În conformitate cu prevederile art.697 din Codul fiscal, în calitate de subiecți ai impunerii sunt persoanele fizice rezidente care, fără a constitui o formă organizatorico-juridică pentru desfășurarea activității, obțin venituri din activitățile independente desfășurate în domeniul comerțului cu amănuntul (cu excepția mărfurilor supuse accizelor), cu excepția activităților menționate la art.88, 90 și 901 din Codul fiscal, în sumă ce nu depășește 600000 lei într-o perioadă fiscală.
În conformitate cu prevederile art.697 alin.(2) din Codul fiscal, dreptul la aplicarea regimului fiscal stabilit prin capitolul 102 din Codul fiscal se realizează prin cererea depusă de către contribuabil la subdiviziunea Serviciului Fiscal de Stat. Modelul Cererii de înregistrare/încetare a activității și de înregistrare/radiere din evidență a MCC precum și documentele care urmează a fi anexate la cerere sunt prevăzute prin Ordinul Ministerului Finanțelor nr.2 din 9 ianuarie 2017.
În conformitate cu prevederile art.697 alin.(2) din Codul fiscal, dreptul la aplicarea regimului fiscal stabilit prin capitolul 102 din Codul fiscal se realizează prin cererea depusă de către contribuabil la subdiviziunea Serviciului Fiscal de Stat. Modelul Cererii de înregistrare/încetare a activității și de înregistrare/radiere din evidență a MCC precum și documentele care urmează a fi anexate la cerere sunt prevăzute prin Ordinul Ministerului Finanțelor nr.2 din 9 ianuarie 2017. Conform anexei nr.2 la Ordinul nominalizat, în calitate de documente care vor servi drept temei pentru înregistrarea activității independente și a mașinii de casă și control (MCC) se recunosc: a)copia buletinului de identitate; b)copia de pe documentul ce atestă procurarea legală a MCC de pe piața internă (factura sau factura fiscală); c)contractul privind asistența tehnică pentru MCC; d)cartea tehnică; e)registrul de evidență a serviciilor de asistență tehnică pentru MCC; f)registrul MCC; g)instrucțiunile de folosire, instalare, exploatare, întreținere a MCC; h)copia documentului eliberat de instituția financiară ce confirmă deschiderea contului bancar. Copiile de pe documentele nominalizate se legalizează de către contribuabil prin aplicarea semnăturii. Persoanele fizice pentru ași înregistra activitatea independentă urmează să se prezinte la subdiviziunea Serviciului Fiscal de Stat în a cărui rază teritorială de deservire îşi are adresa de domiciliu (conform domiciliului) cu cererea și documentele menționate.
Potrivit prevederilor art. 698 alin. (1) din Codul fiscal, persoanele fizice ce desfășoară activități independente aplică contabilitatea de casă în conformitate cu art. 44 alin. (2) din Codul fiscal. Totodată, conform art. 698 alin. (2) din Codul fiscal, contribuabilii sunt obligați să folosească contabilitatea în partidă simplă conform modului stabilit de Ministerul Finanțelor. Conform pct. 5 din Hotărîrea Guvernului nr. 294 din 17 martie 1998 cu privire la executarea Decretului Președintelui Republicii Moldova nr. 406-II din 23 decembrie 1997, prin care au fost aprobate conform anexelor nr.1 și nr.2 Nomenclatorul formularelor tipizate de documente primare cu regim special și respectiv Instrucțiunea privind evidența, eliberarea, păstrarea și utilizarea formularelor tipizate de documente primare cu regim special, prevederile hotărîrii respective se extind asupra entităților care, potrivit legislației în vigoare, au obligativitatea ținerii contabilității. De asemenea, potrivit pct. 1 din Instrucţiunea de completare a borderoului de achiziţie al persoanei fizice ce desfăşoară activităţi independente, aprobată prin anexa nr.8 la Ordinul Ministerului Finanțelor nr. 2 din 9 ianuarie 2017 privind aprobarea unor formulare tipizate aferente activităţii persoanelor fizice care desfăşoară activitate independentă şi a Indicaţiilor metodice privind particularităţile ţinerii evidenţei vînzărilor şi procurărilor în scopuri fiscale de către persoanele fizice care desfăşoară activităţi independente, borderoul de achiziţie al persoanei fizice ce desfăşoară activităţi independente reprezintă un formular tipizat care se utilizează în cazul achiziţiei produselor de către persoanele fizice ce desfăşoară activităţi independente conform art.696 din Codul fiscal de la persoanele fizice-cetăţeni care nu practică activitate de întreprinzător. Astfel, pornind de la cele menționate, persoanele care desfășoară activități independente în calitate de cumpărător sunt obligate să utilizeze în scopuri fiscale formulare tipizate de documente primare cu regim special și anume formularul tipizat ,,Borderoul de achiziţie al persoanei fizice ce desfăşoară activităţi independente” la achiziționarea mărfurilor de la persoanele fizice care nu practică activitate de întreprinzător. Borderoul poate fi prezentat pe suport de hîrtie sau în format electronic nu mai tîrziu de 25 martie a anului următor perioadei fiscale de gestiune, Serviciului Fiscal de Stat.
Potrivit art. 5 pct. 361) din Codul fiscal, activitate independentă reprezintă activitatea de comerț desfăşurată de către o persoană fizică rezidentă doar în mod individual, fără a constitui o formă organizatorico-juridică, în urma desfășurării căreia se obține venit. În calitate de subiecți ai impunerii sunt persoanele fizice rezidente care, fără a constitui o formă organizatorico-juridică pentru desfăşurarea activităţii, obţin venituri din activităţile independente desfășurate în domeniul comerțului cu amănuntul (cu excepția mărfurilor supuse accizelor), cu excepția activităților menționate la art. 88, 90 şi 901, în sumă ce nu depășește 600000 lei într-o perioadă fiscală (art. 697 alin. (1) din Codul fiscal). În temeiul prevederilor art. 901 alin. (35) din Codul fiscal, persoanele specificate la art.90 reţin un impozit în mărime de 5% din plățile efectuate în folosul persoanei fizice, cu excepția întreprinzătorilor individuali şi a gospodăriilor țărănești (de fermier) şi a persoanelor fizice care desfăşoară activităţi în domeniul achiziţiilor de produse din fitotehnie şi/sau horticultură şi/sau de obiecte ale regnului vegetal conform cap. 103, pe veniturile obținute de către acestea aferente livrării producției din fitotehnie şi horticultură în formă naturală, inclusiv a nucilor şi a produselor derivate din nuci, şi a producției din zootehnie în formă naturală, în masă vie şi sacrificată, cu excepția laptelui natural. Astfel, persoanele menționate la art.90 alin.(1) din Codul fiscal, urmează să reţină un impozit în conformitate cu 901 alin.(35) din Codul fiscal, din plățile efectuate în folosul persoanei ce desfășoară activitate independentă. Respectiv, livrarea menționată a producției, de către persoanele ce desfășoară activitate independentă, urmează a fi confirmată prin documentul primar cu regim special “Act de achiziţie a mărfurilor”, formularul tipizat al căruia aprobat prin Ordinul Ministerului Finanţelor nr.130 din 30.09.2010. Livrarea menționată nu va fi indicată de către persoana, ce desfășoară activitate independentă, în ”Borderoul de achiziţie a producţiei din fitotehnie şi/sau horticultură şi/sau a obiectelor regnului vegetal”, aprobat prin Ordinul Ministerului Finanțelor nr 3 din 02.01.2020 și fără a reflecta venitul obținut în Declarația cu privire la impozitul pe venit a persoanei fizice care desfășoară activitate independentă (Forma AI17) (art.901 alin.(4) din Codul fiscal). [Modificările operate în temeiul aprobării Legii nr.171 din 19.12.2019 Monitorul Oficial al R. Moldova nr. 393-399 din 27.12.2019, în vigoare 01.01.2020]
Arhiva Ordin nr. 265, din 18.05.2021Urmează ca persoanele care desfășoară activitate de întreprinzător menționate la art. 90 din Codul fiscal să rețină un impozit în mărime de 5% din plățile efectuate în folosul persoanei fizice ce desfășoară activitate independentă pe veniturile obținute de către acestea aferente livrării producției din fitotehnie și horticultură în formă naturală, inclusiv a nucilor și a produselor derivate din nuci, și a producției din zootehnie în formă naturală, în masă vie și sacrificată, cu excepția laptelui natural potrivit art. 901alin. (35) din Codul fiscal? Potrivit art. 5 pct. 361) din Codul fiscal, activitate independentă reprezintă activitatea de comerț desfăşurată de către o persoană fizică rezidentă doar în mod individual, fără a constitui o formă organizatorico-juridică, în urma desfășurării căreia se obține venit. În calitate de subiecți ai impunerii sunt persoanele fizice rezidente care, fără a constitui o formă organizatorico-juridică pentru desfăşurarea activităţii, obţin venituri din activităţile independente desfășurate în domeniul comerțului cu amănuntul (cu excepția mărfurilor supuse accizelor), cu excepția activităților menționate la art. 88, 90 şi 901, în sumă ce nu depășește 600000 lei într-o perioadă fiscală (art. 697 alin. (1) din Codul fiscal). În temeiul prevederilor art. 901 alin. (35) din Codul fiscal, persoanele specificate la art.90 reţin un impozit în mărime de 5% din plățile efectuate în folosul persoanei fizice, cu excepția întreprinzătorilor individuali şi a gospodăriilor țărănești (de fermier), pe veniturile obținute de către acestea aferente livrării producției din fitotehnie şi horticultură în formă naturală, inclusiv a nucilor şi a produselor derivate din nuci, şi a producției din zootehnie în formă naturală, în masă vie şi sacrificată, cu excepția laptelui natural. Respectiv, pentru plățile menționate la art. 901 din Codul fiscal, persoana nu este subiect al impunerii conform regimului fiscal prevăzut de capitolul 102 din titlul II din Codul fiscal. De asemenea, potrivit art. 901 alin. (4) din Codul fiscal, reținerea finală a impozitului stabilit prin prezentul articol scutește beneficiarul câștigurilor şi veniturilor specificate la alin.(3), (31), (33), (34), (35) şi (36) de la includerea lor în componența venitului brut, precum şi de la declararea acestora. (Modificare în Baza generalizată a practicii fiscale în temeiul modificării art. 901 alin. (35) din Codul fiscal, prin Legea nr.288 din 15.12.2017, în vigoare 01.01.2018, publicat în Monitorul Oficial nr.464-470 din 29.12.2017)
Articolul 4 pct. 3) lit. d) din Legea privind sistemul public de asigurări sociale, nr. 489-XIV din 08.07.1999, prevede asigurarea obligatorie a persoanele autorizate să desfășoare activitate independentă, şi conform punctului 1.6 din anexa nr. 3 la Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2018 nr. 281 din 15.12.2017 „persoane fizice ce desfăşoară activitate independentă în domeniul comerțului cu amănuntul” sunt specificate ca categorie de plătitori a contribuţiilor de asigurări sociale de stat, acestea urmând să se asigure obligatoriu pe bază de contract individual încheiat cu Casa Naţională de Asigurări Sociale, plătind contribuții de asigurări sociale de stat în sumă de 8424 de lei pe an, dar nu mai puţin de 1/12 (702 lei) lunar.
Potrivit punctului 3 din anexa nr.2 la Legea 1593-XV din 26 decembrie 2002 cu privire la mărimea, modul și termenele de achitate a primelor de asigurare obligatorie de asistență medicală, persoanele ce desfășoară activități independente în domeniul comerțului cu amănuntul (cu excepția mărfurilor supuse accizelor) sunt incluse în categoriile de plătitori ai primelor de asigurare obligatorie de asistenţă medical în sumă fixă, care se asigură în mod individual.
Care este modul de calculare, achitare și declarare a impozitului pe venit din activități independente începând cu 1 iulie 2023?
În contextul modificărilor operate prin Legea nr. 356/2022 pentru modificarea unor acte normative, începând cu 1 iulie 2023, persoanele fizice ce desfășoară activități independente, nu vor mai depune la Serviciul Fiscal de Stat Declarația cu privire la impozitul pe venit (forma AI17) și nu vor calcula impozitul pe venit care îl datorează, deoarece calcularea impozitului se va efectua de către autoritatea fiscală, iar suma spre achitare va fi remisă contribuabilului prin înmânarea avizului de plată.
Care este plafonul maxim al veniturilor obținute de către persoanele fizice rezidente din activitatea independentă desfășurată, începând cu 1 iulie 2023?
În contextul modificărilor operate prin Legea nr. 356/2022 pentru modificarea unor acte normative, începând cu 1 iulie 2023, pentru persoanele fizice rezidente, care vor avea înregistrată la Serviciul Fiscal de Stat activitatea independentă, plafonul maxim al veniturilor obținute va fi de până la 1,2 mil. lei pentru un an calendaristic.
Care este modalitatea de ținere a evidenței vânzărilor și procurărilor de către persoanele care desfășoară activitate independentă, începând cu 1 iulie 2023?
Începând cu 1 iulie 2023, persoanele care desfășoară activitate independentă vor avea doar următoarele obligații:
- să păstreze documentele de proveniență pentru bunurile comercializate în termen de 1 an din momentul procurării bunurilor;
- să înregistreze în Registrul elaborat de Serviciul Fiscal de Stat procurările efectuate de la persoanele fizice și să asigure păstrarea acestuia în termen de 1 an;
- să utilizeze echipamentul de casă şi de control conectat la Sistemul informaţional automatizat "Monitorizarea electronică a vânzărilor" pentru documentarea comercializării bunurilor.
Totodată, de menționat faptul, că prin Legea nr.356/2022 sunt operate modificări și la Legea nr.93/1998, potrivit cărora deținătorii de patente în vederea continuității desfășurării activității comerciale, începând cu 1 iulie 2023 au posibilitatea de a trece la un regim fiscal simplificat – activitatea independentă.
Vor fi oare în drept persoanele fizice ce desfășoară activități independente să utilizeze după 1 iulie 2023 echipamentul de casă și control (ECC)?
Prin Legea nr. 356/2022 pentru modificarea unor acte normative, au fost efectuate modificări la art.698 alin.(3) din Codul fiscal, potrivit cărora începând cu 1 iulie 2023, persoanele care desfășoară activitate independentă în vederea documentării comercializării bunurilor sunt obligați să utilizeze în cadrul desfășurării activității sale doar echipamentul de casă şi de control conectat la Sistemul informaţional automatizat "Monitorizarea electronică a vânzărilor" (SIA MEV).
Se va permite diminuarea sumei impozitului pe venit datorat de către persoanele fizice ce desfășoară activitate independentă cu suma cheltuielilor suportate aferent procurării serviciilor de deservire sau a materialelor consumabile pentru echipamentul de casă și de control (sigilii, registre, hârtie etc.)?