Diversitatea de acțiuni, asigurată de IFS Ocnița în activitatea sa zi de zi, se soldează cu rezultatele scontate. Astfel, în perioada 02-25 mai 2016, drept prioritare s-au impus acțiunile de conformare voluntară a contribuabililor, sporirea disciplinei financiare, majorarea bazei fiscale și diminuarea restanțelor la bugetul public național. Iar în scopul menținerii unui climat bazat pe încredere și respect reciproc în relația cu mediul de afaceri, IFS Ocnița, la data de 04 mai a organizat un seminar de instruire cu contribuabilii nou-înregistrați, fiind abordate subiecte ce vizează gestionarea afacerii, având drept temei ,,Ghidul contribuabilului începător”; reglementarea raporturilor de muncă; aspecte referitoare la ținerea evidenței contabile; regimul fiscal și alte plăți obligatorii.
Totodată, pe 20 mai 2016, au fost convocați perceptorii fiscali din teritoriu, ședință la care reprezentanții Serviciilor de colectare a impozitelor și taxelor locale din cadrul primăriilor au fost informați asupra mai multor aspecte legate de activitatea lor, și anume:
- informarea populației despre termenele de achitare a impozitului pe bunurile imobiliare și dreptul la reducerea în mărime de 15%, în cazul achitării anticipate (până la 30 iunie);
- modul de perfectare și înmânare a avizelor de plată la impozitele pe bunurile imobiliare ale persoanelor fizice în termen de până 01.06.2016 și respectarea termenelor de vărsare a mijloacelor bănești încasate în numerar;
- asigurarea calculării corecte a taxei pentru amenajarea teritoriului, aferente gospodăriilor țărănești, pentru evitarea apariției de restanțe și supraplăți neîntemeiate etc.
În același timp, IFS Ocnița continuă promovarea civismului fiscal, prin educarea și instruirea tinerei generații. În acest sens, a fost desfășurat un seminar cu privire la SFS, administrarea fiscală și rolul impozitelor pe plan economic, în clasele de liceu ale L.T ,,Mihail Sadoveanu” din or. Ocnița.
Drept continuare a acțiunilor de conformare benevolă a agenților economici și persoanelor fizice care desfășoară activitate de întreprinzător și aducerea în cadrul legal, au fost întreprinse o serie de măsuri pentru realizarea obiectivului „Intensificarea controlului în scopul depistării evaziunii și contracarării fenomenului „
activității ilicite de întreprinzător” ”. Așa încât, au fost efectuate verificări în vederea documentării activităților ilicite de întreprinzător în piețe și stradă. Drept rezultat, au fost întocmite 25 procese-verbale contravenționale și respectiv au fost aplicate sancțiuni administrative în sumă de 28 mii lei.
Concomitent, contribuabilii au fost informați cu privire la legislația fiscală în vigoare și obligația de a-și înregistra activitatea, prin deținerea patentei de întreprinzător.
Foto: www.fisc.md