Ordinul SFS nr. 384 din 13-08-2024

  • 28 Taxa pe valoarea adaugată
  • 28.21 Deducerea sumei TVA pentru marfurile, serviciile procurate

28.21.14

Are dreptul contribuabilul la deducerea sumei TVA în baza bonurilor fiscale?

     În conformitoate cu prevederile art. 102 alin. (10) lit. d) din Codul fiscal subiectul impozabil are dreptul la deducerea sumei TVA, achitată sau care urmează a fi achitată, pe valorile materiale, serviciile procurate dacă dispune, de bonuri fiscale, emise de echipamentele de casă şi de control conectate la Sistemul informaţional automatizat "Monitorizarea electronică a vânzărilor", pentru procurările a căror valoare în fiecare bon nu depăşeşte 2000 de lei, inclusiv TVA, dar nu mai mult de 10 mii de lei pentru o perioadă fiscală, cu condiţia achitării acestora prin intermediul cardului de plată de afaceri (business).
       Astfel, dreptul la deducerea TVA poate fi exercitat în lipsa facturilor fiscale doar pentru procurările efectuate în conformitate cu prevederile art. 102 alin. (10) lit. d) din Codul fiscal.

  • 28 Taxa pe valoarea adaugată
  • 28.21 Deducerea sumei TVA pentru marfurile, serviciile procurate

28.21.2

Care sunt documentele ce permit deducerea sumei TVA, altele decât factura fiscală?

    Articolul 102 alin. (10) din Codul fiscal reglementează că subiectul impozabil are dreptul la deducerea sumei TVA, achitată sau care urmează a fi achitată, pe valorile materiale, serviciile procurate dacă dispune:
a) de factura fiscală la valorile materiale, serviciile procurate pentru care a fost achitată ori urmează a fi achitată T.V.A.; sau
a1) de documentul de plată care confirmă achitarea T.V.A. la buget pentru procurarea proprietăţii întreprinderilor declarate în proces de insolvabilitate în conformitate cu prevederile Legii insolvabilităţii nr.149/2012;
a2) de documentul de plată care confirmă achitarea T.V.A. la buget pentru procurarea proprietăţii gajate, proprietăţii ipotecate, proprietăţii sechestrate;
b) de documentul, eliberat de organul vamal, care confirmă achitarea T.V.A. la mărfurile importate;
c) de documentul ce confirmă importul serviciilor sau achitarea lor, inclusiv plata în avans, în funcţie de ce a avut loc mai înainte;
d) de bonuri fiscale, emise de echipamentele de casă şi de control conectate la Sistemul informaţional automatizat "Monitorizarea electronică a vânzărilor", pentru procurările a căror valoare în fiecare bon nu depăşeşte 2000 de lei, inclusiv TVA, dar nu mai mult de 10 mii de lei pentru o perioadă fiscală, cu condiţia achitării acestora prin intermediul cardului de plată de afaceri (business).
     Subiecții impozabili stipulați la art.94 lit. e) și lit. f), înregistrați ca plătitori ai T.V.A., au dreptul la deducerea sumei T.V.A., achitată la buget, pentru mărfurile procurate. (art. 102 alin. (11) din Codul fiscal).
     Potrivit art.4 alin. (6) din Legea pentru punerea în aplicare a titlului III al Codului fiscal nr. 1417-XIII din 17.12.1997, subiectul impunerii cu TVA care se află pe teritoriul Republicii Moldova și care are relații fiscale cu sistemul ei bugetar are dreptul la deducerea sumei TVA achitate de el pentru mărfurile și serviciile procurate de la persoanele juridice și fizice care se află pe teritoriul Republicii Moldova și care nu au relații fiscale cu sistemul ei bugetar dacă dispune de documentul de plată ce confirmă achitarea TVA la buget.

  • 28 Taxa pe valoarea adaugată
  • 28.21 Deducerea sumei TVA pentru marfurile, serviciile procurate

28.21.18

Care este modalitatea de deducere a TVA în baza facturii fiscale primite într-o altă perioadă fiscală, decât data eliberării acesteia?

     Conform art.102 alin. (10) lit. a) din Codul fiscal, subiectul impozabil va avea dreptul la deducerea TVA achitate sau care urmează a fi achitată pe valorile materiale, serviciile procurate când va dispune de factura fiscală la valorile materiale, serviciile procurate pe care a fost achitată ori urmează a fi achitată TVA.
    Potrivit art.102 alin.(13) din Codul fiscal, în cazul în care factura fiscală pentru livrarea mărfurilor, serviciilor este primită de către cumpărător (beneficiar) subiect impozabil ulterior perioadei fiscale în care aceasta a fost emisă, subiectul impozabil are dreptul la deducerea sumei T.V.A., achitată sau care urmează a fi achitată, pe mărfurile, serviciile utilizate la efectuarea livrărilor impozabile în procesul desfăşurării activităţii de întreprinzător în perioada fiscală în care factura fiscală respectivă a fost primită de către cumpărător (beneficiar).
    Deducerea sumei T.V.A. se efectuează prin înscrierea sumei respective în declaraţia privind T.V.A. pentru perioada fiscală în care a fost primită nemijlocit factura fiscală, fără corectarea declaraţiilor privind T.V.A. pentru perioadele fiscale anterioare.
    Totodată, în conformitate cu prevederile art.102 alin.(12) din Codul fiscal, în cazul în care factura fiscală pentru servicii, precum şi pentru energie electrică, energie termică, gaz natural, servicii publice de telefonie fixă şi mobilă, servicii comunale, produse petroliere, livrările de mărfuri menţionate la art.1171 alin.(13) şi alin.(15), este eliberată de către furnizor până la data de 10 inclusiv a lunii următoare celei în care a avut loc livrarea documentată prin factura fiscală respectivă, subiectul impozabil cumpărător (beneficiar) are dreptul la deducerea sumei T.V.A., achitată sau care urmează a fi achitată, pe serviciile, mărfurile menţionate utilizate la efectuarea livrărilor impozabile în procesul desfăşurării activităţii de întreprinzător în luna în care a avut loc livrarea acestora.
     Deducerea sumei TVA se efectuează prin înscrierea sumei respective în declarația privind TVA pentru perioada fiscală în care a fost efectuată livrarea.
     Astfel, luând în considerație prevederile enunțate mai sus, subiecții impozabili pentru procurările de servicii, energie electrică, energie termică, gaz natural, servicii publice de telefonie fixă şi mobilă, servicii comunale, produse petroliere, precum și pentru mărfurile menţionate la art.1171 alin.(13) şi alin.(15), își pot exercita dreptul la deducerea TVA aferente lor în luna în care a fost primită factura fiscală de la furnizor sau în luna în care a avut loc livrarea acestora cu respectarea termenului de eliberare a facturii fiscale pînă la data de 10 a lunii următoare lunii în care a fost efectuată livrarea.
     Totodată, ținând cont de prevederile art. 118 alin. (3) din Codul fiscal, facturile fiscale pe valorile materiale, serviciile procurate se înregistrează în registru în ordinea primirii acestora.

  • 28 Taxa pe valoarea adaugată
  • 28.21 Deducerea sumei TVA pentru marfurile, serviciile procurate

28.21.50

Se atribuie oare la deduceri suma TVA aferentă bunurilor ce au constituit deşeuri, în partea ce nu depășește limitele aprobate de către conducătorul întreprinderii?

    În conformitate cu prevederile Legii privind deșeurile nr.209 din 29 iulie 2016, deșeu reprezintă orice substanță sau obiect pe care deținătorul îl aruncă sau are intenția ori obligația să îl arunce.
    De asemenea, potrivit pct. 7 din Regulamentul privind inventarierea, aprobat prin Ordinului Ministrului Finanțelor nr.60 din 29 mai 2012, perisabilitatea naturală reprezintă pierderi de bunuri în limita normelor stabilite de legislație şi de conducătorul entității.
     În conformitate cu art.102 alin. (1) Codul fiscal, în cazul achitării TVA la buget, subiecților impozabili, înregistrați în calitate de plătitori ai TVA, li se permite deducerea sumei TVA, achitată sau care urmează a fi achitată furnizorilor plătitori ai TVA, pe valorile materiale, serviciile procurate (inclusiv transmise în cadrul realizării contractului de comision) pentru efectuarea livrărilor impozabile în procesul desfășurării activității de întreprinzător.
    Concomitent, potrivit alin.(8) al aceluiași articol, suma TVA, achitată sau care urmează a fi achitată, pe valorile materiale, serviciile procurate care nu sînt folosite pentru desfăşurarea activităţii de întreprinzător, pe mărfurile procurate care, în procesul activităţii de întreprinzător, au fost sustrase sau au constituit deşeuri şi perisabilităţi naturale peste limitele lunare stabilite de conducător, precum şi pe valoarea care nu a fost supusă amortizării mijloacelor fixe casate, nu se deduce şi se raportează la costurile sau cheltuielile perioadei.
     Suma TVA, achitată sau care urmează a fi achitată, pentru produsele din tutun clasificate la poziţiile tarifare 240210000, 240220, 240290000, 2403, 2404, care au constituit deşeuri sau perisabilităţi naturale peste limitele stabilite de către Ministerul Sănătăţii, şi pentru produsele din alcool etilic clasificate la poziţiile tarifare 2207, 2208, care au constituit deşeuri sau perisabilităţi naturale peste limitele stabilite de către Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare, precum şi pentru produsele petroliere care au constituit deşeuri sau perisabilităţi naturale peste limitele stabilite de către Ministerul Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale nu se deduce şi se raportează la costurile sau cheltuielile perioadei.
      Reieșind din cele expuse, în condițiile acțiunii articolelor menționate din Codul fiscal, dacă mărfurile (produsele) procurate își pierd calitățile de consum, subiectul impozabil are dreptul la deducerea sumei TVA aferentă cantității ce nu depășește:
- limitele aprobate de către conducătorul întreprinderii;
- limitele stabilite de către Ministerul Sănătăţii pentru produsele din tutun clasificate la poziţiile tarifare 240210000, 240220, 240290000, 2403, 2404;
- limitele stabilite de către Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare pentru produsele din alcool etilic clasificate la poziţiile tarifare 2207, 2208;
- limitele stabilite de către Ministerul Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale pentru produsele petroliere.
     În cazul neaprobării limitelor deşeurilor sau perisabilităţi naturale de către ministerele menționate mai sus, subiectul impozabil au dreptul la deducerea TVA ce corespunde limitelor, aprobate lunar de către conducătorul întreprinderii aferent produselor specificate în art. 102 alin. (8) din Codul fiscal.

  • 28 Taxa pe valoarea adaugată
  • 28.21 Deducerea sumei TVA pentru marfurile, serviciile procurate

28.21.27

Întrebare transmisă în arhivă.
  • 28 Taxa pe valoarea adaugată
  • 28.21 Deducerea sumei TVA pentru marfurile, serviciile procurate

28.21.4

Se permite subiectului impozabil deducerea sumei TVA fără a dispune de factura fiscală, pe procurarile efectuate pe teritoriul Republicii Moldova cu excepția procurărilor efectuate de la persoanele juridice şi fizice care se află pe teritoriul Republicii Moldova şi nu au relaţii fiscale cu sistemul ei bugetar?

    Subiectul impozabil are dreptul la deducerea sumei TVA, achitată sau care urmează a fi achitată, pe valorile materiale, serviciile procurate dacă dispune, în conformitoate cu prevederile art. 102 alin. (10) lit. d) din Codul fiscal, de bonuri fiscale, emise de echipamentele de casă şi de control conectate la Sistemul informaţional automatizat "Monitorizarea electronică a vânzărilor", pentru procurările a căror valoare în fiecare bon nu depăşeşte 2000 de lei, inclusiv TVA, dar nu mai mult de 10 mii de lei pentru o perioadă fiscală, cu condiţia achitării acestora prin intermediul cardului de plată de afaceri (business).
    Astfel, doar pentru bonurile ce cad sub incidența prevederilor art. 102 alin. (10) lit. d) din Codul fiscal, dreptul la deducerea TVA poate fi exercitat în lipsa facturilor fiscale.

  • 28 Taxa pe valoarea adaugată
  • 28.21 Deducerea sumei TVA pentru marfurile, serviciile procurate

28.21.1

Cum se apreciază suma deducerii TVA, dacă valorile materiale, serviciile procurate sunt folosite pentru efectuare livrărilor atât impozabile, cât și scutite de TVA fără drept de deducere?

    Modalitatea de deducere a sumei TVA este reglementat de prevederile art. 102 alin. (4) din Codul fiscal.
    Suma TVA se determină lunar prin aplicarea proratei faţă de suma TVA, achitată sau care urmează a fi achitată, pe valorile materiale, serviciile procurate care sînt utilizate pentru efectuarea livrărilor impozabile, precum şi celor scutite de TVA fără drept de deducere.
    Prorata lunară se aproximează, conform regulilor matematice, până la două semne după virgulă şi se determină prin aplicarea următorului raport:
a) la numărător se indică valoarea livrărilor impozabile (fără TVA), cu excepţia avansurilor primite, pentru a căror efectuare se utilizează valorile materiale, serviciile în cauză;
b) la numitor se indică valoarea totală a livrărilor impozabile (fără TVA) şi a livrărilor scutite de T.V.A. fără drept de deducere, cu excepţia avansurilor primite, pentru a căror efectuare se utilizează valorile materiale, serviciile în cauză.
    Prorata definitivă se determină în modul descris mai sus şi se aproximează, conform regulilor matematice, pînă la două semne după virgulă la completarea declaraţiei privind TVA pentru ultima perioadă fiscală a anului şi se bazează pe indicatorii anuali ai livrărilor.
    Diferenţa dintre suma TVA dedusă în perioadele fiscale precedente şi suma TVA determinată drept urmare a aplicării proratei definitive se reflectă în declaraţia pentru ultima perioadă fiscală a anului.
     Se permite spre deducere suma TVA, achitată sau care urmează a fi achitată, pe valorile materiale, serviciile procurate care sînt utilizate pentru efectuarea livrărilor scutite de TVA fără drept de deducere dacă mărimea raportului dintre livrările scutite de TVA fără drept de deducere şi totalul livrărilor impozabile (fără TVA) şi al livrărilor scutite de TVA fără drept de deducere este mai mică decît coeficientul de 0,05.
     Sumele TVA raportate la costuri sau la cheltuieli în perioadele fiscale precedente pentru procurările utilizate la efectuarea livrărilor impozabile, precum şi a celor scutite de TVA, fără drept de deducere se deduc în ultima perioadă fiscală a anului în cazul în care raportul determinat în baza indicatorilor anuali ai livrărilor scutite de TVA fără drept de deducere şi totalul livrărilor impozabile (fără TVA) şi al livrărilor scutite de TVA fără drept de deducere este mai mic decât coeficientul de 0,05.

  • 28 Taxa pe valoarea adaugată
  • 28.21 Deducerea sumei TVA pentru marfurile, serviciile procurate

28.21.12

În ce moment are dreptul la deducerea TVA agentul economic care importă mărfuri?

    În conformitate cu prevederile lit. b) alin. (10) art. 102 din Codul fiscal, subiectul impozabil are dreptul la deducerea TVA achitată sau care urmează a fi achitată pe valorile materiale procurate dacă dispune de documentul, eliberat de autoritățile vamale, care confirmă achitarea TVA la mărfurile importate.
    În conformitate cu norma expusă, dreptul la deducerea TVA aferent importului de mărfuri poate fi exercitat începînd cu perioada fiscală în care se îndeplinesc simultan două condiții: achitarea TVA aferent mărfurilor de import și importul mărfii de facto.

  • 28 Taxa pe valoarea adaugată
  • 28.21 Deducerea sumei TVA pentru marfurile, serviciile procurate

28.21.48

Va avea cumpărătorul dreptul la deducerea TVA aferentă importului de marfă pentru care termenul de prescripție a datoriei față de furnizor a expirat?

     Conform pct. 39 spct. 2) din Standardul Național de Contabilitate „Capital propriu și datorii” aprobat prin Ordinul Ministerului Finanțelor nr.118 din 6 august 2013, în vigoare începând cu 1 ianuarie 2014, decontarea datoriilor se efectuează la privarea creditorului de drepturile sale, inclusiv la expirarea termenului de prescripție a datoriilor.
     Potrivit art. 102 alin. (1) din Codul fiscal, în cazul achitării TVA la buget, subiecților impozabili, înregistrați în calitate de plătitori ai TVA, li se permite deducerea a sumei TVA achitate sau care urmează a fi achitată furnizorilor plătitori ai TVA pe valorile materiale, serviciile procurate (inclusiv transmise în cadrul realizării contractului de comision) pentru efectuarea livrărilor impozabile în procesul desfășurării activității de întreprinzător.
     În conformitate cu prevederile art.113 alin. (1) din Codul vamal nr. 95 din 24.08.2021, cuantumul drepturilor de import şi de export se plăteşte până la acordarea liberului de vamă sau în termen de 10 zile de la data notificării datoriei vamale, cu constituirea unei garanţii în cuantum deplin al drepturilor de import.
    Totodată, conform art.102 alin. (10) lit. b) din Codul fiscal, subiectul impozabil are dreptul la deducerea TVA achitate sau care urmează a fi achitată pe valorile material procurate dacă dispune de documentul, eliberat de autoritățile vamale, care confirmă achitarea TVA la mărfurile importate.
    Astfel, în cazul în care cumpărătorul a achitat suma TVA aferentă valorii mărfurilor importate pentru care termenul de prescripție a datoriei respective a expirat, acesta are dreptul la deducerea sumei TVA achitată dacă dispune de documentul eliberat de autoritățile vamale, care confirmă achitarea TVA la mărfurile importate.

  • 28 Taxa pe valoarea adaugată
  • 28.21 Deducerea sumei TVA pentru marfurile, serviciile procurate

28.21.16

Cum se va determina data dreptului la deducerea TVA la plătitorul TVA?

    Conform art.118 alin. (2) din Codul fiscal, înscrierea datelor privind procurarea valorilor materiale are loc la data primirii facturii fiscale.
    Deducerea sumei TVA se efectuează prin înscrierea sumei respective în declarația privind TVA pentru perioada fiscală în care a fost:
- primită nemijlocit factura fiscală, sau
- efectuată achitarea T.V.A. la buget pentru procurarea proprietăţii întreprinderilor declarate în proces de insolvabilitate în conformitate cu prevederile Legii insolvabilităţii nr.149/2012;
- efectuată achitarea T.V.A la buget pentru procurarea proprietăţii gajate, proprietăţii ipotecate, proprietăţii sechestrate;
- importul serviciilor sau achitarea lor, inclusiv plata în avans, în funcţie de ce a avut loc mai înainte;
- imprimate bonurile fiscale, emise de echipamentele de casă şi de control conectate la Sistemul informaţional automatizat "Monitorizarea electronică a vânzărilor".
     În conformitate cu prevederile art.102 alin.(13) din Codul fiscal, în cazul în care factura fiscală pentru livrarea mărfurilor, serviciilor este primită de către cumpărător (beneficiar) subiect impozabil ulterior perioadei fiscale în care aceasta a fost emisă, subiectul impozabil are dreptul la deducerea sumei TVA, achitată sau care urmează a fi achitată, pe mărfurile, serviciile utilizate la efectuarea livrărilor impozabile în procesul desfășurării activității de întreprinzător în perioada fiscală în care factura fiscală respectivă a fost primită de către cumpărător (beneficiar), fără corectarea declarațiilor privind TVA pentru perioadele fiscale anterioare.
     Totodată, potrivit prevederilor art. 102 alin. (10) din Codul fiscal, subiectul impozabil va fi în drept de a deduce TVA achitată sau care urmează a fi achitată pe valorile materiale, serviciile procurate dacă dispune:
a) de factura fiscală la valorile materiale, serviciile procurate pe care a fost achitată ori urmează a fi achitată TVA, sau
a1) de documentul de plată care confirmă achitarea T.V.A. la buget pentru procurarea proprietăţii întreprinderilor declarate în proces de insolvabilitate în conformitate cu prevederile Legii insolvabilităţii nr.149/2012;
a2) de documentul de plată care confirmă achitarea T.V.A. la buget pentru procurarea proprietăţii gajate, proprietăţii ipotecate, proprietăţii sechestrate.
c) de documentul ce confirmă importul serviciilor sau achitarea lor, inclusiv plata în avans, în funcţie de ce a avut loc mai înainte;
d) de bonuri fiscale, emise de echipamentele de casă şi de control conectate la Sistemul informaţional automatizat "Monitorizarea electronică a vânzărilor", pentru procurările a căror valoare în fiecare bon nu depăşeşte 2000 de lei, inclusiv TVA, dar nu mai mult de 10 mii de lei pentru o perioadă fiscală, cu condiţia achitării acestora prin intermediul cardului de plată de afaceri (business).

  • 28 Taxa pe valoarea adaugată
  • 28.21 Deducerea sumei TVA pentru marfurile, serviciile procurate

28.21.46

În baza cărui document se realizează de către cumpărător dreptul la deducerea TVA la procurarea bunurilor gajate?

    Potrivit prevederilor art.102 alin. (10) lit. a2) din Codul fiscal, subiectul impozabil are dreptul la deducerea TVA, achitată sau care urmează a fi achitată, pe valorile materiale, serviciile procurate dacă dispune de documentul de plată care confirmă achitarea TVA la buget pentru procurarea proprietăţii gajate, proprietăţii ipotecate, proprietăţii sechestrate.

  • 28 Taxa pe valoarea adaugată
  • 28.6 Scutirea de TVA
  • 28.6.4 Alte livrari scutite de TVA

28.6.4.9

Întrebare transmisă în arhivă.
  • 28 Taxa pe valoarea adaugată
  • 28.6 Scutirea de TVA
  • 28.6.4 Alte livrari scutite de TVA

28.6.4.42

Întrebare transmisă în arhivă.
  • 28 Taxa pe valoarea adaugată
  • 28.6 Scutirea de TVA
  • 28.6.4 Alte livrari scutite de TVA

28.6.4.11

Întrebare transmisă în arhivă.
  • 28 Taxa pe valoarea adaugată
  • 28.21 Deducerea sumei TVA pentru marfurile, serviciile procurate

28.21.71

Întrebare transmisă în arhivă.

Ordin SFS nr. 97, din 07.03.2022
Se permite deducerea TVA aferentă procurărilor utilizate pentru efectuarea donațiilor și livrărilor cu titlu gratuit neimpozabile cu TVA, în scopuri de plasament temporar, precum și pentru gestionarea fluxului refugiaților?
    Conform pct.2 din Dispoziția Comisiei pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova nr. 4 din 1 martie 2022, prin derogare de la art.102 din Codul fiscal, se permite deducerea TVA aferente procurărilor utilizate pentru efectuarea donațiilor și livrărilor cu titlu gratuit neimpozabile cu TVA, în scopuri de plasament temporar, precum și pentru gestionarea fluxului refugiaților, cu excepția celor specificate în art.103 din Codul fiscal, către autoritățile publice, instituțiile publice sau organizațiile necomerciale specificate în art.52 din Codul fiscal conform listei aprobate de Ministerul Muncii și Protecției Sociale.
news-events