Inspectoratul Fiscal de Stat pe raionul Drochia, în perioada lunii mai 2016, și-a intensificat activitatea în vederea conformării benevole a contribuabililor, în special neplătitori TVA, în baza analizei economice și financiare a activității agenților economici. În perioada de referință au fost desfășurate 63 de ședințe individuale la care au participat agenți economici neplătitori TVA. În cadrul ședințelor de conformare, contribuabilii au fost informați privind oportunitatea desfășurării activității de întreprinzător în conformitate cu prevederile cadrului legal, fiind îndemnați să-și revadă poziția cu privire la corectitudinea declarării benevole și achitarea obligațiilor fiscale.
De asemenea, au fost aduse explicații referitoare la impactul negativ al fenomenului achitării salariului ,,în plic” și ,,munca la negru”, s-a adus la cunoștință cadrul legal aferent salarizării și anume, prevederile Hotărârii Guvernului nr.165 din 09.03.2010 „Cu privire la cuantumul minim garantat al salariului în sectorul real”, modificate prin Hotărârea Guvernului nr.488 din 20.04.2016, conform căreia din 01.05.2016 cuantumul minim garantat al salariului în sectorul real a fost stabilit în mărime de 2100 lei pe lună.
Tuturor participanților la ședințe le-au fost înmânate scrisori de conformare.
Drept urmare a acțiunilor întreprinse, au fost prezentate dări de seamă cu corectarea obligațiilor fiscale, fiind înregistrați 13 agenți economici în calitate de plătitor TVA.
La data 02.06.2016, în vederea asigurării unei administrări fiscale eficiente, a fost organizat un seminar de instruire cu privire la obligativitatea instalării terminalelor POS, în cazul întrunirii condițiilor specificate la art. 7 prim pct.1 din Legea cu privire la antreprenoriat și întreprinderi nr.845 din 03.01.1992.
În scopul contracarării activității ilicite, în perioada lunii mai au continuat acțiunile de identificare a activităților ilicite desfășurate de către persoane fizice în sectorul administrat. Au fost constatate 6 cazuri de activitate ilicită a persoanelor fizice, fiind întocmite 6 procese verbale. Toate persoanele și-au legalizat activitatea.
În cadrul activităților menționate, persoanele au fost informate referitor la obligația înregistrării activității, conform prevederilor legislației în vigoare.
Acțiunile întreprinse au avut ca scop asigurarea acumulării de venituri la bugetul public național și creșterea nivelului de conformare voluntară a contribuabililor la calcularea deplină a obligațiilor fiscale.
Foto: www.fisc.md