40.3.4
Beneficierea de rambursarea TVA conform Programului de rambursare a TVA limitează dreptul la solicitarea și beneficierea de restituirea TVA conform prevederilor Titlului III al Codului fiscal și a Regulamentului privind restituirea taxei pe valoarea adăugată, aprobat prin Hotărîrea Guvernului nr.93 din 1 februarie 2013?Conform pct.2 din Regulamentul privind rambursarea TVA întreprinderilor care sunt înregistrate în calitate de contribuabili ai TVA și înregistrează sume TVA spre deducere în perioada ulterioară aprobat prin Ordinul MF nr.76 din 16 iunie 2020 (publicat în MO nr. 152 din 20.06.2020) (în continuare Regulamentul privind rambursarea TVA), beneficierea de rambursarea TVA conform Regulamentului privind rambursarea TVA, nu limitează dreptul la solicitarea și beneficierea de restituirea TVA conform prevederilor Titlului III al Codului fiscal și a Regulamentului privind restituirea taxei pe valoarea adăugată, aprobat prin Hotărîrea Guvernului nr.93 din 1 februarie 2013.
40.3.9
Daca într-o perioadă fiscală, începînd cu luna ridicării stării de urgentă și pînă în luna decembrie 2020 inclusiv, solicitantul rambursării a prezentat Declarația TVA indicînd în boxa 19 TVA către plată la buget, la determinarea sumei TVA pasibilă rambursării, această lună se va include în calcul pentru aprecierea sumei TVA pasibilă rambursării, reieșind din plăți salariale și impozitele aferente acestora datorate de angajator și salariați pentru luna februarie 2020 și numărul de luni pentru care se solicită rambursarea? Potrivit pct. 5 din Regulamentul privind rambursarea TVA întreprinderilor care sunt înregistrate în calitate de contribuabili ai TVA și înregistrează sume TVA spre deducere în perioada ulterioară (în continuare Regulament), aprobat prin Ordinul Ministerului Finanțelor nr.76/2020 (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2020, nr.108-109 art.7437-7438), subiectul impozabil, are dreptul la rambursarea TVA, solicitată pentru perioadele fiscale aferente perioadei de rambursare a TVA, indiferent de faptul dacă în careva din aceste perioade fiscale a înregistrat TVA spre achitare la buget, la îndeplinirea cumulativă a condițiilor specificate la punctul menționat.
De asemenea, pct.17 din Regulamentul menționat, descrie procedura de apreciere a sumei destinată rambursării TVA, iar spct. 2) al punctului 17 stabilește că în cazul solicitării rambursării TVA pentru mai multe perioade fiscale (luni calendaristice) din perioada de rambursare, se determină suma cumulativă a indicatorilor menționați la subpct.2) pentru perioadele fiscale pentru care se solicită rambursarea TVA.
Astfel, luînd în considerație prevederile Regulamentului, la determinarea sumei TVA pasibilă rambursării, perioada fiscală în care solicitantul rambursării a declarat sume TVA către plată la buget se va include în calcul pentru aprecierea sumei TVA pasibilă rambursării, reieșind din plăți salariale si impozitele aferente acestora datorate de angajator si salariați pentru luna februarie 2020 si numărul de luni pentru care se solicită rambursarea.
40.3.6
Cine sînt subiecții Programului de rambursare a TVA conform Legii nr. 60/2020, privind instituirea unor masuri de susținere a activității de întreprinzător si modificarea unor acte legislative?Potrivit art. 8 din Art.I al Legii nr. 60/2020, privind instituirea unor măsuri de susținere a activității de întreprinzător si modificarea unor acte legislative, subiecți ai Programului de rambursare a TVA sînt întreprinderile care sunt înregistrate în calitate de contribuabili ai TVA și care înregistrează sume TVA spre deducere în perioada ulterioară.