Valoarea mărfurilor și serviciilor procurate pe teritoriul Republicii Moldova folosite pentru desfășurarea activității de întreprinzător se vor reflecta în boxa 12 “Procurări de mărfuri și servicii”. [Modificare în Baza generalizată a practicii fiscale în temeiul Legii pentru modificarea și completarea unor acte legislative nr.288 din 15.12.2017, în vigoare 01.01.2018].
Valoarea mărfurilor şi serviciilor procurate pe teritoriul Republicii Moldova folosite pentru desfăşurarea activităţii de întreprinzător se vor reflectaîn boxa 12 “Procurări de mărfuri şi servicii”.
În cazul în care, contribuabilul efectuează livrări scutite de TVA fără drept de deducere, valoarea acestora se va reflecta în boxa 6 a Declarației privind TVA - „Livrări scutite de TVA fără drept de deducere”.
[Modificare în Baza generalizată a practicii fiscale în temeiul Legii pentru modificarea și completarea unor acte legislative nr.288 din 15.12.2017, în vigoare 01.01.2018].
Urmează de a reflecta în Declaraţia privind TVA livrările scutite de TVA? În cazul în care, contribuabilul efectuează livrări scutite de TVA, valoarea acestora se va reflecta în boxa 6 a Declaraţiei privind TVA - „Livrări scutite”.
În conformitate cu Modul de completare a Declaraţiei privind TVA, aprobat prin Ordinul IFPS nr. 1164 din 25.10.2012 “Despre aprobarea formularului Declaraţiei privind TVA şi a Modului de completare a Declaraţiei privind TVA”, în boxa 12 a Declaraţiei privind TVA se indică valoarea mărfurilor şi serviciilor procurate pe teritoriul Republicii Moldova folosite pentru desfăşurarea activităţii de întreprinzător, cu excepţia procurărilor efectuate de la persoanele juridice şi fizice rezidente care se afla pe teritoriul Republicii Moldova şi nu au relaţii fiscale cu sistemul ei bugetar. Astfel, dat fiind faptul, că mărfurile date nu vor fi folosite pentru desfaşurarea activităţii de întreprinzator, factura fiscala în cauză nu urmează a fi inclusă în Declaraţia privind TVA. Totodată, factura fiscală dată urmează a fi reflectată în Anexa nr. 1 “Lista facturilor fiscale primite” (forma TVAFACT) la Declaraţia privind TVA, dat fiind faptul, că conform prevederilor Ordinului menţionat, la Declaraţia privind TVA se prezintă obligatoriu anexa, care va conţine informaţia despre facturile fiscale primite în perioada fiscală pentru care se prezintă declaraţia. [Modificare în Baza generalizată a practicii fiscale în temeiul Ordinului IFPS cu privire la aprobarea formularului Declaraţiei privind TVA şi a modului de completare a Declaraţiei privind TVA nr. 1164 din 25.10.2012 (publicată în Monitorul Oficial nr. 27-30/140 din 08.02.2013), cu aplicare începînd cu prezentarea dărilor de seamă pentru perioada ianuarie 2013].
(în vigoare pînă la 01.02.2013) În anexa la Declaraţia privind TVA, perfectată conform modelului aprobat prin Ordinul IFPS nr.128 din 29.06.2006, urmează să se reflecte: - facturile fiscale aferente procurărilor utilizate pentru efectuarea livrărilor impozabile; - facturile fiscale aferente procurărilor utilizate pentru efectuarea livrărilor mixte; - facturile fiscale aferente procurărilor utilizate pentru efectuarea livrărilor scutite; - facturile fiscale aferente procurărilor utilizate pentru valorile materiale procurate, care nu sînt legate de activitatea de întreprinzător.
Modul de completare a Declaraţiei privind TVA este aprobat prin anexa nr.2 din Ordinul Inspectoratului Fiscal Principal de Stat nr.1164 din 25 octombrie 2012, care poate fi vizualizată pe site-ul oficial al Serviciului Fiscal de Stat, accesînd link-ul: http://servicii.fisc.md/DownloadFormular.aspx?in=303.
[Modificare în Baza generalizată a practicii fiscale în temeiul Ordinului IFPS cu privire la aprobarea formularului Declaraţiei privind TVA şi a modului de completare a Declaraţiei privind TVA nr.1164 din 25 octombrie 2012, cu toate modificările şi completările introduse prin Ordinul SFS nr.351 din 28 septembrie 2017, aplicabil la perfectarea Declaraţiilor privind TVA pentru perioadele fiscale prezentate începând cu luna octombrie 2017].
(în vigoare pînă la 01.02.13) Modul de completare a Declaraţiei privind TVA este aprobat prin anexa nr. 2 din Ordinul Inspectoratului Fiscal Principal de Stat nr. 128 din 29 iunie 2006, care poate fi vizualizat pe site-ul Serviciului Fiscal de Stat (www.fisc.md).
Potrivit Modului stabilit de completare a Declaraţiei privind TVA, aprobat prin Ordinul Inspectoratului Fiscal Principal de Stat nr.1164 din 25.10.2012, subiecții impunerii cu TVA reflectă importul de servicii și TVA aferent lor achitată la buget în boxele 7,8, 14, 15 și 20 ale Declarației privind TVA. Persoanele care nu sînt înregistrate în calitate de plătitori ai TVA, dar importă servicii și/sau care procură mărfuri, servicii de la persoanele juridice şi fizice rezidente care se află pe teritoriul Republicii Moldova şi nu au relaţii fiscale cu sistemul ei bugetar și conform legislaţiei au obligaţia de a achita taxa pe valoarea adăugată, prezintă inspectoratelor fiscale de stat teritoriale de la locul de înregistrare Declaraţii privind TVA, cu completarea boxelor 7, 8, 10, 11 şi 20. [Modificare în Baza generalizată a practicii fiscale în temeiul Ordinul IFPS „Despre aprobarea formularului Declaraţiei privind TVA şi a Modului de completare a declaraţiei privind TVA” nr. 1164 din 25.10.2012]
Potrivit prevederilor art. 104 lit. a) din Codul fiscal, transportul internaţional de mărfuri şi pasageri se impozitează la cota zero „0” a TVA. Prin urmare, valoarea acestor servicii se va reflecta în boxa 5 a Declaraţiei privind TVA – „Livrări la cota „0”.
Nu. La Declaraţia privind TVA se prezintă obligatoriu anexa, care va conţine informaţia despre facturile fiscale primite în perioada fiscală pentru care se prezintă Declaraţia, aceasta fiind parte componentă a Declaraţiei.
Declaraţia privind TVA şi anexa acesteia, la discreția subiecților impozabili, se vor completa în lei sau în lei și bani.
Declaraţia privind TVA şi anexa se vor completa în lei.
Nu. Declaraţia privind TVA se va considera primită de catre organul fiscal, fiind întocmită în modul prevăzut de art. 187 alin. (3) lit. j) din Codul fiscal, cu semnatură, autentificată cu ştampilă, a persoanelor responsabile - conducătorul şi contabilul-şef – ale contribuabilului sau semnătura contribuabilului (a reprezentantului acestuia) ori semnatura digitală aplicată în modul stabilit de Guvern.
Cum se va reflecta în Declaraţia privind TVA în perioada ulterioară celei de raportare, suma TVA achitată la vama, care nu a fost trecută în cont la momentul corespunzător? Potrivit prevederilor art. 188 alin. (4) lit. a) şi art. 118 alin. (5) lit. c) din Codul fiscal, care prevede ajustări ce influenţează suma TVA, corectările necesare se vor reflecta în Declaraţia privind TVA pentru perioada fiscală ulterioară, la compartimentul ajustarea TVA aferentă procurărilor în boxa 16.
Conform prevederilor art.115 alin.(1) din Codul fiscal, obligația de prezentare pentru fiecare perioadă fiscală a Declaraţiei privind TVA este pusă în sarcina subiecţilor impozabili specificaţi la art. 94 lit. a), lit. c) şi/sau e) din Codul fiscal.
Totodată, subiecții impozabili care importă mărfuri sînt specificați în art. 94 lit. b) din Codul fiscal. Prin urmare, persoana fizică cetăţean nu are obligațiunea de prezentare a Declarației privind TVA pentru importul mărfurilor.
Cum se va reflecta de către persoana fizică în Declaraţia privind TVA, suma TVA achitată la importul mărfurilor? Obligaţia de prezentare pentru fiecare perioadă fiscală a Declaraţiei privind TVA este pusă în sarcina subiecţilor impozabili specificaţi la art. 94 lit. a) şi/sau lit. c) din Codul fiscal. Prin urmare, persoana fizică cetăţean nu are obligaţiunea de prezentare a Declaraţiei privind TVA pentru importul mărfurilor.
(în vigoare pînă la 01.02.2013) Pentru livrările pentru care, conform legislaţiei, este prevăzută scutirea de vărsarea la buget a TVA (art. 4 alin. (15) lit. c) şi alin. (18) din Legea pentru punerea în aplicare a titlului III al Codului fiscal), declararea TVA se efectuează conform prevederilor Ordinului IFPS nr. 128 din 29.06.2006 „Despre aprobarea formularului Declaraţiei privind TVA şi a Modului de completare a declaraţiei privind TVA”, cu indicarea obligatorie în fereastra din colţul drept de sus al formularului Declaraţiei privind TVA a semnului “X”.
Potrivit prevederilor pct. 2 cap. III „Prevederi speciale” din Ordinul IFPS „Despre aprobarea formularului Declaraţiei privind TVA şi a Modului de completare a declaraţiei privind TVA” nr. 128 din 29.06.2006, persoanele care nu sînt înregistrate în calitate de plătitori ai TVA, dar care conform legislaţiei au obligaţia de a achita TVA: - importa servicii (art. 94 lit. c) din Codul fiscal); - procură mărfuri, servicii de la persoanele juridice şi fizice rezidente care se află pe teritoriul Republicii Moldova şi nu au relaţii fiscale cu sistemul ei bugetar (art. 4 alin. (6) din Legea pentru punerea în aplicare a titlului III al Codului fiscal), cu excepţia sumelor declarate şi achitate organelor vamale, prezintă inspectoratelor fiscale de stat teritoriale de la locul de înregistrare Declaraţii privind TVA, cu completarea boxelor 7, 8, 10, 11 şi 20.
Facturile fiscale eliberate în perioade fiscale anterioare şi primite cu întîrziere într-o altă perioadă fiscală, se vor reflecta în Declaraţia privind TVA pentru perioada fiscală în care acestea au fost primite.
În boxa 22 din Declaraţia privind TVA se indică suma TVA solicitată spre restituire şi indicată în cererea de restituire.
Completarea boxei 22 din Declaraţia privind TVA se efectuează în Declaraţia prezentată pentru perioada fiscală în care a fost depusă cererea pentru restituirea TVA.
(în vigoare pînă la 01.02.2013) În conformitate cu Ordinul IFPS nr. 128 din 29.06.2006 „Despre aprobarea formularului Declaraţiei privind TVA şi a Modului de completare a Declaraţiei privind TVA”, în Declaraţia privind TVA se indică livrările impozitate la cota standard, la cota zero a TVA, la cota redusă şi cele scutite de TVA. Potrivit prevederilor art. 95 alin. (2) lit. a) din Codul fiscal, livrarea mărfurilor şi serviciilor efectuate în interiorul zonei economice libere, nu constituie obiecte impozabile cu TVA. Prin urmare, dat fiind faptul că, livrările în cauză nu constituie obiect al impunerii cu TVA, acestea nu urmează a fi reflectate în Declaraţia privind TVA.
În conformitate cu prevederile art. 102 alin. (4) din Codul fiscal, suma TVA, achitată pe valorile materiale procurate care nu sînt folosite pentru desfăşurarea activităţii de întreprinzător, pe valoarea care nu a fost supusă uzurii a mijloacelor fixe casate, nu se trece în cont şi se raportează la cheltuielile perioadei. Reieşind din prevederile menţionate, suma TVA trecută în cont la momentul procurării mărfurilor care ulterior au fost sustrase, conform legislaţiei se va reflecta în Registrul de evidenţă a procurărilor pentru perioada de gestiune cu semnul minus (-), iar în Declaraţia privind TVA - în boxele 12 şi respectiv 13. [Modificare în Baza generalizată a practicii fiscale în temeiul Legii pentru modificarea şi completarea unor acte legislative nr. 267 din 23.12.2011(publicată în Monitorul Oficial nr. 13-14 din 13.01.2012), în vigoare aprobării de la data publicării.]
Cum se va reflecta în Declaraţia privind TVA, TVA restabilit la valoarea materialelor deteriorate trecute la pierderi? În conformitate cu prevederile art. 102 alin. (4) din Codul fiscal, suma TVA achitată pe valorile materiale procurate, care în procesul activităţii de întreprinzător au constituit pierderi supranormativ conform legislaţiei, nu se trece în cont şi se raportează la cheltuielile perioadei. Reieşind din prevederile menţionate, suma TVA trecută în cont la momentul procurării mărfurilor, care ulterior au constituit pierderi supranormativ conform legislaţiei, se va reflecta în Registrul de evidenţă a procurărilor pentru perioada de gestiune cu semnul minus (-), iar în Declaraţia privind TVA - în boxele 12 şi respectiv 13.
În cazul în care potrivit art. 98 din Codul fiscal, are loc ajustarea valorii impozabile a livrării impozabile, în temeiul unor pricini obiective, atunci furnizorul şi cumpărătorul urmează să întocmească un Act, în care se reflectă faptul modificarii preţurilor. Totodată, în factura fiscală, suma respectivă se va indica cu semnul plus (+) sau semnul minus (-), în corespundere cu modificarea preţului. În acelaşi timp, furnizorul reflectă operaţia dată în Registrul de evidenţă al livrărilor cu semnul indicat în factura fiscală. Dat fiind faptul, că Declaraţia privind TVA se întocmeşte în baza datelor reflectate în Registrele de evidenţă a livrărilor şi procurărilor pentru perioada fiscală respectivă, sumele cu minus vor influenţa corespunzător asupra valorii livrărilor de mărfuri şi servicii.
(în vigoare pînă la 02.01.2014) În cazul datoriilor compromise, prin art. 116 alin. (1) din Codul fiscal, este prevăzut mecanismul de trecere în cont a sumelor TVA aferente datoriilor compromise, potrivit cărora este determinat că, dacă suma integrală sau o parte a sumei TVA, care a fost inclusă în Declaraţia privind TVA şi achitată la buget pentru livrările de mărfuri şi servicii efectuate, se constată, conform legislaţiei, drept datorie compromisă, subiectul impozabil are dreptul la trecerea în cont a sumei TVA respective pentru orice perioadă fiscală privind TVA. Adică, suma TVA care urmează a fi trecută în cont este egală cu suma TVA achitată pe livrarea care corespunde sumei datoriei compromise nerambursate. Totodată, ţinem să menţionăm, că drept datorie compromisă este considerată datoria debitoare a întreprinderii, neachitată în termenul prevăzut de legislaţie şi neasigurată de garanţiile corespunzătoare, pentru care s-au prezentat revendicări privind nerespectarea îndeplinirii obligaţiilor şi s-a înaintat o cerere de acţiune cu privire la executarea forţată a obligaţiilor contractuale. Astfel, dreptul la trecere în cont a sumei TVA aferente datoriei compromise, conform art. 116 alin. (1) din Codul fiscal, va aparea în momentul, cînd la agentul economic, după ce a înaintat o acţiune în judecată sau în arbitraj, a expirat termenul prevăzut de legislaţie şi el dispune de decizia pronunţată de aceştia, referitor la imposibilitatea perceperii datoriei de la debitor (după caz concret). Suma respectivă va fi inclusă în Declaraţia privind TVA pentru perioada respectivă în boxa 12 “Procurări de mărfuri şi servicii”.
.
(în vigoare pînă la 17.05.2013) La completarea subboxelor 1.1 şi 2.1 ale formularului „Declaraţia privind T.V.A. (forma T.V.A. 12)”, se vor lua în consideraţie doar livrările de zahăr din sfeclă de zahăr sau şi livrările de zahăr din trestie de zahăr? Conform punctului 4.4. din Modul de completare a Declaraţiei privind T.V.A. (forma T.V.A.12), aprobat prin Ordinul Inspectoratului Fiscal Principal de Stat nr.1164 din 25.10.2012 cu privire la aprobarea formularului Declaraţiei privind T.V.A. şi a Modului de completare a Declaraţiei privind T.V.A. (Monitorul Oficial 234-236/1375, 09.11.2012), în subboxele 1.1 şi 2.1 se indică respectiv valoarea livrărilor de zahăr şi suma T.V.A. calculată de la valoarea acestor livrări efectuate, începînd cu darea de seamă prezentată pentru perioada fiscală 01/2013. Astfel, reieşind din normele menţionate de completare a Declaraţiei privind T.V.A. (forma T.V.A.12), acestea nu specifică un anumit tip de zahăr, livrările căruia urmează a fi reflectate în subboxele indicate. Respectiv, în subboxele 1.1 şi 2.1 se va indică valoarea livrărilor şi suma T.V.A. calculată de la valoarea atît a livrărilor de zahăr din sfeclă de zahăr cît şi a livrărilor de zahăr din trestie de zahăr. [Modificare în Baza generalizată a practicii fiscale în temeiul Ordinului IFPS nr.519 din 07.05.13, publicat în Monitorul Oficial nr.110-113 art.708 din 17.05.13, în vigoare de la data publicării ]
Potrivit Modului de completare a Declaraţiei privind TVA, aprobat prin Ordinul IFPS nr.1164 din 25.10.2012, suma TVA aferentă mărfurilor şi serviciilor importate şi procurate, valoarea cărora este reflectată în boxa 14 se indică în boxa 15 din Declaraţia privind TVA. Astfel, în perioada fiscală în care se ajustează valoarea mărfurilor importate, sumele TVA calculate în baza actelor constatatoare eliberate de organul vamal, atribuite la decontări cu bugetul în baza art. 102 alin. (1) şi alin. (6) din Codul fiscal, se vor indica corespunzător şi în boxa 15 din Declaraţia privind TVA.
Conform normelor stabilite prin art.115 alin.(1) din Codul fiscal, fiecare subiect impozabil, specificat la art.94 lit.a) şi/sau lit.c), este obligat să prezinte declaraţia privind TVA pentru fiecare perioadă fiscală. În cazul în care, în cadrul controlului fiscal s-a stabilit înregistrarea tergiversată a agentului economic ca subiect al impunerii cu TVA și concomitent, de către organul fiscal au fost calculate toate obligațiunile fiscale aferente perioadei supuse controlului, acesta va avea obligația de a prezenta Declarația privind TVA, pentru prima perioadă fiscală nesupusă controlului.
Potrivit prevederilor art.187 alin.(21) din Codul fiscal, darea de seamă fiscală se prezintă utilizând, în mod obligatoriu, metode automatizate de raportare electronică, în forma și în modul reglementat de Serviciul Fiscal de Stat, după cum urmează: b) începând cu 1 ianuarie 2013 – de către subiecții înregistrați în calitate de plătitori ai TVA; c) începând cu 1 iulie 2016 – de către subiecții care au, conform numărului scriptic de salariați înregistrat în anul precedent, mai mult de 10 persoane angajate prin contract individual de muncă ori prin alte contracte; d) începând cu 1 ianuarie 2017 – de către contribuabilii care la situația din 1 ianuarie 2016 aveau angajați mai mult de 5 salariați; e) începând cu 1 ianuarie 2017, pentru perioadele fiscale începând cu anul 2017 – de către subiecții care desfășoară activitate profesională în sectorul justiției; f) începând cu 1 ianuarie 2017 – de către rezidenții parcurilor pentru tehnologia informației. Astfel, persoanele care nu sunt înregistrate în calitate de plătitori ai TVA, care au angajați mai puțini de 5 salariați, dar care conform legislației au obligația de a achita taxa pe valoarea adăugată, au obligația de a prezenta Serviciului Fiscal de Stat Declarația privind TVA în următoarele situații: - importă servicii (art.94 lit. c) din Codul fiscal); - procură mărfuri, servicii de la persoanele juridice și fizice rezidente care se află pe teritoriul Republicii Moldova şi nu au relații fiscale cu sistemul ei bugetar (art.4 alin.(6) al Legii pentru punerea în aplicare a titlului III al Codului fiscal), cu excepția sumelor declarate și achitate organelor vamale, - înstrăinează, transmit în folosință sau posesie mijloace fixe, atât integral, cât și pârțile componente ale acestora până la expirarea termenului de 3 ani de la data eliberării facturii fiscale, pentru care au beneficiat de facilitatea fiscală în corespundere cu art.103 alin.(1) pct.29) din Codul fiscal, au dreptul de a prezinta dările de seamă pe suport de hârtie (inclusiv declarațiile privind TVA). [Modificare în Baza generalizată a practicii fiscale în temeiul Legii pentru modificarea și completarea unor acte legislative nr.288 din 15.12.2017, în vigoare 01.01.2018].
Conform art.115 alin.(1) din Codul fiscal nr.1163-ХШ din 24.04.1997, fiecare subiect impozabil, specificat la art.94 lit.a) şi/sau lit.c), este obligat să prezinte declaraţia privind T.V.A. pentru fiecare perioadă fiscală. Declaraţia se întocmeşte pe un formular oficial, care este prezentat la organul fiscal. Concomitent, potrivit alin.(11) din articolul menționat, declaraţia privind T.V.A. se prezintă utilizînd, în mod obligatoriu, metode automatizate de raportare electronică, în condiţiile stipulate la art.187 alin.(21) din Codul fiscal. Totodată, potrivit art.187 alin.(21) darea de seamă fiscală se prezintă utilizînd, în mod obligatoriu, metode automatizate de raportare electronică, în forma şi în modul reglementat de Inspectoratul Fiscal Principal de Stat, după cum urmează: b) începînd cu 1 ianuarie 2013 – de către subiecţii înregistraţi în calitate de plătitori ai T.V.A.; c) începînd cu 1 iulie 2016 – de către subiecţii care au, conform numărului scriptic de salariaţi înregistrat în anul precedent, mai mult de 10 persoane angajate prin contract individual de muncă ori prin alte contracte; d) începînd cu 1 ianuarie 2017 – de către contribuabilii care la situaţia din 1 ianuarie 2016 aveau angajaţi mai mult de 5 salariaţi; e) începînd cu 1 ianuarie 2017, pentru perioadele fiscale începînd cu anul 2017 – de către subiecţii care desfăşoară activitate profesională în sectorul justiţiei.
Modul de completare a Declarației privind TVA este aprobat prin anexa nr. 2 din Ordinul Inspectoratului Fiscal Principal de Stat nr. 1164 din 25.10.2012, cu toate modificările și completările introduse prin Ordinul SFS nr. 351 din 28.09.2017. În conformitate cu pct. 6 din Modul de completare a Declarației privind TVA, în anexa nr.1 (TVA FACT) la Declarația privind TVA se înregistrează toate facturile fiscale, inclusiv pentru refacturarea cheltuielilor compensate, primite în perioada fiscală pentru care se prezintă Declarația privind TVA, cu excepția facturilor fiscale, la care, conform pct.15 din Instrucțiunea privind completarea formularului tipizat de document primar cu regim special ,,Factura fiscală”, aprobată prin Ordinul Ministerului Finanțelor nr.118 din 28 august 2017, în rândul 7 ,,Redirijări” se indică mențiunea ,,Non livrare”. În anexa nr.2 (TVA LIVR) la Declarația privind TVA se înregistrează toate facturile fiscale, inclusiv pentru refacturarea cheltuielilor compensate, eliberate în perioada fiscală pentru care se prezintă Declarația privind TVA, cu excepția facturilor fiscale, la care, conform pct.15 din Instrucțiunea privind completarea formularului tipizat de document primar cu regim special ,,Factura fiscală”, aprobată prin Ordinul Ministerului Finanțelor nr.118 din 28 august 2017, în rândul 7 ,,Redirijări” se indică mențiunea ,,Non livrare”, conform pct. 61 din Modul de completare a Declarației privind TVA. [Modificare în Baza generalizată a practicii fiscale în temeiul Ordinului SFS privire la modificarea și completarea Anexei nr.2 la Ordinul Inspectoratului Fiscal Principal de Stat nr.1164 din 25 octombrie 2012 nr. 351 din 28.09.2017, în vigoare 28.10.2017]
În conformitate cu pct. 6 și pct. 61 din Modul de completare a Declarației privind TVA aprobat prin Ordinul Inspectoratului Fiscal Principal de Stat nr. 1164 din 25.10.2012, cu toate modificările și completările introduse prin Ordinul SFS nr. 351 din 28.09.2017 (în vigoare începând cu 28 octombrie 2017), în anexa la Declarația privind TVA se înregistrează toate facturile fiscale, inclusiv pentru refacturarea cheltuielilor compensate, primite/eliberate în perioada fiscală pentru care se prezintă Declarația privind TVA, cu excepția facturilor fiscale, la care, conform pct.15 din Instrucțiunea privind completarea formularului tipizat de document primar cu regim special ,,Factura fiscală”, aprobată prin Ordinul Ministerului Finanțelor nr.118 din 28 august 2017, în rândul 7 ,,Redirijări” se indică mențiunea ,,Non livrare”. Conform art. 98 lit. b) din Codul fiscal, valoarea impozabilă a livrării impozabile a mărfurilor, serviciilor, după livrarea sau achitarea lor, urmează a fi ajustată, cu condiția prezentării documentelor de confirmare, dacă livrarea impozabilă a fost, în totalitate sau parțial, restituită subiectului impozabil care a efectuat livrarea. Astfel, documentarea ajustării bazei impozabile pe faptul returului de marfă prin emiterea facturii fiscale de către furnizor cu semnul „–” (minus), condiționează reflectarea de către furnizor și cumpărător a acestei facturii fiscale în anexa nr.2 (TVA LIVR) și anexa nr.1 (TVA FACT) la Declarația privind TVA. Totodată, factura fiscală emisă de cumpărător pe faptul returului nu generează obligații de aplicare a TVA, fiind necesară înscrierea în rândul 7 ,,Redirijări” a mențiunii ,,Non livrare”. Luând în considerație prevederile pct. 6 și pct. 61 din Modul de completare a Declarației privind TVA, aprobat prin Ordinul Inspectoratului Fiscal Principal de Stat nr. 1164 din 25.10.2012, cu modificările și completările introduse prin Ordinul SFS nr. 351 din 28.09.2017 în vigoare începând cu 28.10.2017, la cumpărător și furnizor lipește obligația de a reflecta în Anexele la Declarația privind TVA a facturii fiscale emise de cumpărător cu mențiunea ,,Non livrare”, pe faptul returului de mărfuri. [Modificare în Baza generalizată a practicii fiscale în temeiul Ordinului SFS privire la modificarea și completarea Anexei nr.2 la Ordinul Inspectoratului Fiscal Principal de Stat nr.1164 din 25 octombrie 2012 nr. 351 din 28.09.2017, în vigoare 28.10.2017]
Volumul livrărilor care nu constituie obiect al impunerii nu se reflectă în declarația privind TVA, deoarece în declarația privind TVA sînt supuse reflectării doar livrările impozabile, livrările scutite de TVA cu drept de deducere și livrările scutite de TVA fără drept de deducere.
Apare obligația de prezentare a anexelor la Declarația privind TVA pentru contribuabilii care nu sunt plătitori ai TVA, în cazul în care aceștia au obligația de prezentare a Declarației privind TVA?