (de fermier);
– în cazul persoanelor care desfășoară activitate profesională în sectorul justiției – numărul de persoane abilitate prin lege pentru desfășurarea activității profesionale în sectorul justiției.
    Respectiv, nerezidentul care desfășoară, integral sau parțial, activitate de întreprinzător în Republica Moldova, fie direct, fie printr-un agent cu statut dependent şi întrunește criteriile de reprezentanță permanentă în conformitate cu prevederile art. 5 pct. 15) din Codul fiscal, apare în calitate de subiect al impunerii cu taxa pentru amenajarea teritoriului în cazul în care dispune de bază impozabilă conform lit. a) col. 2 din anexa la titlul VII din Codul fiscal.
    Nerezidentul care desfășoară genuri de activitate cu caracter pregătitor, auxiliar sau de alt caracter în Republica Moldova, în lipsa criteriilor de reprezentanță permanentă, şi corespunde art. 5 pct. 20) din Codul fiscal, nu apare în calitate de subiect al impunerii cu taxa pentru amenajarea teritoriului.

news-events