Ordinul SFS nr. 276 din 24-06-2024

  • 40 Regulile speciale de aplicare a legislației fiscale urmare a stării de urgență
  • 40.3 Programul rambursarea TVA

40.3.2

Întrebarea se transferă în arhivă

   

40.3.2 Care este modul de solicitare a rambursării TVA conform Programului de rambursare a TVA?

Ordin nr.314 din 25.06.2020

Conform pct. 3 din Regulamentul privind rambursarea TVA întreprinderilor care sunt înregistrate în calitate de contribuabili ai TVA și înregistrează sume TVA spre deducere în perioada ulterioară aprobat prin Ordinul MF nr.76 din 16 iunie 2020 (publicat în MO nr. 152 din 20.06.2020) (în continuare Regulament), solicitarea rambursării TVA se efectuează prin depunerea unei cereri, conform modelului stabilit în anexa nr.1 la Regulament la Direcția generală de administrare fiscală de la locul de deservire sau la Direcția generală administrare contribuabili mari a Serviciului Fiscal de Stat, după caz. Cererea se prezintă pe suport de hârtie cu aplicarea semnăturii olografe sau se transmite la adresa de email cu aplicarea semnăturii electronice, la locul de deservire stabilit în anexa nr.2 la Regulament.

  • 40 Regulile speciale de aplicare a legislației fiscale urmare a stării de urgență
  • 40.3 Programul rambursarea TVA

40.3.10

Întrebarea se transferă în arhivă

   

40.3.10 Au dreptul la rambursarea TVA conform Programului de rambursare a TVA, subiecții impozabili care în Declarația TVA pentru ultima perioadă fiscală pentru care se solicită rambursarea, au înregistrat TVA aferentă procurării de mărfuri și/sau servicii dar nu s-au achitat cu furnizorii pentru livrările în cauza?

Ordin nr. 314 din 25.06.2020

 Potrivit art.102 alin. (1) din Codul fiscal, în cazul achitării TVA la buget, subiecților impozabili, înregistraţi în calitate de plătitori ai T.V.A., li se permite deducerea sumei TVA, achitată sau care urmează a fi achitată furnizorilor plătitori ai TVA, pe valorile materiale, serviciile procurate (inclusiv transmise în cadrul realizării contractului de comision) pentru efectuarea livrărilor impozabile în procesul desfăşurării activităţii de întreprinzător.
      Conform pct. 3.24. din Modul de completare a Declarației privind TVA aprobat prin Ordinul Inspectoratului Fiscal Principal de Stat nr.1164/2012 (în vigoare din 1 ianuarie 2013), în boxa 21 „Suma TVA spre deducere în perioada ulterioară” se indică suma TVA destinată deducerii în perioada fiscală ulterioară. Boxa dată se completează numai în cazul în care suma totală a TVA spre deducere depăşeşte suma totală a TVA pe valoarea livrărilor efectuate în perioada fiscală dată şi TVA spre restituire care se determină ca diferenţa indicatorilor din boxele (18 – 11 – 22). De asemenea, conform art. 9 alin. (5) al Art.I din Legea nr. 60/2020, privind instituirea unor măsuri de susținere a activității de întreprinzător si modificarea unor acte legislative, suma TVA destinată deducerii în perioada ulterioară se determină în baza declaraţiei privind TVA.
       Astfel, în condițiile acțiunii art.102 alin. (1) din Codul fiscal și dat fiind faptul că art.9 alin. (5) din Legea nr. 60/2020, stipulează că suma TVA destinată perioadei ulterioare se determină în baza declaraţiei privind TVA, care la rîndul său nu condiționează obligația achitării sumei TVA, reflectată spre deducere în perioada ulterioară, subiecții impozabili care în Declarația TVA pentru ultima perioadă fiscală pentru care se solicită rambursarea, au înregistrat TVA aferentă procurării de mărfuri si/sau servicii dar nu s-au achitat cu furnizorii pentru livrările in cauza dispun de dreptul la rambursarea TVA conform Programului de rambursare а TVA.

  • 40 Regulile speciale de aplicare a legislației fiscale urmare a stării de urgență
  • 40.3 Programul rambursarea TVA

40.3.19

Întrebarea se transferă în arhivă

 

40.3.19 Subiect înregistrat ca plătitor a TVA beneficiază de restituirea TVA în baza livrărilor scutite cu drept de deducere, precum și de rambursarea TVA conform Programului de rambursare. Valoarea TVA în temeiul art.101 din Codul fiscal depășește suma reflectată în boxa 22 a declarației TVA pentru luna decembrie 2019.  Este în drept subiectul impozabil să beneficieze de rambursarea TVA conform Programului de rambursare în acest сaz?

Ordin nr. 518 din 06.10.2020

  Potrivit prevederilor pct.2 al Regulamentului privind rambursarea TVA întreprinderilor care sunt înregistrate în calitate de contribuabili ai TVA şi înregistrează sume TVA spre deducere în perioada ulterioară, aprobat prin Ordinul Ministerului Finanțelor nr.76/2020, beneficierea de rambursarea TVA nu limitează dreptul la solicitarea şi beneficierea de restituirea TVA conform prevederilor Titlului III al Codului fiscal şi ale Regulamentului privind restituirea taxei pe valoarea adăugată, aprobat prin Hotărîrea Guvernului nr.93 din 1 februarie 2013.
    Totodată, conform pct.4 din Regulamentul menționat, cererea de rambursare este supusă examinării doar în cazurile în care subiectul impozabil solicitant întruneşte cumulativ următoarele condiţii:
     1) a înregistrat suma TVA destinată deducerii în perioada ulterioară pentru perioada fiscală decembrie 2019;
     2) în ultima perioadă fiscală, pentru care se solicită rambursarea TVA, din perioada Programului de rambursare a înregistrat suma TVA destinată deducerii în perioada ulterioară;
     3) a prezentat Declaraţia privind TVA pentru perioada pentru care se solicită rambursarea;
    4) a prezentat Darea de seamă privind reţinerea impozitului pe venit, a primelor de asigurare obligatorie de asistenţă medicală şi a contribuţiilor de asigurări sociale de stat obligatorii calculate (în continuare forma IPC18 ) pentru luna februarie 2020, în cazul solicitării ramburării TVA pentru perioadele mai – iunie 2020;
     5) a prezentat Darea de seamă forma IPC18 pentru perioada/perioadele ce corespund perioadei de rambursare a TVA;
    6) - în cazul producătorilor agricoli afectaţi de calamităţile naturale - a calculat şi declarat impozitul pe venit, contribuţii de asigurări sociale de stat obligatorii datorate de angajator, contribuţii individuale de asigurări sociale de stat obligatorii şi primele de asigurare obligatorie de asistenţă medicală în formă de contribuţie procentuală datorate de angajator şi salariat pentru perioada fiscală şi/sau perioadele fiscale ce corespund perioadei de rambursare a TVA;
       - în cazul solicitanţilor alţii decât producătorii agricoli afectaţi de calamităţile naturale - a achitat impozitul pe venit, contribuţiile de asigurări sociale de stat obligatorii datorate de angajator, contribuţiile individuale de asigurări sociale de stat obligatorii şi primele de asigurări obligatorii de asistenţă medicală în formă de contribuţie procentuală datorate de angajator şi angajat (în continuare impozitul pe venit şi alte plăţi obligatorii) pentru perioadele fiscale ce corespund perioadei de rambursare a TVA;
     7) pentru producătorii agricoli afectaţi de calamități naturale - a prezentat darea de seamă BIJ 17 în care a reflectat impozitul funciar pe terenurile cu destinaţie agricolă pentru anul 2020. Reieșind din prevederile art.9 alin.(3) din Legea nr.60/2020, precum și pct.17 din Regulament, TVA spre deducere în perioada ulterioară conform boxei 21 a declarației TVA pentru luna decembrie 2019, reprezintă un indicator care participă la determinarea cuantumului impozitului spre rambursare care nu poate depăși cumulativ această valoare pentru întreaga perioadă a Programului de rambursare.
     În acest sens, beneficierea de restituirea TVA pentru perioadele începînd cu luna decembrie 2019 conform prevederilor Codului fiscal, cu mărimea căreia se micșorează TVA spre deducere, nu restricționează solicitantul în dreptul la solicitarea rambursării TVA conform Programului de rambursare.
     La rîndul său, la examinarea cererii de rambursare a TVA urmează a fi îndeplinite cumulativ condițiile enunțate la pct.5 din Regulament, și anume:
     1) în ultima perioadă fiscală pentru care se solicită rambursarea se înregistrează TVA spre deducere în perioada fiscală ulterioară;
     2) suma spre rambursare este în limita valorii minime stabilite conform punctului 17 şi cumulativ pe perioada de rambursare a TVA nu depăşeşte suma TVA destinată perioadei ulterioare, reflectată în declaraţia privind TVA pentru perioada fiscală decembrie 2019.

  • 40 Regulile speciale de aplicare a legislației fiscale urmare a stării de urgență
  • 40.3 Programul rambursarea TVA

40.3.14

Întrebarea se transferă în arhivă

   

40.3.14 Cum participă impozitul funciar pe terenurile cu destinație agricolă calculat, declarat și achitat pentru anul 2020, la determinarea sumei maxime pasibile rambursării TVA conform Programului de rambursare a TVA?

          Ordin nr. 495 din 24.09.2020

 Conform pct.17, subpct. 2) lit. e) din Regulamentul privind rambursarea TVA întreprinderilor care sunt înregistrate în calitate de contribuabili ai TVA și înregistrează sume TVA spre deducere în perioada ulterioară, aprobat prin Ordinul MF nr.76 din 16 iunie 2020 (publicat în MO nr. 152 din 20.06.2020), suma impozitului funciar pe terenurile cu destinație agricolă calculat și declarat pentru anul 2020, diminuat cu suma reducerilor în cazul achitării impozitului pînă la 30 iunie a anului fiscal, se cumulează la suma calculată și declarată a impozitului pe venit, a contribuțiilor de asigurări sociale de stat obligatorii datorate de angajator, a contribuțiilor individuale de asigurări sociale de stat obligatorii și a primelor de asigurare obligatorie de asistență medicală în formă de contribuție procentuală datorate de angajator și salariat pentru perioada fiscală și/sau perioadele fiscale ce corespund perioadei Programului de rambursare a TVA.

  • 40 Regulile speciale de aplicare a legislației fiscale urmare a stării de urgență
  • 40.3 Programul rambursarea TVA

40.3.8

Întrebarea se transferă în arhivă

   

40.3.8 Sînt în drept subiecții impozabili, care au devenit plătitori ai TVA în anul 2020, să solicite rambursarea TVA conform Programului de rambursare?

Ordin nr. 314 din 25.06.2020

 Potrivit Regulamentului privind rambursarea TVA întreprinderilor care sunt înregistrate în calitate de contribuabili ai TVA și înregistrează sume TVA spre deducere în perioada ulterioară, aprobat prin Ordinul Ministerului Finanțelor nr.76/2020 (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2020, nr.108-109 art.7437-7438), solicitarea rambursării TVA, se efectuează de către subiecții impozabili înregistrați în calitate de contribuabili ai TVA și care înregistrează sume TVA spre deducere în perioada ulterioară pentru perioada fiscală decembrie 2019. Astfel, luînd în considerație că subiecții impozabili, care au devenit plătitori de TVA în anul 2020, nu dispun de sume TVA spre deducere în perioada ulterioară pentru perioada fiscală decembrie 2019, aceștea nu sînt în drept să solicite rambursarea TVA conform Programului de rambursare.

  • 40 Regulile speciale de aplicare a legislației fiscale urmare a stării de urgență
  • 40.3 Programul rambursarea TVA

40.3.3

Întrebarea se transferă în arhivă

   

40.3.3 Cum se calculează suma TVA spre deducere pentru perioada ulterioară în boxa 21 a Declarației privind TVA, în cazul beneficierii de rambursarea TVA conform Programului de rambursare?

Ordin nr. 314 din 25.06.2020

Conform pct.19 din Regulamentul privind rambursarea TVA întreprinderilor care sunt înregistrate în calitate de contribuabili ai TVA și înregistrează sume TVA spre deducere în perioada ulterioară aprobat prin Ordinul MF nr.76 din 16 iunie 2020 (publicat în MO nr. 152 din 20.06.2020), în cazul confirmării TVA spre rambursare, suma TVA spre deducere în perioada ulterioară ce urmează a fi reflectată în declarația TVA (boxa 21) pentru perioada fiscală în care a fost emisă decizia de rambursare se diminuează cu mărimea sumei TVA confirmată spre rambursare.

  • 40 Regulile speciale de aplicare a legislației fiscale urmare a stării de urgență
  • 40.3 Programul rambursarea TVA

40.3.1

Întrebarea se transferă în arhivă

 

40.3.1 Care sunt condițiile de beneficiere a rambursării TVA conform Programului de rambursare a TVA?

 Ordin nr.314 din 25.06.2020

 Conform pct. 4 din Regulamentul privind rambursarea TVA întreprinderilor care sunt înregistrate în calitate de contribuabili ai TVA și înregistrează sume TVA spre deducere în perioada ulterioară aprobat prin Ordinul MF nr.76 din 16 iunie 2020 (publicat în MO nr. 152 din 20.06.2020), solicitantul beneficiază de rambursarea TVA în cazul în care întrunește cumulativ următoarele condiții:
     1) a înregistrat suma TVA destinată deducerii în perioada ulterioară pentru perioada fiscală decembrie 2019;
     2) în ultima perioadă fiscală, pentru care se solicită rambursarea TVA, din perioada Programului de rambursare a înregistrat suma TVA destinată deducerii în perioada ulterioară;
     3) a prezentat Declarația privind TVA pentru perioada pentru care se solicită rambursarea;
    4) a prezentat Darea de seamă privind reținerea impozitului pe venit, a primelor de asigurare obligatorie de asistență medicală și a contribuțiilor de asigurări sociale de stat obligatorii calculate (în continuare forma IPC18) pentru luna februarie 2020;
     5) a prezentat Darea de seamă forma IPC18 pentru perioada/perioadele ce corespund perioadei de rambursare a TVA;
    6) a achitat impozitul pe venit, contribuțiile de asigurări sociale de stat obligatorii datorate de angajator, contribuțiile individuale de asigurări sociale de stat obligatorii şi primele de asigurări obligatorii de asistență medicală în formă de contribuție procentuală datorate de angajator şi angajat pentru perioadele fiscale ce corespund perioadei de rambursare a TVA.

  • 40 Regulile speciale de aplicare a legislației fiscale urmare a stării de urgență
  • 40.3 Programul rambursarea TVA

40.3.18

Întrebarea se transferă în arhivă

 

40.3.18 Depășirea aferent cărei perioade participă la determinarea sumei TVA pasibile rambursării în cazul în care subiectul impozabil solicită rambursarea TVA pentru mai multe perioade fiscale din perioada Programului de rambursare?

Ordin nr. 518 din 06.10.2020

  În conformitate cu prevederile art.9 alin.(2) lit.a) al din Legea nr.60/2020 la aprecierea sumei TVA spre rambursare participă suma TVA spre deducere în perioada ulterioară, înregistrată pentru ultima perioadă fiscală privind TVA.
     La rîndul său capitolul IV ”Determinarea sumei TVA spre rambursare” din Regulamentul privind rambursarea TVA întreprinderilor care sunt înregistrate în calitate de contribuabili ai TVA şi înregistrează sume TVA spre deducere în perioada ulterioară, aprobat prin Ordinul Ministerului Finanțelor nr.76/2020, și în special pct.17 subpct.1) specifică că la stabilirea sumei TVA spre rambursare urmează a fi determinată suma TVA spre deducere în perioada ulterioară, înregistrată pentru ultima perioadă fiscală privind TVA, pentru care se solicită rambursarea.
     Astfel, la solicitarea rambursării TVA conform Programului de rambursare pentru mai multe perioade fiscale, la aprecierea sumei TVA pasibile rambursării, se va lua în calcul valoarea TVA destinată deducerii în perioada ulterioară, înregistrată în boxa 21 a Declarației prezentată pentru ultima perioadă fiscală pentru care se solicită rambursarea, iar TVA specificată în boxele 21 a declarațiilor pentru perioadele fiscale anterioare nu au impact asupra determinării valorii spre TVA spre rambursare.

  • 40 Regulile speciale de aplicare a legislației fiscale urmare a stării de urgență
  • 40.3 Programul rambursarea TVA

40.3.17

Întrebarea se transferă în arhivă

 

40.3.17 Este în drept subiectul impozabil cu TVA să solicite rambursarea TVA suplimentară pentru perioadele fiscale din Programul de rambursare a TVA, pentru care anterior a fost acordată rambursarea TVA în mărime parțială?

Ordin nr. 518 din 06.10.2020

  Potrivit pct.3 din Regulamentul privind rambursarea TVA întreprinderilor care sunt înregistrate în calitate de contribuabili ai TVA şi înregistrează sume TVA spre deducere în perioada ulterioară (în continuare Regulament), aprobat prin Ordinul Ministerului Finanțelor nr.76/2020 termenul de solicitare a rambursării TVA este reglementat de prevederile art.266 din Codul fiscal al Republicii Moldova. Conform art.266 alin.(1) din Codul fiscal cererea de compensare ori de restituire a sumelor plătite în plus sau a sumelor care, conform legislaţiei fiscale, urmează a fi restituite poate fi depusă de contribuabil în termen de 6 ani din data efectuării şi/sau apariţiei lor.
     Cererea depusă după expirarea termenului de 6 ani este nevalabilă. Totodată, prevederile Regulamentului nu conțin norme ce ar limita subiecții rambursării în dreptul la rambursarea TVA în mărime integrală sau parțială.
     Astfel, subiecții impozabili cu TVA sînt în drept să solicite rambursarea suplimentară a TVA conform Programului de rambursare pentru perioadele fiscale pentru care anterior au beneficiat de rambursarea parțială a TVA. În vederea asigurării aprecierii corecte a sumei suplimentare pentru rambursare, suma cumulativă a rambursării TVA solicitată pentru perioada rambursării TVA (mai 2020 – decembrie 2020 inclusiv), nu poate depăşi suma TVA destinată perioadei ulterioare, reflectată în declaraţia privind TVA pentru perioada fiscală decembrie 2019 (pct.18 din Regulament).
      Pe lîngă aceasta, în vederea asigurării aprecierii corecte a sumei suplimentare pentru subvenționare, cererea depusă urmează a fi însoțită de o scrisoare în care să fie specificată informația privind:  
      - suma rambursării solicitată suplimentar;  
      - suma rambursării anterioare pentru perioada pentru care se solicită acordarea suplimentară a rambursării;  
      - data și numărul cererii de rambursare inițiale;  
      - numărul și data Deciziei de acordare a rambursării pe marginea cererii de rambursare inițiale. 
     Cererea de rambursare suplimentară se examinează în același termen și mod stabilit pentru examinarea cererii inițiale.

  • 40 Regulile speciale de aplicare a legislației fiscale urmare a stării de urgență
  • 40.3 Programul rambursarea TVA

40.3.15

Întrebarea se transferă în arhivă

 

40.3.15 Care este perioada pentru care producătorii agricoli afectați de calamitățile naturale pot beneficia de rambursarea TVA?

          Ordin nr. 495 din 24.09.2020

 Conform art. 11 din Legea nr. 60 din 23.04.2020, privind instituirea unor măsuri de susţinere a activităţii de întreprinzător şi modificarea unor acte normative, rambursarea TVA se efectuează pentru perioadele începând cu luna ridicării stării de urgenţă şi până în luna decembrie 2020 inclusiv.
    Prin urmare, ținând cont, că prevederile în cauză nu sunt limitate asupra unor categorii de solicitanți, producătorii agricoli afectați de calamitățile naturale pot beneficia de rambursarea TVA pentru perioadele mai - decembrie 2020 inclusiv.

  • 40 Regulile speciale de aplicare a legislației fiscale urmare a stării de urgență
  • 40.3 Programul rambursarea TVA

40.3.7

Întrebarea se transferă în arhivă

   

40.3.7 Beneficiază de dreptul la rambursarea TVA subiecții impozabili care în careva perioade fiscale din perioadele fiscale aferente perioadei de rambursare a TVA înregistrează TVA către plată aferent livrărilor efectuate pe teritoriul Republicii Moldova?

Ordin nr. 314 din 25.06.2020

Potrivit Regulamentului privind rambursarea TVA întreprinderilor care sunt înregistrate în calitate de contribuabili ai TVA și înregistrează sume TVA spre deducere în perioada ulterioară, aprobat prin Ordinul Ministerului Finanțelor nr.76/2020 (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2020, nr.108-109 art.7437-7438), subiectul impozabil, are dreptul la rambursarea TVA, solicitată pentru perioadele fiscale aferente perioadei de rambursare a TVA, indiferent de faptul dacă în careva din aceste perioade fiscale a înregistrat TVA spre achitare la buget, la îndeplinirea cumulativă a următoarelor condiții:
    - în ultima perioadă fiscală pentru care se solicită rambursarea se înregistrează TVA spre deducere în perioada fiscală ulterioară;
    - suma spre rambursare este în limita valorii minime stabilite conform punctului 17 și cumulativ pe perioada de rambursare a TVA nu depășește suma TVA destinată perioadei ulterioare, reflectată în declarația privind TVA pentru perioada fiscală decembrie 2019.

  • 40 Regulile speciale de aplicare a legislației fiscale urmare a stării de urgență
  • 40.3 Programul rambursarea TVA

40.3.16

Întrebarea se transferă în arhivă

 

40.3.16 Sînt în drept subiecții impozabili cu TVA să beneficieze de rambursarea TVA conform Programului de rambursare a TVA, instituit prin Legea nr.60/2020, dacă în careva din perioadele ulterioare perioadei decembrie 2019 au înregistrat TVA spre plată la buget (conform boxei 21 a declarației TVA) sau TVA spre deducere pentru perioada ulterioară a constituit „zero” lei?”

Ordin nr. 518 din 06.10.2020

 În conformitate cu pct.5 din Regulamentul privind rambursarea TVA întreprinderilor care sunt înregistrate în calitate de contribuabili ai TVA şi înregistrează sume TVA spre deducere în perioada ulterioară, aprobat prin Ordinul Ministerului Finanțelor nr.76/2020, subiectul impozabil are dreptul la rambursarea TVA, solicitată pentru perioadele fiscale aferente perioadei de rambursare a TVA, indiferent de faptul dacă în careva din aceste perioade fiscale a înregistrat TVA spre achitare la buget, la îndeplinirea cumulativă a următoarelor condiţii:
    1) în ultima perioadă fiscală pentru care se solicită rambursarea se înregistrează TVA spre deducere în perioada fiscală ulterioară;
    2) suma spre rambursare este în limita valorii minime stabilite conform punctului 17 şi cumulativ pe perioada de rambursare a TVA nu depăşeşte suma TVA destinată perioadei ulterioare, reflectată în declaraţia privind TVA pentru perioada fiscală decembrie 2019. Astfel, la îndeplinirea condițiilor enunțate mai sus subiecții impozabili își pot exercita dreptul la rambursarea TVA, chiar dacă în careva perioadă fiscală au înregistrat, conform boxei 19 din declarația TVA, obligație spre plată la buget, sau suma aferentă boxei 21 ”TVA spre deducere în perioada ulterioară” a constituit ”zero” lei.

  • 40 Regulile speciale de aplicare a legislației fiscale urmare a stării de urgență
  • 40.3 Programul rambursarea TVA

40.3.5

Întrebarea se transferă în arhivă

   

40.3.5 Cum se determină suma TVA spre rambursare conform Programului de rambursare dacă suma cumulativă a rambursării solicitată pentru perioda rambursării TVA va depăși suma TVA destinată trecerii în cont pentru perioada ulterioară, reflectată în Declarația TVA pentru perioada fiscală decembrie 2019 și/sau Declarația TVA pentru perioada fiscală decembrie 2020?

Ordin nr. 314 din 25.06.2020

 În cazul în care suma cumulativă a rambursării TVA solicitată pentru perioada rambursării TVA (mai 2020 – decembrie 2020 inclusiv) va depăși suma TVA destinată trecerii în cont pentru perioada ulterioară, reflectată în Declarația TVA pentru perioada fiscală decembrie 2019, conform pct.17 subpct.5) din Regulamentul privind rambursarea TVA întreprinderilor care sunt înregistrate în calitate de contribuabili ai TVA și înregistrează sume TVA spre deducere în perioada ulterioară, aprobat prin Ordinul MF nr.76 din 16 iunie 2020 2020 (publicat în MO nr. 152 din 20.06.2020) (în continuare Regulament), se va accepta spre rambursare mărimea cea mai mică dintre sumele determinate conform subpct. 1) – 3) de la pct. 17 din Regulament, în limitele sumei specificate la subpct 4) al aceluiași punct din Regulament.

news-events