29.2.10.3
Cum se determină impozitul pe venit în cazurile cînd persoana fizică obține venit de la înstrăinarea și/sau transmiterea în locațiune a proprietății ce îi aparține (inclusiv mai multe bunuri imobiliare) care anterior au fost obținute din contracte de investiții? Apare obligația în acest caz de a se înregistra сa întreprinzător individual sau sub o altă formă organizatorică juridică?
Codul fiscal stipulează expres norme de impozitare pentru persoanele fizice aferente situației expuse.
Contribuabilii care vînd, schimbă sau înstrăinează sub altă formă active de capital, urmează să determine creşterea sau pierderea de capital conform prevederilor Capitolului 5 „Creşterea şi pierderea de capital" din Codul fiscal.
Concomitent, pentru ca contribuabilul să poată să-și onoreze obligațiunile fiscale aferente venitul obținut de la darea în locațiune a proprietății contribuabilului - persoanei fizice ce nu desfășoară activitate de întreprinzător, transmise în folosul unei persoane fizice sau unei persoane juridice, Codul fiscal distinge două regimuri separate de determinare a obligațiilor fiscale aferente, în dependență de cine este beneficiarul serviciului.
În cazurile cînd are loc transmiterea în locațiune a imobilului în folosul unei persoane fizice, se aplică normele de impozitare prevăzute la art.901 alin.(34) din Codul fiscal.
În cazul transmiterii în locațiune a bunului imobil unei persoane specificate la art.90 din CF, de către persoanele fizice care nu desfășoară activitate de întreprinzător, se vor aplica prevederile art. 901 alin.(3) din Codul fiscal.
Prevederile legislative nominalizate, la efectuarea operațiunilor menționate anterior aferente bunurile imobiliare a persoanei fizice ce nu desfășoară activitate de întreprinzător, nu generează obligația de a se înregistra сa întreprinzător individual sau sub o altă formă organizatorică juridică.