Baza de calcul a primelor de asigurare obligatorie de asistență medicală

Ordin SFS nr. 89, din 14.02.2025

  În conformitate cu art.6 din Legea nr.1593/2002 cu privire la mărimea, modul şi termenele de achitare a primelor de asigurare obligatorie de asistență medicală, primele de asigurare obligatorie de asistență medicală pentru angajați şi persoane fizice care primesc alte recompense se calculează în funcție de contribuția procentuală la salariu şi la alte recompense, până la deducerea (reținerea) impozitelor şi altor plăți obligatorii stabilite de legislație.
  Potrivit art.3 din Legea menţionată, prin noțiunea de alte recompense se subînțelege orice altă sumă decât salariul, plătită de angajator în folosul angajatului său, precum şi alte drepturi şi venituri plătite persoanelor fizice, cu excepţia drepturilor şi veniturilor, prevăzute la art.20, 89, 90, 901 din Codul fiscal, la care nu se calculează prime de asigurare obligatorie de asistenţă medicală.

Data adăugării răspunsului - 17.02.2025

   Ordin SFS nr. 274 din 21.05.2018

  În conformitate cu art. 6 din Legea cu privire la mărimea, modul şi termenele de achitare a primelor de asigurare obligatorie de asistență medicală nr.1593-XV din 26 decembrie 2002 (cu modificările şi completările ulterioare), primele de asigurare obligatorie de asistență medicală pentru angajatori, angajați şi persoane fizice care primesc alte recompense se calculează în funcție de contribuția procentuală la salariu şi la alte recompense, până la deducerea (reținerea) impozitelor şi altor plăți obligatorii stabilite de legislație.
     Potrivit art. 3 din Legea menţionată, prin noțiunea de alte recompense se subînțelege orice altă sumă decît salariul, plătită de angajator în folosul angajatului său, precum şi alte drepturi şi venituri plătite persoanelor fizice, cu excepţia veniturilor, prevăzute la art. 20, 89, 90, 901 din Codul fiscal, la care nu se calculează prime de asigurare obligatorie de asistenţă medicală.

Data arhivării răspunsului - 17.02.2025

        Care este baza de calcul a primelor de asigurare obligatorie de asistență medicală?         În conformitate cu art.6 din Legea cu privire la mărimea, modul şi termenele de achitare a primelor de asigurare obligatorie de asistență medicală nr.1593-XV din 26 decembrie 2002 (cu modificările şi completările ulterioare) primele de asigurare obligatorie de asistență medicală pentru angajatori, angajați şi persoane fizice care primesc alte recompense se calculează în funcție de contribuția procentuală la salariu şi la alte recompense, până la deducerea (reținerea) impozitelor şi altor plăți obligatorii stabilite de legislație.          Potrivit art.3 din Legea menţionată, prin noțiunea de alte recompense se subînțelege orice altă sumă decât salariul, plătită de angajator în folosul angajatului său, precum şi alte drepturi şi venituri plătite persoanelor fizice, cu excepţia drepturilor şi veniturilor, prevăzute la anexa nr.3, la care nu se calculează prime de asigurare obligatorie de asistență medicală.

Data arhivării răspunsului - 22.05.2018
Ordin SFS nr. 274, din 21.05.2018

    Articolul 3 din Legea cu privire la mărimea, modul şi termenele de achitare a primelor de asigurare obligatorie de asistență medicală nr.1593-XV din 26 decembrie 2002 (cu modificările şi completările ulterioare) stabileşte că prin noțiunea de alte recompense se subînțelege orice altă sumă decît salariul, plătită de angajator în folosul angajatului său, precum şi alte drepturi şi venituri plătite persoanelor fizice, cu excepţia drepturilor şi veniturilor, prevăzute la art. 20, 89, 90, 901 din Codul fiscal, la care nu se calculează prime de asigurare obligatorie de asistenţă medicală.
   Prin urmare, alte recompense, în vederea calculării primelor de asigurare obligatorie de asistență medicală, vor constitui sumele plătite de către angajator nemijlocit angajatului său, precum şi alte drepturi şi venituri plătite persoanelor fizice, cu excepţia veniturilor, prevăzute la art. 20, 89, 90, 901 din Codul fiscal.

Data adăugării răspunsului - 22.05.2018

        Ce se subînțelege prin noțiunea de alte recompense în sensul calculării mărimii primelor de asigurare obligatorie de asistență medicală?           Art.3 din Legea cu privire la mărimea, modul şi termenele de achitare a primelor de asigurare obligatorie de asistență medicală nr.1593-XV din 26 decembrie 2002 (cu modificările şi completările ulterioare) stabileşte că prin noțiunea de alte recompense se subînțelege orice altă sumă decât salariul, plătită de angajator în folosul angajatului său, precum şi alte drepturi şi venituri plătite persoanelor fizice, cu excepţia drepturilor şi veniturilor prevăzute la anexa nr.3, la care nu se calculează prime de asigurare obligatorie de asistență medicală.           Prin urmare, alte recompense, în vederea calculării primelor de asigurare obligatorie de asistență medicală, vor constitui sumele plătite de către angajator nemijlocit angajatului său, precum şi alte drepturi şi venituri plătite persoanelor fizice, cu excepţia drepturilor şi veniturilor prevăzute la anexa nr.3 din Legea menționată.

Data arhivării răspunsului - 22.05.2018
Ordin SFS nr. 138, din 01.04.2024

Conform pct.1 lit.b) din anexa nr.2 la Legea cu privire la mărimea, modul şi termenele de achitare a primelor de asigurare obligatorie de asistentă medicală nr.1593/2002, persoanele fizice neangajate - fondatori ai întreprinderilor individuale, se atribuie la categoriile de plătitori ai primelor de asigurare obligatorie de asistenţă medicală în sumă fixă, care se asigură în mod individual pentru anul corespunzător.
Totodată, în cazul în care întreprinzătorul individual se regăseşte şi în categoria de angajator, acesta calculează din salariile achitate salariaților, altor persoane fizice primele de asigurare obligatorie de asistenţă medicală în cuantum procentual la salariul şi alte recompense în modul general stabilit.

Data adăugării răspunsului - 03.04.2024

 

Ordin nr.274 din 21.05.2018

 Conform pct. 1. lit. b) din anexa nr. 2 la Legea cu privire la mărimea, modul şi termenele de achitare a primelor de asigurare obligatorie de asistentă medicală nr. 1593-XV din 26 decembrie 2002, persoanele fizice neangajate - fondatori ai întreprinderilor individuale, se atribuie la categoriile de plătitori ai primelor de asigurare obligatorie de asistenţă medicală în sumă fixă, care se asigură în mod individual pentru anul corespunzător.
   Concomitent, potrivit art. 23 alin. (4) din Legea menționată, persoanele fizice neangajate - fondatori ai întreprinderilor individuale, care se regăsesc în una din categoriile specificate la art. 4 alin. (4) lit. i) și j) din Legea cu privire la aigurarea obligatorie de asistență medicală nr. 1585-XIII din 27 februarie 1998, și anume pensionari sau persoane cu dizabilităţi severe, accentuate sau medii, nu vor achita prima de asigurare obligatorie de asistenţă medicală în sumă fixă, și nici prima de asigurare obligatorie de asistenţă medicală în formă de contribuţie procentuală din alte drepturi şi venituri obţinute pentru perioada respectivă.
   Totodată, în cazul în care întreprinzătorul individual se regăseşte şi în categoria de angajator, acesta calculează din salariile achitate angajaților, altor persoane fizice primele de asigurare obligatorie de asistenţă medicală în cuantum procentual la salariul şi alte recompense în modul general stabilit.

Data arhivării răspunsului - 03.04.2024

        Care sunt primele de asigurare obligatorie de asistentă medicală achitate de către fondatorii întreprinderilor individuale?           Conform pct 1. lit. b) din anexa nr.2 la Legea cu privire la mărimea, modul şi termenele de achitare a primelor de asigurare obligatorie de asistentă medicală nr. 1593-XV din 26 decembrie 2002, persoanele fizice neangajate - fondatori ai întreprinderilor individuale, cu excepţia pensionarilor sau persoanelor cu dizabilităţi, se atribuie la categoriile de plătitori ai primelor de asigurare obligatorie de asistenţă medicală, care se asigură în mod individual, achitând prima stabilită în sumă fixă, pentru anul corespunzător.          Totodată, în cazul în care întreprinzătorul individual se regăseşte şi în categoria de angajator, acesta calculează din salariile achitate şi primele de asigurare obligatorie de asistenţă medicală în cuantum procentual la salariul şi alte recompense în modul general stabilit.

Data arhivării răspunsului - 22.05.2018
Ordin SFS nr. 162, din 17.05.2023

      În temeiul art.23 alin.(2) din Legea cu privire la mărimea, modul şi termenele de achitare a primelor de asigurare obligatorie de asistență medicală nr. 1593/2002, în redacția Legii nr.356/2022 (în vigoare la 1 ianuarie 2023), persoanele fizice, incluse la începutul anului de gestiune în una din categoriile de plătitori prevăzute în anexa nr.2, care pe parcursul anului se includ în una din categoriile de plătitori prevăzute la pct.2 din anexa nr.1 (devin salariați) şi care confirmă achitarea primei de asigurare obligatorie de asistenţă medicală în sumă fixă pentru anul respectiv vor achita prima de asigurare obligatorie de asistenţă medicală în formă de contribuţie procentuală la salariu şi la alte recompense pentru perioada respectivă, cu posibilitatea de a solicita restituirea primei de asigurare obligatorie de asistenţă medicală în sumă fixă achitată, în cuantum proporţional numărului de zile din anul de gestiune în care acestea au făcut parte din categoriile de plătitori prevăzute la pct.2 din anexa nr.1 la Legea nominalizată.
      În acest context, din salariul persoanei angajate pe parcursul anului care, la angajare, a confirmat achitarea integrală sau cu o reducere stabilită de legislație a primei stabilite în sumă fixă pentru anul de gestiune, este necesar de a reține prima de asigurare obligatorie de asistență medicală în formă de contribuție procentuală la salariu şi la alte recompense.

Data adăugării răspunsului - 18.05.2023

    Urmează a fi calculate primele de asigurare obligatorie de asistenţă medicală din salariu persoanei angajate pe parcursul anului dacă aceasta prezintă documentele confirmative de achitare a primei stabilite în sumă fixă pentru anul de gestiune?        Conform art.23 alin.(2) din Legea cu privire la mărimea, modul şi termenele de achitare a primelor de asigurare obligatorie de asistentă medicală nr. 1593-XV din 26 decembrie 2002, nu se calculează primele de asigurare obligatorie de asistenţă medicală ce urmează a fi achitate de categoria de plătitori care este prevăzută la pct.2 din anexa nr.l şi anume angajaţii, care confirmă achitarea primei de asigurare obligatorie de asistenţă medicală în sumă fixă pentru anul respectiv.
    De asemenea, în cazul menţionat nu se calculează nici primele ce urmează a fi achitate de către angajator pentru asigurarea persoanelor nominalizate.

Data arhivării răspunsului - 17.01.2018

     În conformitate cu art.23 alin.(2) din Legea cu privire la mărimea, modul şi termenele de achitare a primelor de asigurare obligatorie de asistență medicală nr. 1593/2002 (în continuare Legea nr. 1593/2002), în redacția Legii nr.257/2020 (în vigoare la 1 ianuarie 2021), persoanele fizice, incluse la începutul anului de gestiune în una din categoriile de plătitori prevăzute în anexa nr.2, care pe parcursul anului se includ în una din categoriile de plătitori prevăzute la pct.2 din anexa nr.1 (devin salariați) şi care confirmă achitarea integrală a primei de asigurare obligatorie de asistenţă medicală în sumă fixă pentru anul respectiv nu vor achita prima de asigurare obligatorie de asistenţă medicală în formă de contribuție procentuală la salariu şi la alte recompense pentru perioada respectivă.
     Astfel, persoanele fizice stabilite la începutul anului ca plătitori ai primelor de asigurare obligatorie de asistenţă medicală în sumă fixă, care pe parcursul anului încheie contracte individuale de muncă, primind calitatea de salariat, în temeiul art. 23 alin.(2) din Legea nr.1593/2002 vor fi scutite de plata primelor calculate în formă de contribuţie procentuală la salariu şi la alte recompense doar în cazul în care vor confirma plata integrală a primelor de asigurare obligatorie de sănătate stabilite în sumă fixă pentru anul de gestiune. Cuantumul primelor de asigurare obligatorie de asistență medicală se aprobă anual prin Legea fondurilor asigurării obligatorii de asistenţă medicală (art.4 alin.(2) din Legea fondurilor asigurării obligatorii de asistenţă medicală pentru anul 2021, nr. 256/2020).

Data arhivării răspunsului - 18.05.2023
Ordin SFS nr. 67, din 08.02.2018

   În conformitate cu art.6 din Legea cu privire la mărimea, modul şi termenele de achitare a primelor de asigurare obligatorie de asistență medicală nr. 1593-XV din 26 decembrie 2002, primele de asigurare obligatorie de asistență medicală pentru categoriile de plătitori prevăzute la anexa nr.1 la legea respectivă se calculează în funcție de contribuția procentuală la salariu și la alte recompense, pînă la deducerea (reținerea) impozitelor și altor plăti obligatorii stabilite de legislație.
   Potrivit prevederilor art. 3 din Legea menționată, alte recompense reprezintă orice altă sumă decît salariul, plătită de angajator în folosul angajatului său, precum și alte drepturi și venituri plătite persoanelor fizice, cu excepția drepturilor și veniturilor, prevăzute la art. 20, 89, 90, 901 din Codul fiscal, la care nu se calculează prime de asigurare obligatorie de asistență medicală.
   Astfel, sumele primite de către persoane fizice sub forma de indemnizație în baza art. 42 din Legea nr. 158-XVI din 4 iulie 2008 „Cu privire la funcția publica și statutul funcționarului public”, reprezintă bază de calcul privind primele de asigurare obligatorie de asistenta medicala.
   Totodată, suma îndemnizației de eliberare din serviciu pentru a doua și a treia lună, potrivit prevederilor art. 186 alin. (1) lit. b) și c) din Codul muncii nr. 154-XV din 28 martie 2003, fiind catalogate drept plăți stabilite la art. 90 din Codul fiscal, acestea nu reprezintă bază de calcul pentru primele de asigurare obligatorie de asistenta medicala.

Data adăugării răspunsului - 09.02.2018

Ordin SFS nr. 572, din 24.10.2018

    În conformitate cu prevederile art. 6 din Legea cu privire la mărimea, modul şi termenele de achitare a primelor de asigurare obligatorie de asistență medical nr. 1593-XV din 26.12.2002, primele de asigurare obligatorie de asistenţă medicală pentru categoriile de plătitori prevăzute la anexa nr.1 se calculează în funcţie de contribuţia procentuală la salariu şi la alte recompense, pînă la deducerea (reţinerea) impozitelor şi altor plăţi obligatorii stabilite de legislaţie.
    De asemenea, potrivit prevederilor art. 3 din Legea nominalizată, noțiunea de alte recompense, constituie orice altă sumă decît salariul, plătită de angajator în folosul angajatului său, precum şi alte drepturi şi venituri plătite persoanelor fizice, cu excepţia drepturilor şi veniturilor, prevăzute la art. 20, 89, 90, 901 din Codul fiscal, la care nu se calculează prime de asigurare obligatorie de asistenţă medicală.
    Prin urmare, ținând cont de prevederile legislației în vigoare din premiile acordate în formă monetară sau în formă nemonetară, în folosul persoanelor angajate la principalul loc de muncă în legătură cu ziua profesională a entității, se calculează primele de asigurare obligatorie de asistență medicală.

Data adăugării răspunsului - 25.10.2018

Ordin SFS nr. 572, din 24.10.2018

    În conformitate cu prevederile art. 6 din Legea cu privire la mărimea, modul şi termenele de achitare a primelor de asigurare obligatorie de asistență medicală nr. 1593-XV din 26.12.2002, primele de asigurare obligatorie de asistenţă medicală pentru categoriile de plătitori prevăzute la anexa nr.1 se calculează în funcţie de contribuţia procentuală la salariu şi la alte recompense, pînă la deducerea (reţinerea) impozitelor şi altor plăţi obligatorii stabilite de legislaţie.
    De asemenea, potrivit prevederilor art. 3 din Legea nominalizată, noțiunea de alte recompense, constituie orice altă sumă decît salariul, plătită de angajator în folosul angajatului său, precum şi alte drepturi şi venituri plătite persoanelor fizice, cu excepţia drepturilor şi veniturilor, prevăzute la art. 20, 89, 90, 901 din Codul fiscal, la care nu se calculează prime de asigurare obligatorie de asistenţă medicală.
   Astfel, plățile aferente remunerațiilor în folosul persoanelor angajate, persoanelor terțe pentru jurizare în cadrul concursurilor raionale, constituie bază de calcul a primelor de asigurare obligatorie de asistență medicală

Data adăugării răspunsului - 25.10.2018

Ordin SFS nr. 572, din 24.10.2018

    Conform art. 20 lit. u) din Codul fiscal, premiile elevilor şi profesorilor animatori acordate, în mărimi stabilite în actele normative în vigoare, pentru performanțele obținute în cadrul olimpiadelor şi concursurilor raionale, orășenești, municipale, zonale, republicane, regionale şi internaționale, se consideră ca surse de venit neimpozabile, care nu se includ în venitul brut.
    În conformitate cu prevederile art. 6 din Legea cu privire la mărimea, modul şi termenele de achitare a primelor de asigurare obligatorie de asistență medical nr. 1593-XV din 26.12.2002, primele de asigurare obligatorie de asistenţă medicală pentru categoriile de plătitori prevăzute la anexa nr.1 se calculează în funcţie de contribuţia procentuală la salariu şi la alte recompense, pînă la deducerea (reţinerea) impozitelor şi altor plăţi obligatorii stabilite de legislaţie.
    De asemenea, potrivit prevederilor art. 3 din Legea nominalizată, noțiunea de alte recompense, constituie orice altă sumă decît salariul, plătită de angajator în folosul angajatului său, precum şi alte drepturi şi venituri plătite persoanelor fizice, cu excepţia drepturilor şi veniturilor, prevăzute la art. 20, 89, 90, 901 din Codul fiscal, la care nu se calculează prime de asigurare obligatorie de asistenţă medicală.
    Prin urmare, ținând cont de prevederile legislației în vigoare din premiile acordate în formă monetară și în formă nemonetară în cadrul olimpiadelor şi concursurilor raionale, orăşeneşti, municipale, zonale, republicane, regionale şi internaţionale, nu se calculează primele de asigurare obligatorie de asistență medicală.

Data adăugării răspunsului - 25.10.2018

Ordin SFS nr. 52, din 28.01.2020

     Potrivit pct.1 lit. f) din anexa nr.2 la Legea 1593-XV din 26 decembrie 2002 cu privire la mărimea, modul și termenele de achitate a primelor de asigurare obligatorie de asistență medicală, persoanele fizice care desfăşoară activităţi în domeniul achiziţiilor de produse din fitotehnie şi/sau horticultură şi/sau de obiecte ale regnului vegetal sunt incluse în categoriile de plătitori ai primelor de asigurare obligatorie de asistenţă medical în sumă fixă, care se asigură în mod individual.
     Mărimea primei în sumă fixă se stabiește anual prin Legea fondurilor asigurării obligatorii de asistenţă medicală.

Data adăugării răspunsului - 28.01.2020

Ordin SFS nr. 138, din 01.04.2024

În conformitate cu art.6 din Legea cu privire la mărimea, modul şi termenele de achitare a primelor de asigurare obligatorie de asistenţă medicală nr.1593/2002, primele de asigurare obligatorie de asistenţă medicală pentru categoriile de plătitori prevăzute la anexa nr.1 se calculează în funcţie de contribuţia procentuală la salariu şi la alte recompense, până la deducerea (reţinerea) impozitelor şi altor plăţi obligatorii stabilite de legislaţie.
În temeiul art.23 alin.(2) din Legea cu privire la mărimea, modul şi termenele de achitare a primelor de asigurare obligatorie de asistență medicală nr. 1593/2002, în redacția Legii nr.356/2022 (în vigoare la 1 ianuarie 2023), persoanele fizice, incluse la începutul anului de gestiune în una din categoriile de plătitori prevăzute în anexa nr.2, care pe parcursul anului se includ în una din categoriile de plătitori prevăzute la pct.2 din anexa nr.1 (devin salariați) şi care confirmă achitarea primei de asigurare obligatorie de asistenţă medicală în sumă fixă pentru anul respectiv vor achita prima de asigurare obligatorie de asistenţă medicală în formă de contribuţie procentuală la salariu şi la alte recompense pentru perioada respectivă, cu posibilitatea de a solicita restituirea primei de asigurare obligatorie de asistenţă medicală în sumă fixă achitată, în cuantum proporţional numărului de zile din anul de gestiune în care acestea au făcut parte din categoriile de plătitori prevăzute la pct.2 din anexa nr.1 la Legea nominalizată.
În acest context, din salariul persoanei angajate pe parcursul anului care, la angajare, a confirmat achitarea primei stabilite în sumă fixă pentru anul de gestiune, este necesar de a reține prima de asigurare obligatorie de asistență medicală în formă de contribuție procentuală la salariu şi la alte recompense.
Totodată, conform art.20 alin.(1) din Legea nr.1593/2012, categoriile de plătitori cărora, în temeiul prezentei legi, prima li se calculează în calitate de contribuţie procentuală la salariu şi la alte recompense achită primele de asigurare obligatorie de asistenţă medicală pînă la data de 25 a lunii următoare celei de gestiune în care au fost efectuate plăţile.
Prin urmare, pentru situația dată, din sumele achitate în luna ianuarie, indiferent pentru care perioadă sunt calculate aceste plăți, urmează să se calculeze prime de asigurare obligatorie de asistenţă medicală în cuantumul procentual, fiind declarate și achitate până la 25 februarie a anului de gestiune.

Data adăugării răspunsului - 03.04.2024

 

Ordin nr.115 din 17.02.2020

  În conformitate cu art.6 din Legea cu privire la mărimea, modul şi termenele de achitare a primelor de asigurare obligatorie de asistenţă medicală nr.1593 din 26.12.2002, primele de asigurare obligatorie de asistenţă medicală pentru categoriile de plătitori prevăzute la anexa nr.1 se calculează în funcţie de contribuţia procentuală la salariu şi la alte recompense, pînă la deducerea (reţinerea) impozitelor şi altor plăţi obligatorii stabilite de legislaţie.
    Totodată, în temeiul art.23 alin.(2) din Legea nominalizată, persoanele fizice incluse la începutul anului în una din categoriile de plătitori de prime stabilite în sumă fixă, care pe parcursul anului se includ în categoriile plătitorilor de prime stabilite în cuantumul procentual la salariu și alte recompense nu vor achita primele din salariu și alte recompense până la finele anului de gestiune dacă vor confirma documentar achitarea primei stabilite în suma fixă pentru anul de gestiune.
   Principiile, stabilite în legile adoptate anual privind fondurile de asigurării obligatorii de asistență medicală, determină că, persoanele fizice, care achită prima de asigurare obligatorie de asistenţă medicală în sumă fixă, obţin statutul de persoană asigurată de la data achitării primei de asigurare pînă la data de 31 decembrie a aceluiași an.
    Totodată, conform art.20 alin.(1) din Legea nr.1593/2012, categoriile de plătitori cărora, în temeiul prezentei legi, prima li se calculează în calitate de contribuţie procentuală la salariu şi la alte recompense achită primele de asigurare obligatorie de asistenţă medicală pînă la data de 25 a lunii următoare celei de gestiune în care au fost efectuate plăţile.
     Prin urmare, pentru situația dată, din sumele achitate în luna ianuarie, indiferent pentru care perioadă sunt calculate aceste plăți, urmează să se calculeze prime de asigurare obligatorie de asistenţă medicală în cuantumul procentual, fiind declarate și achitate până la 25 februarie a anului de gestiune.

Data arhivării răspunsului - 03.04.2024

Urmează de a calcula primele de asigurare obligatorie de asistență medicală din salariul angajatului care, la angajare, a confirmat plata primei pentru anul de gestiune, calculate ca sumă fixă un cuantumul stabilit de lege?
     Potrivit modificărilor operate la art.23 alin.(2) din Legea nr. 1593/2002 cu privire la mărimea, modul şi termenele de achitare a primelor de asigurare obligatorie de asistență medicală, în redacția Legii nr.257/2020 (în vigoare din 01 ianuarie 2021) persoanele fizice, incluse la începutul anului de gestiune în una din categoriile de plătitori prevăzute în anexa nr.2 (devin salariați), care pe parcursul anului se includ în una din categoriile de plătitori prevăzute la pct.2 din anexa nr.1 şi care confirmă achitarea integrală a primei de asigurare obligatorie de asistentă medicală în sumă fixă pentru anul respectiv nu vor achita prima de asigurare obligatorie de asistentă medicală în formă de contribuție procentuală la salariu şi la alte recompense pentru perioada respectivă.
     Prin urmare, conform modificărilor operate, condiția, la întrunirea căreia persoanele fizice sunt scutite de plata primelor de asigurare obligatorie de asistență medicală din salariu și alte recompense, este dacă acestea confirmă la angajare achitarea integrală a primei de asigurare obligatorie de asistență medicală în sumă fixă pentru anul de gestiune. Cuantumul primei de asigurare obligatorie de asistentă medicală în sumă fixă se stabilește anual prin Legea fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală și, pentru anul 2022, constituie 4 056 lei (art.4 alin.(2) din Legea fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală pentru anul 2022, nr.207/2021).
     Astfel, în cazul în care persoana fizică la angajare, prezintă angajatorului documentul care confirmă achitarea, pentru anul de gestiune, a primei de asigurare obligatorie de asistență medicală în sumă fixă cu o reducere stabilită de legislația în vigoare, angajatorul urmează să calculeze primele menționate din salariu și alte recompense în modul general stabilit deoarece persoana fizică nu a întrunit condiția pentru a beneficia de scutirea acestora (condiția stabilită la art.23 alin.(2) din Legea nr1593/2002).

Data arhivării răspunsului - 18.05.2023
news-events