Directorul SFS, Olga Golban a participat la evenimentul cu genericul „Noutățile fiscale și vamale în contextul alinierii la directivele Uniunii Europene”

29/03/2024
Directorul Serviciului Fiscal de Stat, dna Olga Golban a participat astăzi, 29 martie 2024, în cadrul evenimentului cu genericul „Noutățile fiscale și vamale în contextul alinierii la directivele Uniunii Europene”, organizat de Publicația Periodică Monitorul fiscal FISC.md, împreună cu Ministerul Finanțelor, Serviciul Fiscal de Stat și Misiunea Înalților Consilieri ai Uniunii Europene pentru Republica Moldova.

În contextul aniversării a 13 ani de activitate a Publicației Periodică Monitorul fiscal FISC.md, directorul SFS a adresat felicitări cu acest prilej, exprimând gratitudine pentru munca responsabilă pe care o desfășoară întreaga redacție în vederea educării și promovării responsabilității fiscale, informarea promptă și exhaustivă a contribuabililor despre cele mai actuale și importante subiecte din domeniul fiscal, popularizarea informațiilor detaliate privind activitatea Serviciului Fiscal de Stat, obiectivele și prioritățile sale, sistematizarea practicii fiscale şi ajustările ei în concordanţă cu legislaţia în vigoare.

Referindu-se la tematica evenimentului, doamna Olga Golban a menționat că, subiectul alinierii legislației fiscale naționale la cea a Uniunii Europene este unul extrem de actual în condițiile eforturilor de integrare europeană ale Republicii Moldova și va apărea în discuții tot mai des în perioada imediat următoare.

„Din start am luat abordarea să discutăm despre TVA și accize, ca elemente de bază în contextul veniturilor ca aport la bugetul UE, acestea fiind și 2 elemente care urmează să fie aliniate către sfârșitul anului 2027 conform planului național de aderare la UE. Este un efort mare care trebuie să îl facem toți. Nu este doar un efort al autorităților care urmează să elaboreze legislația națională, să asigure transpunerea directivei UE. Vreau să fim pregătiți și moral că vom învăța lucrurile din nou. Lucrurile pe care noi le știm urmează să le vedem la un nivel mai avansat, să înțelegem acea filosofie care este la nivelul UE, ca să fim aliniați cu toții și să vorbim într-un limbaj comun, cel al Uniunii Europene. De asemenea, urmează a fi schimbate și abordările pe partea de administrare”, a declarat directorul SFS.

Vorbind despre subiectul prețurilor de transfer, doamna Olga Golban a mulțumit asociațiilor de business pentru implicarea de la etapa de dezvoltare a cadrului secundar prin a împărtăși experiența lor printr- abordare practică a lucrurilor.

„De asemenea, colegii beneficiază de asistență externă în vederea înțelegerii acestui segment nou. Nu este un simplu control în percepția sa clasică, ci o filosofie aparte, o filosofie de a înțelege business-ul și anumite decizii care au fost luate. Din perspectiva Dumneavoastră, când sunteți subiecții ai acestui domeniu, este important să fiți coerenți în acțiuni și să aveți o argumentare a deciziilor care sunt luate astăzi. Prin implementarea acestor norme, se urmărește asigurarea unei concurențe corecte, loiale, astfel ca să asigurăm ulterior și achitarea corectă a impozitelor”, a adăugat dna Golban.

Precizăm că, în cadrul evenimentului, din partea SFS mai participă domnul Igor Lazari, șef-adjunct al Direcției generale metodologia impozitelor și taxelor din cadrul Serviciului Fiscal de Stat cu prezentare despre principalele prevederi ale Directivei UE 112/2006 privind sistemul comun al TVA din perspectiva reglementărilor actuale privind TVA în Republica Moldova, domnul Pavel Dima, șef-adjunct al Direcției generale expertiză juridică din cadrul Serviciului Fiscal de Stat – despre prețurile de transfer: prezentarea informației și a dosarului către autoritatea fiscală, și domnul Andrei Duca, șef al Direcției dezvoltare informațională din cadrul Serviciului Fiscal de Stat - despre raportarea conturilor financiare, în contextul implementării standardului OECD privind schimbul automat de date.

Noutăți asemănătoare

În atenția contribuabililor care doresc restituirea sumei impozitului pe venit achitat/ reținut în plus
15/04/2024
În atenția contribuabililor care doresc restituirea sumei impozitului pe venit achitat/ reținut în plus
Orar extins în perioada recepționării Declarațiilor cu privire la impozitul pe venit pentru anul 2023 de la persoanele fizice (cetățeni)
09/04/2024
Orar extins în perioada recepționării Declarațiilor cu privire la impozitul pe venit pentru anul 2023 de la persoanele fizice (cetățeni)
Modalitatea de calculare a impozitului pe venit de către persoanele fizice care înregistrează creștere de capital
01/04/2024
Modalitatea de calculare a impozitului pe venit de către persoanele fizice care înregistrează creștere de capital
Referitor la utilizarea scutirii personale pentru anul 2023 de către persoanele fizice-cetățeni
29/03/2024
Referitor la utilizarea scutirii personale pentru anul 2023 de către persoanele fizice-cetățeni
news-events