Directorul SFS Olga Golban a avut o sesiune de dialog cu membrii AmCham Moldova

03/04/2024
Directorul Serviciului Fiscal de Stat, doamna Olga Golban a avut astăzi o discuție cu membrii Camerei de Comerț Americane din Moldova, fiind abordate o gamă largă de subiecte de actualitate din domeniul fiscal.

În cadrul întrevederii, dna Golban a reiterat angajamentul Serviciului Fiscal de Stat de a face procesul de declarare și achitare a impozitelor cât mai simplu și eficient, menționând că autoritatea fiscală depune eforturi consolidate în vederea dezvoltării și modernizării serviciilor fiscale electronice, precum și optimizarea dărilor de seamă prezentate de către contribuabili.

”Rămânem la fel de deschiși, pentru că doar așa putem să construim o societate mai bună și putem să ne eficientizăm atât ca autoritate fiscală, cât și din perspectiva aspectelor legate de legislație. Prioritatea noastră este să rămânem o societate educată din perspectiva fiscală. În acest sens, în prezent suntem cu colegii într-un proces de definitivare a Cărții strategice a Serviciului Fiscal de Stat, un document simplist, în care vom încerca să expunem clar care este misiunea, valorile și obiectivele pe termen mediu, astfel ca să fim clar înțeleși de întreaga societate. Încercăm să ascultăm care sunt necesitățile contribuabilului, indiferent că este cetățean simplu sau este o persoană din mediul de afaceri. Suntem într-o eră a tehnologiilor, unde încercăm să utilizăm la maximă eficiență timpul nostru. Din acest motiv, punem un accent deosebit pe aspectele legate de dezvoltarea serviciilor electronice, și în consecință urmărim optimizarea proceselor de administrare fiscală, astfel ca resursele umane de care noi dispunem să le putem aloca pentru procese mult mai complexe”, a declarat Olga Golban.
 
Referindu-se la prioritățile actuale ale autorității fiscale, directorul SFS a menționat că echipa instituției este implicată într-un exercițiu plenar de armonizare a legislației naționale la cea a Uniunii Europene: „Suntem la etapa definitivării screening-ului și urmează să deruleze etapele de dezvoltare a cadrului legal național, acest obiectiv fiind inclus și în Planul național de aderare. Este un exercițiu complex, care nu se va derula doar pe interiorul autorităților, dar va exista un parteneriat cu businessul. Este important să avem această comunicare din start, ca să încercăm să identificăm situațiile cele mai optime corelate realității economice din Republica Moldova”.
 
Totodată, dna Olga Golban s-a referit la eforturile autorității fiscale de a promova conformarea voluntară a contribuabililor, anunțând despre continuitatea Programului aferent contribuabililor onești. „Pledăm în continuare pe acest instrument, deoarece este unul prin care se arată beneficiile conformării benevole, este un element de educare pentru alți contribuabili care să tind să obțină acest titlu. Punem accentul pe conformarea benevolă prin intermediul multiplelor programe pe care le avem în derulare. Nu este un aspect pe perioadă scurtă, ci o investiție în viitorul antreprenorial pe care încercăm să-l educăm într-un spirit corect de achitare a impozitelor”, a adăugat directorul SFS.
 
Alte subiecte discutate de către părți au vizat: implementarea prețurilor de transfer, schimbului automat de informații privind conturile financiare, controlul fiscal, aspecte legate de funcționalitatea SIA „Monitorizarea electronică a vânzărilor”, actualizarea Bazei generalizate a practicii fiscale, digitalizarea serviciilor și proceselor.
 
La rândul lor, membrii Camerei de Comerț Americane din Moldova au adresat felicitări doamnei Olga Golban cu ocazia numirii în funcția de director al SFS, urându-i mult succes în această activitate de mare responsabilitate. De asemenea, aceștia au menționat că mizează în continuare pe o cooperare fructuoasă cu reprezentanții autorității fiscale și sunt deschiși pentru a acorda suportul necesar și propuneri aferent îmbunătățirii proceselor de administrare fiscală.

Noutăți asemănătoare

În atenția contribuabililor care doresc restituirea sumei impozitului pe venit achitat/ reținut în plus
15/04/2024
În atenția contribuabililor care doresc restituirea sumei impozitului pe venit achitat/ reținut în plus
Orar extins în perioada recepționării Declarațiilor cu privire la impozitul pe venit pentru anul 2023 de la persoanele fizice (cetățeni)
09/04/2024
Orar extins în perioada recepționării Declarațiilor cu privire la impozitul pe venit pentru anul 2023 de la persoanele fizice (cetățeni)
SFS și PCCOCS au deconspirat o schemă de eschivare de la impozitarea a peste 8,5 milioane lei
03/04/2024
SFS și PCCOCS au deconspirat o schemă de eschivare de la impozitarea a peste 8,5 milioane lei
SFS, MF și PNUD au semnat un plan de cooperare privind fortificarea sistemului fiscal național
02/04/2024
SFS, MF și PNUD au semnat un plan de cooperare privind fortificarea sistemului fiscal național
news-events