Ordin nr.76 din 22.02.2019
Conform art. 22611 alin. (2) pct. 11 și 12 din Codul fiscal, persoanele fizice şi/sau juridice enumerate mai jos vor prezenta Serviciului Fiscal de Stat următoarele informaţii:În Anexa nr. 11 al Ordinului Serviciului Fiscal de Stat nr. 427 din 21.08.2018 informația se prezintă pentru fiecare operațiune de contractare/rambursare a împrumuturilor în parte, cu indicarea datei operațiunii și modalității de contractare/rambursare.
Data adăugării răspunsului - 22.02.2019Care este procedura de corectare a informației din surse indirecte prezentate eronat care a fost deja prelucrată și acceptată de către SFS?
În cazul depistării unor erori/omisiuni (de exemplu prezentarea eronată a subiecților și/sau obiectului tranzacției, etc.), după prezentarea informației, raportorul are dreptul să prezinte informația corectată, prin anularea înscrierilor (tranzacțiilor) neveridice și prezentarea repetată acestora cu operarea corectărilor corespunzătoare. Anularea nemijlocită a informației se efectuează prin parcurgerea următorilor pași în Serviciul Informațional Automatizat „Colectarea informației din sursele indirecte”:
Pasul 1. – din compartimentul „Аcceptate” se va selecta prin bifare una sau mai multe înscrieri cu erori/omisiuni, procesate și acceptate de către Serviciul Fiscal de Stat.
Pasul 2. – se va accesa opțiunea „Anulează” care se regăsește în bara de titlu al compartimentului „Acceptate”.
Pasul 3. - se va crea și prezenta o informație nouă (corectată) prin completarea acesteia manual sau încărcarea unui fișier de tip MS Excel sau fișier de tip XML, la alegere, cu respectarea procedurii de semnare și expediere a informației.
În conformitate cu art. 188 din Codul fiscal, contribuabilul are dreptul să prezinte informația corectată până la emiterea de către organul fiscal a deciziei cu privire la inițierea unui control fiscal aferent perioadelor pentru care se prezintă informația.
Care sunt subiecții, obiectul și prima perioadă de raportare a informației privind înregistrarea/stingerea datoriilor față de salariat pe parcursul unui an fiscal, cu excepția datoriilor privind retribuirea muncii, conform art. 22611 alin. (5) lit. i1) din Codul fiscal?
Prin Legea nr. 212/2023 au fost operate modificări la art. 22611 alin. (5) din Codul fiscal, prin introducerea lit.i1), cu privire la raportarea informațiilor aferente înregistrării/stingerii datoriilor față de personal pe parcursul unui an fiscal, al căror sold la finele anului depășește suma de 200 mii de lei (intrate în vigoare din 01.01.2024), nefiind efectuate modificări concomitente ale alin. (2) al art.22611 din Codul fiscal.
În acest sens, prin Legea nr. 214/2024 au fost efectuate modificări la art. 22611 alin. (2) pct.12) din Codul fiscal.
Modificările menționate, stabilesc natura informației ce urmează a fi raportată, fiind stabilite excepții de la raportarea informației aferent datoriilor privind retribuirea muncii.
Astfel, subiecți ai raportării informației prevăzute la art. 22611 alin. (5) lit. i1) din Codul fiscal sunt persoanele care desfășoară activitate de întreprinzător, cu excepția deținătorilor de patente de întreprinzător și a persoanelor fizice care practică activitate independentă.
Obligația de raportare a informației apare în cazul în care soldul datoriilor față de personal la finele anului depășește suma de 200 mii de lei.
Obiectul raportării este informația cu privire înregistrarea/stingerea datoriilor față de personal pe parcursul unui an fiscal indiferent de sumă, cu excepția datoriilor privind retribuirea muncii, al căror sold la finele anului depășește suma de 200 mii de lei.
Prevederile menționate supra intră in vigoare la data de 01.01.2025, respectiv prima perioadă de raportare de către persoanele care desfășoară activitate de întreprinzător, cu excepția deținătorilor de patente de întreprinzător și a persoanelor fizice care practică activitate independentă a informației cu privire la înregistrarea/stingerea datoriilor față de personal, cu excepția datoriilor privind retribuirea muncii, al căror sold la finele anului depășește suma de 200 mii de lei este perioada fiscală A/2025, care urmează a fi raportată către data de 25.02.2026.
Subsecvent, informăm că, modul de prezentare și structura informației se va stabili ulterior de către Serviciul Fiscal de Stat.