Ordinul SFS nr. 210 din 08-04-2011

  • 4 Accizele
  • 4.3 Înregistrarea ca platitor de acciz

4.3.7

În ce cazuri Serviciul fiscal de stat poate refuza agentului economic solicitant înregistrarea în calitate de platitor a accizelor ?
În conformitate cu prevederile art.126(5) din Codul fiscal, organul Serviciului fiscal de stat poate refuza eliberarea certificatului de acciz în cazul în care considera ca activitatea agentului economic sau încaperea de acciz nu pot fi controlate ori formele si metodele de control, aplicarea carora nu asigura integritatea marfurilor supuse accizelor, inclusiv la expedierea lor dintr-o încapere de acciz în alta ale unuia si aceluiasi agent economic, daca aceste încaperi se afla pe teritorii diferite.
  • 4 Accizele
  • 4.3 Înregistrarea ca platitor de acciz

4.3.3

Se rasfrînge obligatia de înregistrare ca subiect al impunerii asupra subiectilor antreprenoriatului ce efectueaza doar operatiuni de import a marfurilor accizate cu comercializarea lor ulterioara ?
În conformitate cu art.126(1) din Codul fiscal, Obligatia de înregistrare ca subiect al impunerii cu accize se rasfrînge doar asupra persoanelor juridice si persoanele fizice care preconizeaza sa se ocupe sau care se ocupa cu prelucrarea si/sau fabricarea marfurilor pasibile impunerii cu accize.
  • 4 Accizele
  • 4.3 Înregistrarea ca platitor de acciz

4.3.9

  • 4 Accizele
  • 4.3 Înregistrarea ca platitor de acciz

4.3.10

  • 4 Accizele
  • 4.3 Înregistrarea ca platitor de acciz

4.3.1

Cine sînt obligati sa se înregistreze în calitate de subiect al impunerii cu accize ?
În conformitate cu prevederile art.126(1) din Codul fiscal, persoanele juridice si persoanele fizice care preconizeaza sa se ocupe sau care se ocupa cu prelucrarea si/sau fabricarea marfurilor pasibile impunerii cu accize sînt obligate sa primeasca certificatul de acciz de modelul stabilit de Inspectoratul Fiscal Principal de Stat, pîna a începe desfasurarea activitatii în cauza.
  • 4 Accizele
  • 4.3 Înregistrarea ca platitor de acciz

4.3.6

Ce urmeaza sa indice în cererea de înregistrare agentul economic ce solicita înregistrarea ca subiect al impunerii cu accize ?
În cererea de solicitare a certificatului de acciz, adresata organului Serviciului Fiscal de Stat, potrivit prevederile art.126(2) din Codul fiscal, agentul economic indica: a) denumirea, numele si prenumele, adresa juridica (adresele juridice) si codul fiscal (codurile fiscale); b) proprietarul cladirii, încaperii, teritoriului, terenului; c) denumirea, numele si prenumele, adresa juridica (adresele juridice) si codul fiscal (codurile fiscale) ale arendatorului sau ale locatorului, în cazul în care proprietatea este folosita pentru desfasurarea activitatii de întreprinzator, în baza contractului de arenda sau de închiriere; d) formele si metodele concrete de control, a caror aplicare asigura integritatea marfurilor supuse accizelor, inclusiv la expedierea lor dintr-o încapere de acciz în alta ale unuia si aceluiasi agent economic, daca aceste încaperi se afla pe teritorii diferite.
  • 4 Accizele
  • 4.2 Subiectul si obiectul impunerii
  • 4.2.1 Subiectii impunerii

4.2.1.3

Fac parte din categoria subiecţilor impozabili cu accize persoanele fizice şi juridice ce efectuează cu mărfurile accizate operaţiuni diferite de fabricarea, prelucrarea sau importul lor (de exemplu comerţ cu mărfurile accizate sau reparaţia lor)?
În conformitate cu art.120 din Codul fiscal în calitate de subiecţi impozabili cu accize sînt privite  persoanele juridice şi persoanele fizice care prelucrează şi/sau fabrică mărfuri supuse accizelor pe teritoriul Republicii Moldova sau care importă mărfuri supuse accizelor. Dat fiind faptul că comerţul sau reparaţia mărfurilor accizate nu constituie nici o acţiune din cele specificate la art.120 persoanele juridice şi persoanele fizice care desfăşoară astfel de activităţi nu fac parte din categoria subiecţilor impunerii cu accize.
  • 4 Accizele
  • 4.6 Modul de calculare si trecere în cont
  • 4.6.3 Trecerea în cont a accizelor

4.6.3.5

Este necesara existenta carorva documente pentru posibilitatea de a beneficia de trecerea în cont a accizelor aferente materiei prime accizate utilizate la fabricarea/prelucrarea altei marfi accizate.
Trecerea la cont a accizelor se permite numai în limita cantitatii de marfuri supuse accizelor folosite la prelucrarea si/sau fabricarea altor marfuri supuse accizelor, la expedierea (transportarea) lor ulterioara si în cazul prezentei documentelor ce confirma achitarea accizelor la marfurile supuse accizelor utilizate în procesul de productie.(art.125(1) din Codul fiscal).
  • 4 Accizele
  • 4.6 Modul de calculare si trecere în cont
  • 4.6.3 Trecerea în cont a accizelor

4.6.3.8

În ce perioada fiscala are loc raportarea la cheltuieli a diferentei accizelor rezultate din depasirea accizelor achitate pentru marfurile supuse accizelor utilizate la fabricarea/prelucrarea altei marfuri accizate fata de suma accizelor aferente productiei finite?
Potrivit art.125(2) din Codul fiscal, raportarea la cheltuieli are loc are loc în perioada fiscala în care a avut loc expedierea marfurilor supuse accizelor din încaperea de acciz.
  • 4 Accizele
  • 4.6 Modul de calculare si trecere în cont
  • 4.6.3 Trecerea în cont a accizelor

4.6.3.3

Cînd are dreptul subiectul impunerii cu accize la dreptul la trecerea în cont a accizelor aferente materiei prime utilizate la fabricarea/prelucrarea altor marfuri supuse accizelor?
Subiectului impunerii, potrivit art.125(1) din Codul fiscal, i se permite trecerea la cont a accizelor achitate la marfurile supuse accizelor, utilizate în procesul de prelucrare si/sau de fabricare pentru obtinerea altor marfuri supuse accizelor, la momentul expedierii (transportarii) marfurilor finite supuse accizelor din încaperea de acciz.
  • 4 Accizele
  • 4.6 Modul de calculare si trecere în cont
  • 4.6.3 Trecerea în cont a accizelor

4.6.3.6

Cînd are loc dreptul la trecerea în cont a accizelor pe marfurile supuse accizelor utilizate la fabricarea/prelucrarea productiei finite, procesul de productie a careia este mai îndelungat ?
În cazul în care marfurile supuse accizelor sînt depuse la maturare, potrivit art.125(1) din Codul fiscal, subiectului impunerii i se permite trecerea în cont a accizului în limitele cantitatii de marfuri supuse accizelor, utilizate la fabricarea de marfuri similare supuse accizelor, la momentul expedierii (transportarii) acestor marfuri similare supuse accizelor din încaperea de acciz si în cazul prezentei documentelor ce confirma achitarea accizelor la marfurile supuse accizelor.
  • 4 Accizele
  • 4.9 Restituirea accizului

4.9.32

Cum se determina spre restituire sumele accizelor achitate la introducerea pe teritoriul vamal al Republicii Moldova a marfurilor straine supuse accizelor si scoase de pe teritoriul vamal al republicii, plasate în sub destinatie vamala magazin duty-free sau sub destinatie vamala zona economica libera?
Potrivit art.124 (9) din Codul fiscal, pct. 203 din Regulamentul privind restituirea accizelor, aprobat prin Hotarîrea Guvernului nr.1123 din 28.09.2006, suma accizelor pasibila restituirii se determina reiesind din sumele accizelor achitate la importul marfurilor straine, în limita cantitatii acestor marfuri scoase de pe teritoriul vamal al Republicii Moldova sau plasate sub destinatia vamala magazin duty-free, sau plasate sub destinatia vamala zona libera.
  • 4 Accizele
  • 4.9 Restituirea accizului

4.9.39

Este necesara prezentarea cererii pentru beneficierea de restituirea accizelor în astfel de cazuri ?
Potrivit pct.2 din Regulamentul privind modul de restituire din buget a sumelor accizelor, achitate de catre agentii economici pentru alcoolul etilic nedenaturat, procurat în scopul utilizarii în medicina, aprobat prin Hotarîrea Guvernului nr.1583 din 10.12.2002, în scopul sus-numitei restituiri, agentii economici urmeaza sa prezinte la organele fiscale teritoriale de la locul lor de înregistrare o cerere de forma libera, prin care se solicita restituirea sumei accizelor respective, precum si rechizitele unde urmeaza a fi varsata aceasta suma. Daca agentii economici ce pretind la restituirea sumelor accizelor sînt atribuiti de catre Inspectoratul Fiscal Principal de Stat la categoria contribuabililor mari, cererea se depune de catre ultimii la Inspectoratul Fiscal Principal de Stat.
  • 4 Accizele
  • 4.9 Restituirea accizului

4.9.37

Cine are dreptul la restituirea accizelor aferente alcoolului etilic nedenaturat cu o concentratie de alcool de 80% vol. sau mai mult procurat în scopul utilizarii în medicina ?
Potrivit pct.3 din Regulamentul privind modul de restituire din buget a sumelor accizelor, achitate de catre agentii economici pentru alcoolul etilic nedenaturat, procurat în scopul utilizarii în medicina, aprobat prin Hotarîrea Guvernului nr.1583 din 10.12.2002, de dreptul la restituirea accizelor pot beneficia subiectii impozabili care importa (procura) alcool etilic nedenaturat, atribuit la pozitia tarifara 2207 10 000, care a fost utilizat la: - fabricarea formelor medicamentoase comercializate (expediate), sau - acordarea de servicii medicale populatiei de catre institutiile ocrotirii sanatatii, finantate de la bugetele de toate nivelurile, precum si de catre agentii economici ce acorda aceste servicii în baza licentelor.
  • 4 Accizele
  • 4.9 Restituirea accizului

4.9.40

Cînd poate fi depusa cererea de restituire a accizelor aferente alcoolului etilic nedenaturat cu o concentratie de alcool de 80% vol. sau mai mult procurat în scopul utilizarii în medicina ?
Potrivit pct.2 din Regulamentul privind modul de restituire din buget a sumelor accizelor, achitate de catre agentii economici pentru alcoolul etilic nedenaturat, procurat în scopul utilizarii în medicina, aprobat prin Hotarîrea Guvernului nr.1583 din 10.12.2002, cererea de restituire se depune cel mult o data pe luna, dupa încheierea lunii în care a fost utilizat alcoolul etilic.
  • 4 Accizele
  • 4.9 Restituirea accizului

4.9.35

Este posibila beneficierea de restituirea accizelor aferente alcoolului etilic nedenaturat cu o concentratie de alcool de 80% vol. sau mai mult, cu exceptia celui destinat utilizarii în industria de parfumerie si cosmetica?
Potrivit pct.3 din Note la Anexa la Titlul IV al Codului fiscal, suma accizelor varsata în buget pentru alcoolul etilic nedenaturat de la pozitia tarifara 220710000, procurat în scopul utilizarii lui în medicina în volumul contingentului anual stabilit de Guvern, este pasibila restituirii.
  • 4 Accizele
  • 4.9 Restituirea accizului

4.9.24

Ce documente urmeaza a fi prezentate pentru posibilitatea beneficierii de restituire a accizelor aferente marfurilor supuse accizelor livrate în zona economica libera de subiectul impunerii în baza contractului de mandat ?

Potrivit pct.12 si pct.141 din Regulamentul privind restituirea accizelor, aprobat prin Hotarîrea Guvernului nr.1123 din 28.09.2006, pentru marfurile supuse accizelor, livrate în conditiile contractului de mandat în zona economica libera, dreptul la restituirea accizelor apare la subiectul impunerii - mandant.

Pentru confirmarea dreptului la restituirea accizelor, subiectul impunerii - mandant trebuie sa prezinte în termenele stabilite de SFS urmatoarele documente:

a) contractul de mandat si copia contractului între mandatar si rezidentul zonei economice libere cu privire la livrarea marfurilor supuse accizelor în numele subiectului impunerii - mandant;

b) copia declaratiei vamale a încarcaturii, cu mentiunile organului vamal care a eliberat marfa pentru livrarea în zona economica libera, certificata de conducatorul si de contabilul-sef al mandatarului si al subiectului impunerii - mandant;

c) documentele de plata si extrasele bancare care confirma achitarea cu subiectul impunerii – mandant de catre mandatar, în cazul în care decontarile cu el se efectueaza în expresie baneasca. În cazul în care decontarile cu subiectul impunerii - mandant se efectueaza în expresie naturala, se prezinta documentele care confirma efectuarea acestor achitari.

d) copia certificatului rezidentului zonei economice libere, caruia îi este efectuata livrarea;

e) copia declaratiei vamale despre introducerea de catre rezidentul zonei a marfurilor în zona libera de pe restul teritoriului vamal al Republicii Moldova.

  • 4 Accizele
  • 4.9 Restituirea accizului

4.9.13

La nerespectarea conditiilor din art.123(4) al Codului fiscal în cazul exportului de marfuri accizate în tara cu care Republica Moldova are încheiat tratat international, care prevede aplicarea impozitelor indirecte la cota zero, are dreptul subiectul impunerii sa beneficieze de restituirea accizelor ? În cazul în care, conform tratatului international, la care Republica Moldova este parte, exportul de marfuri a fost supus accizelor la cota zero, dar n-au fost respectate conditiile prevazute în art.123 alin.(4) din Codul fiscal, obligatiunea fiscala privind accizele nu se va calcula, deoarece aceasta ar contravine tratatului international în cauza, insa restituirea accizelor nu se efectueaza. Suma accizelor achitata la marfurile supuse accizelor, utilizate în procesul de prelucrare si/sau de fabricare pentru obtinerea altor marfuri supuse accizelor, ulterior exportate, la care suma accizelor calculata este egala cu zero, dar restituirea nu poate fi efectuata, în conformitate cu art.125 alin.(2) al Codului fiscal, se reporteaza la cheltuieli în perioada fiscala în care a avut loc expedierea marfurilor supuse accizelor din încaperea de acciz.
  • 4 Accizele
  • 4.9 Restituirea accizului

4.9.25

Ce documente urmeaza a fi prezentate pentru posibilitatea beneficierii de restituire a accizelor aferente marfurilor supuse accizelor livrate în baza contractului de comision de subiectul impunerii în zona economica libera?
Potrivit pct.13 si pct.141 din Regulamentul privind restituirea accizelor, aprobat prin Hotarîrea Guvernului nr.1123 din 28.09.2006, pentru marfurile supuse accizelor, livrate în conditiile contractului de comision, în zona economica libera dreptul la restituirea accizelor se confirma prin prezentarea în termenele stabilite de IFPS a urmatoarelor documente: a) contractul de comision si copia contractului între comisionar si rezidentul zonei economice libere cu privire la livrarea marfurilor supuse accizelor în numele subiectului impunerii - comisionar; b) copia declaratiei vamale a încarcaturii, cu mentiunile organului vamal care a eliberat marfa pentru livrarea în zona economica libera, certificata de conducatorul si de contabilul-sef al comisionarului si al subiectului impunerii - comitent; c) documentele de plata si extrasele bancare care confirma achitarea dintre comisionar si comitent, în cazul în care decontarile cu comitentul se efectueaza în expresie baneasca. În cazul în care decontarile cu comitentul se efectueaza în expresie naturala, se prezinta documentele care confirma efectuarea acestor achitari. d) copia certificatului rezidentului zonei economice libere, caruia îi este efectuata livrarea; e)copia declaratiei vamale despre introducerea de catre rezidentul zonei a marfurilor în zona libera de pe restul teritoriului vamal al Republicii Moldova.
  • 4 Accizele
  • 4.9 Restituirea accizului

4.9.26

Cum se determina spre restituire suma accizelor aferente marfurilor supuse accizelor ce se livreaza de subiectul impunerii în adresa magazinului duty-free în mod independent, în baza contractului de mandat sau contractului de comision ?
Suma accizelor, prevazuta spre restituire pentru marfurile supuse accizelor livrate de subiectul impunerii în mod independent, în baza contractului de mandat sau comision se determina ca sumele accizelor trecute în cont, în conformitate cu art.125 alin.(1) din Codul fiscal, aferente materiei prime utilizate la prelucrarea/fabricarea productiei exportate. Trecerea la cont a accizelor aferente materiei prime se permite numai în limita cantitatii de marfuri supuse accizelor folosite la prelucrarea si/sau fabricarea altor marfuri supuse accizelor ce s-au livrat, cu prezenta documentelor ce confirma achitarea accizelor la marfurile supuse accizelor utilizate. În cazul în care marfurile supuse accizelor sînt depuse la maturare, subiectul impunerii are dreptul la trecerea în cont a accizului în limitele cantitatii de marfuri supuse accizelor, utilizate la fabricarea de marfuri similare supuse accizelor, la momentul livrarii acestor marfuri similare supuse accizelor din încaperea de acciz, cu prezenta documentelor ce confirma achitarea accizelor la materia prima utilizata.
  • 4 Accizele
  • 4.9 Restituirea accizului

4.9.41

Este prevazuta prezentarea carorva documente suplimentare la cerere ?
Potrivit pct.2 din Regulamentul privind modul de restituire din buget a sumelor accizelor, achitate de catre agentii economici pentru alcoolul etilic nedenaturat, procurat în scopul utilizarii în medicina, aprobat prin Hotarîrea Guvernului nr.1583 din 10.12.2002, la cerere este necesara anexarea documentelor primare si copiile lor, care confirma procurarea alcoolului nominalizat, precum si achitarile pentru el cu furnizorii si bugetul (declaratia vamala, factura fiscala, dispozitiile de plata s.a.). Dupa verificarea corespunderii copiilor cu documentele primare, ultimele se restituie agentilor economici. Daca agentii economici ce pretind la restituirea sumelor accizelor sînt atribuiti de catre Inspectoratul Fiscal Principal de Stat la categoria contribuabililor mari, documentele anexate la cerere se depun de catre ultimii la Inspectoratul Fiscal Principal de Stat.
  • 4 Accizele
  • 4.9 Restituirea accizului

4.9.21

Ce documente urmeaza a fi prezentate pentru posibilitatea beneficierii de restituire a accizelor aferente marfurilor supuse accizelor livrate în adresa magazinului duty-free de subiectul impunerii în baza contractului de mandat ?
Pentru marfurile supuse accizelor, livrate în conditiile contractului de mandate în adresa magazinului duty-free, dreptul la restituirea accizelor, potrivit pct.12 si pct.141 din Regulamentul privind restituirea accizelor, aprobat prin Hotarîrea Guvernului nr.1123 din 28.09.2006, apare la subiectul impunerii - mandant. Pentru confirmarea dreptului la restituirea accizelor, subiectul impunerii - mandant trebuie sa prezinte în termenele stabilite de IFPS urmatoarele documente: a) contractul de mandat si copia contractului între mandatar si magazinul duty-free cu privire la livrarea marfurilor supuse accizelor în numele subiectului impunerii - mandant; b) copia declaratiei vamale a încarcaturii, cu mentiunile organului vamal care a eliberat marfa pentru livrarea în adresa magazinului duty-free, certificata de conducatorul si de contabilul-sef al mandatarului si al subiectului impunerii - mandant; c) documentele de plata si extrasele bancare care confirma achitarea cu subiectul impunerii – mandant de catre mandatar, în cazul în care decontarile cu el se efectueaza în expresie baneasca. În cazul în care decontarile cu subiectul impunerii - mandant se efectueaza în expresie naturala, se prezinta documentele care confirma efectuarea acestor achitari. d) copia certificatului rezidentului zonei economice libere, caruia îi este efectuata livrarea; e)copia declaratiei vamale despre introducerea de catre rezidentul zonei a marfurilor în zona libera de pe restul teritoriului vamal al Republicii Moldova.
  • 4 Accizele
  • 4.9 Restituirea accizului

4.9.43

Suma accizelor acceptata spre restituire se transfera integral la contul bancar al agentului economic sau exista careva restrictii ?
        Potrivit pct.7 din Regulamentul privind modul de restituire din buget a sumelor accizelor, achitate de catre agentii economici pentru alcoolul etilic nedenaturat, procurat în scopul utilizarii în medicina, aprobat prin Hotarîrea Guvernului nr.1583 din 10.12.2002, în cazul existentei restantelor la impozite, plati, penalitati si amenzi fata de buget, suma accizelor supusa restituirii se trece în contul achitarii acestor obligatiuni. La solicitarea agentului economic, suma indicata poate fi, de asemenea, utilizata pentru stingerea obligatiunilor viitoare la plata impozitelor si platilor aferente bugetului.
  • 4 Accizele
  • 4.9 Restituirea accizului

4.9.30

Cine are dreptul la restituirea accizelor achitate la importul marfurilor straine ce se scot de pe teritoriul vamal al republicii, se plaseaza în magazinele duty-free sau zona economica libera?
Potrivit art.124 (9) din Codul fiscal si pct.201 din Regulamentul privind restituirea accizelor, aprobat prin Hotarîrea Guvernului nr.1123 din 28.09.2006, de dreptul la restituirea accizelor dispun agentii economici, indiferent de faptul daca sînt sau nu înregistrati ca subiecti ai impunerii cu accize, ce au efectuat introducerea pe teritoriul vamal al Republicii Moldova a marfurilor straine supuse accizelor în regim vamal de import si le-au scos de pe teritoriul vamal al ei, le-au plasat sub destinatia vamala magazin duty-free sau le-au plasat sub destinatia vamala în zona economica libera.
  • 4 Accizele
  • 4.9 Restituirea accizului

4.9.27

Cum se determina spre restituire suma accizelor aferente marfurilor supuse accizelor ce se livreaza de subiectul impunerii în zona economica libera în mod independent, în baza contractului de mandat sau contractului de comision ?
Suma accizelor, prevazuta spre restituire pentru marfurile supuse accizelor livrate de subiectul impunerii în mod independent, în baza contractului de mandat sau comision se determina ca sumele accizelor trecute în cont, în conformitate cu art.125 alin.(1) din Codul fiscal, aferente materiei prime utilizate la prelucrarea/fabricarea productiei exportate. Trecerea la cont a accizelor aferente materiei prime se permite numai în limita cantitatii de marfuri supuse accizelor folosite la prelucrarea si/sau fabricarea altor marfuri supuse accizelor ce s-au livrat, cu prezenta documentelor ce confirma achitarea accizelor la marfurile supuse accizelor utilizate. În cazul în care marfurile supuse accizelor sînt depuse la maturare, subiectul impunerii are dreptul la trecerea în cont a accizului în limitele cantitatii de marfuri supuse accizelor, utilizate la fabricarea de marfuri similare supuse accizelor, la momentul livrarii acestor marfuri similare supuse accizelor din încaperea de acciz, cu prezenta documentelor ce confirma achitarea accizelor la materia prima utilizata.
  • 4 Accizele
  • 4.9 Restituirea accizului

4.9.22

Ce documente urmeaza a fi prezentate pentru posibilitatea beneficierii de restituire a accizelor aferente marfurilor supuse accizelor livrate în baza contractului de comision de subiectul impunerii în adresa magazinului duty-free?
Pentru marfurile supuse accizelor, livrate în conditiile contractului de comision, în adresa magazinului duty-free dreptul la restituirea accizelor, potrivit pct.13 si pct.141 din Regulamentul privind restituirea accizelor, aprobat prin Hotarîrea Guvernului nr.1123 din 28.09.2006, se confirma prin prezentarea în termenele stabilite de IFPS a urmatoarelor documente: a) contractul de comision si copia contractului între comisionar si magazinul duty-free cu privire la livrarea marfurilor supuse accizelor în numele subiectului impunerii - comisionar; b) copia declaratiei vamale a încarcaturii, cu mentiunile organului vamal care a eliberat marfa pentru livrarea în adresa magazinului duty- free, certificata de conducatorul si de contabilul-sef al comisionarului si al subiectului impunerii - comitent; c) documentele de plata si extrasele bancare care confirma achitarea de catre comisionar cu comitentul, în cazul în care decontarile cu comitentul se efectueaza în expresie baneasca. În cazul în care decontarile cu comitentul se efectueaza în expresie naturala, se prezinta documentele care confirma efectuarea acestor achitari. d) copia certificatului rezidentului zonei economice libere, caruia îi este efectuata livrarea; e)copia declaratiei vamale despre introducerea de catre rezidentul zonei a marfurilor în zona libera de pe restul teritoriului vamal al Republicii Moldova.
  • 4 Accizele
  • 4.9 Restituirea accizului

4.9.42

În ce termen suma accizelor pasibila restituirii este restituita agentului economic?
Potrivit pct.6 din Regulamentul privind modul de restituire din buget a sumelor accizelor, achitate de catre agentii economici pentru alcoolul etilic nedenaturat, procurat în scopul utilizarii în medicina, aprobat prin Hotarîrea Guvernului nr.1583 din 10.12.2002, suma accizului, acceptata spre restituire, se transfera la contul bancar al agentului economic, în termen de 10 zile din ziua depunerii cererii de catre agentul economic.
  • 4 Accizele
  • 4.9 Restituirea accizului

4.9.20

Ce documente urmeaza a fi prezentate pentru posibilitatea beneficierii de restituire a accizelor aferente marfurilor supuse accizelor ce se plaseaza de subiectul impunerii în mod independent în magazinele duty-free, pentru care conform legislatiei vamale se aplica regimul vamal de export?

Pentru marfurile supuse accizelor, plasate de subiectul impunerii în mod independent în magazinele duty-free în baza contractului de vînzare-cumparare, dreptul la restituirea accizelor, potrivit pct.11 si pct.141 din Regulamentul privind restituirea accizelor, aprobat prin Hotarîrea Guvernului nr.1123 din 28.09.2006, se confirma în cazul prezentarii organelor Serviciului Fiscal de Stat a urmatoarelor documente si/sau informatii în termenele stabilite de IFPS: contractul de livrare a marfurilor supuse accizelor;

a) factura fiscala (cu aplicarea stampilei Serviciului Vamal) pentru livrarea la cota zero a TVA, în care drept punct de destinatie este indicata zona economica libera sau magazinul duty-free;

b) confirmarea Serviciului Vamal privind introducerea marfurilor în zona libera de pe restul teritoriului vamal al Republicii Moldova sau în magazinul duty-free;

c) documentele de plata si extrasele bancare care confirma achitarea accizelor.

d) copia certificatului rezidentului zonei economice libere, caruia îi este efectuata livrarea;

e) copia declaratiei vamale despre introducerea de catre rezidentul zonei a marfurilor în zona libera de pe restul teritoriului vamal al Republicii Moldova.”

  • 4 Accizele
  • 4.9 Restituirea accizului

4.9.23

Ce documente urmeaza a fi prezentate pentru posibilitatea beneficierii de restituire a accizelor aferente marfurilor supuse accizelor ce se livreaza de subiectul impunerii în mod independent în zonele economice libere ?
Potrivit pct.11 si pct.141 din Regulamentul privind restituirea accizelor, aprobat prin Hotarîrea Guvernului nr.1123 din 28.09.2006, pentru marfurile supuse accizelor, livrate de subiectul impunerii în mod independent în zonele economice libere în baza contractului de vînzare-cumparare, dreptul la restituirea accizelor se confirma în cazul prezentarii organelor Serviciului Fiscal de Stat a urmatoarelor documente si/sau informatii în termenele stabilite de IFPS: a) contractul (copia contractului) încheiat cu rezidentul zonei economice libere privind livrarea marfurilor supuse accizelor; b) declaratia vamala a încarcaturii sau copia ei, cu mentiunile organului vamal care a eliberat marfa pentru livrare în zona economica libera, certificata de conducatorul si de contabilul-sef al subiectului impunerii. c) copia certificatului rezidentului zonei economice libere, caruia îi este efectuata livrarea; d)copia declaratiei vamale despre introducerea de catre rezidentul zonei a marfurilor în zona libera de pe restul teritoriului vamal al Republicii Moldova.
  • 4 Accizele
  • 4.9 Restituirea accizului

4.9.31

Ce documente urmeaza a fi prezentate pentru a beneficia de restituirea accizelor achitate la introducerea pe teritoriul vamal al Republicii Moldova a marfurilor straine supuse accizelor ?
În conformitate cu art.124 (9) din Codul fiscal si pct. 202 din Regulamentul privind restituirea accizelor, aprobat prin Hotarîrea Guvernului nr.1123 din 28.09.2006, pentru a beneficia de restituirea accizelor, agentii economici prezinta inspectoratului fiscal de stat teritorial de la locul de deservire (DACM) o cerere, la care se anexeaza urmatoarele documente ce confirma dreptul la restituirea accizelor: a) originalul declaratiei vamale de import; b) originalul declaratiei vamale de export sau de plasare sub destinatia vamala magazin duty-free, sau de plasare sub destinatia vamala zona libera; c) copia facturii internationale de expeditie (invoice), cu mentiunile respective ale organelor vamale ce confirma importul marfurilor accizate în cantitatile suficiente exportului si în unitati de masura identice celor stipulate în declaratia vamala de export sau de plasare sub destinatia vamala magazin duty-free, sau de plasare sub destinatia vamala zona libera; d) copiile documentelor de plata si ale extraselor bancare care confirma achitarea accizelor; e) confirmarea în scris a Serviciului Vamal privind efectuarea operatiunilor de import, export, plasare sub destinatia vamala magazin duty-free, plasare sub destinatia vamala zona libera, declarate în vama, suma TVA aferenta acestor operatiuni achitata la buget si pasibila restituirii.
  • 4 Accizele
  • 4.9 Restituirea accizului

4.9.36

Care este modalitatea de restituire a accizelor aferente alcoolului etilic nedenaturat cu o concentratie de alcool de 80% vol. sau mai mult procurat în scopul utilizarii în medicina ?
Potrivit pct.3 din Note la Anexa la Titlul IV al Codului fiscal, modalitatea de restituire a accizelor este stabilita prin Regulamentul privind modul de restituire din buget a sumelor accizelor, achitate de catre agentii economici pentru alcoolul etilic nedenaturat, procurat în scopul utilizarii în medicina, aprobat prin Hotarîrea Guvernului nr.1583 din 10.12.2002.
  • 4 Accizele
  • 4.9 Restituirea accizului

4.9.38

Ce conditii este necesar de a satisface pentru a beneficia de restituirea accizelor aferente alcoolului etilic nedenaturat cu o concentratie de alcool de 80% vol. sau mai mult procurat în scopul utilizarii în medicina ?
Conform prevederilor pct.3 din Note la Anexa si pct.1 din Regulamentul privind modul de restituire din buget a sumelor accizelor, achitate de catre agentii economici pentru alcoolul etilic nedenaturat, procurat în scopul utilizarii în medicina, aprobat prin Hotarîrea Guvernului nr.1583 din 10.12.2002, agentii economici dispun de dreptul de restituire a sumelor accizelor aferente alcoolului etilic procurat (importat) în urmatoarele conditii: - alcoolul procurat (importat) este alcoolul etilic nedenaturat, fiind atribuit la pozitia tarifara 2207 10 000; - alcoolul este procurat (importat) la pretul ce include accizul; - alcoolul este utilizat în medicina; - suma accizelor aferenta alcoolului este varsata la buget.
  • 4 Accizele
  • 4.7 Obligaţia de achitare a accizului la buget

4.7.7

Cînd apare obligatia de achitare a accizelor pentru marfurile accizate procurate de la persoanele juridice si fizice rezidente aflate pe teritoriul Republicii Moldova dar care nu întretin relatii fiscale cu sistemul ei bugetar ?
Potrivit art.4 alin.(5) din Legea pentru punerea în aplicare a Titlului IV din Codul fiscal nr.1054-XIV din 16.06.2000, pentru marfurile supuse accizelor expediate (transportate) si livrate de catre persoanele juridice si fizice rezidenti aflati pe teritoriul Republicii Moldova care nu au relatii fiscale cu sistemul ei bugetar persoanelor juridice si fizice rezidenti aflati pe teritoriul Republicii Moldova care au relatii fiscale cu sistemul ei bugetar accizele se achita pîna sau la trecerea posturilor vamale interne.
  • 4 Accizele
  • 4.7 Obligaţia de achitare a accizului la buget

4.7.8

Apare obligatia de achitare a accizelor în cazul în care subiectul impunerii utilizeaza pentru fabricarea marfurilor neimpozabile cu accize în calitate de materie prima marfuri accizate proprii fara a fi scoase ele din încaperea de acciz ?
În conformitate cu art.4 alin.(6) din Legea pentru punerea în aplicare a Titlului IV din Codul fiscal nr.1054-XIV din 16.06.2000, la subiectii impunerii care, la fabricarea în încaperea sa de accize a marfurilor nesupuse accizelor, utilizeaza în calitate de materie prima marfuri proprii supuse accizelor pentru care nu exista documente justificative privind achitarea accizelor, apare obligatia de calculare si achitare a accizelor aferente materiei prime utilizate.
  • 4 Accizele
  • 4.7 Obligaţia de achitare a accizului la buget

4.7.9

Cînd apare la subiectul impunerii obligatia de achitarea accizelor aferente materiei prime accizate proprii utilizate la fabricarea marfurilor nesupuse accizelor?
În conformitate cu art.4 alin.(6) din Legea pentru punerea în aplicare a Titlului IV din Codul fiscal nr.1054-XIV din 16.06.2000, la subiectul impunerii care, la fabricarea în încaperea sa de accize a marfurilor nesupuse accizelor, utilizeaza în calitate de materie prima marfuri proprii supuse accizelor pentru care nu exista documente justificative privind achitarea accizelor, obligatia de achitare a accizelor pentru marfurile supuse accizelor, utilizate în procesul de fabricare a acestora apare la expedierea din încaperea de accize a marfurilor nesupuse accizelor.
  • 4 Accizele
  • 4.6 Modul de calculare si trecere în cont
  • 4.6.2 Modul de calculare a accizelor la tigaretele cu filtru

4.6.2.2

De către cine se stabilește prețul maxim de vînzare cu amănuntul pentru orice marcă de ţigarete cu filtru şi fără filtru?
        În conformitate cu art.1231 alin.(4) din Codul fiscal, preţul maxim de vînzare cu amănuntul pentru orice marcă de ţigarete cu filtru şi fără filtru se stabileşte de persoanele care produc ţigarete în Republica Moldova (producătorul local) sau care importă ţigarete cu filtru şi fără filtru şi se înregistrează în modul stabilit de Guvern.      [Modificare în Baza generalizată a practicii fiscale în temeiul Legii pentru modificarea şi completarea unor acte legislative nr.288 din 15.12.2017, în vigoare de la data 01.01.2018].
  • 4 Accizele
  • 4.11 Evidenta accizului

4.11.3

La miscarea interna a marfurilor este necesara efectuarea înscrierilor în registrul de evidenta a marfurilor accizate expediate (transportate)?
Potrivit pct.23 din Regulamentului privind modul de solicitare a certificatului de acciz, de completare a declaratiei privind accizele si modul de evidenta a marfurilor supuse accizelor expediate (transportate) din încaperea de acciz, aprobat prin Hotarîrea Guvernului 843 din 18.12.2009,în cazul în care se efectueaza manipularea în interior a marfurilor supuse accizelor, de asemenea, se fac înscrierile de rigoare în Registru, însa fara completarea coloanelor 8-10.
  • 4 Accizele
  • 4.11 Evidenta accizului

4.11.2

Cînd se face înscrierea în registrul de evidenta a marfurilor ce se expediaza (se transporta) din încaperea de acciz ?
Potrivit prevederilor art.127(1) din Codul fiscal, înscrierea în registru se face pîna la expedierea (transportarea) marfurilor supuse accizelor din încaperea de acciz.
news-events