IFS Bălți: prioritate pentru educarea fiscală

10/11/2016
          IFS Bălți a realizat în ultima perioadă mai multe acțiuni ce vizează administrarea fiscală între care se înscriu și cele de instruire a contribuabililor din municipiu. Astfel, pe 28 octombrie curent, a avut loc un seminar de instruire pentru agenții economici nou-înregistrați.     În cadrul acestuia au fost oferite informații legate de inițierea și gestionarea afacerii, de aspecte fiscale și juridice din legislația muncii, s-a atras atenția asupra respectării legislației în vigoare în contextul onorării obligațiilor fiscale și asupra efectelor negative ale achitării salariului „în plic” și „muncii la negru”. 
         De asemenea, contribuabililor nou-înregistrați li s-a adus la cunoștință ,,Ghidul contribuabilului începător” și ,,Carta contribuabililor”, care vor fi transmise pentru folosință prin poșta electronică, la solicitare.
         Tot în scopul popularizării legislației fiscale, pe 04 noiembrie, DAF din cadrul IFS Bălți a desfășurat un seminar informativ pentru contribuabili din municipiu, la care au participat 310 agenți economici. În cadrul lui au fost discutate următoarele subiecte:
• surse de venit impozabile și surse de venit neimpozabile;
• reținerea impozitului pe venit la sursa de plată;
• obligațiile fiscale aferente impozitului pe venit pentru dividendele achitate;
• conformarea benevolă a contribuabililor;
• indicațiile metodologice instructive ale MF, IFPS.
            O atenție deosebită s-a acordat promovării serviciilor fiscale electronice. Astfel, agenții economici prezenți au aflat despre procedura de comandă on-line a formularelor tipizate, despre posibilitatea imprimării lor de sine stătător pe hârtie simplă, despre sistema e-Cerere.
      În continuarea campaniei de educare fiscală a societății și îmbunătățirea civismului fiscal, IFS Bălți a desfășurat seminare generale cu privire la SFS și administrare fiscală în clasele liceale ale L.T. ,,M. Lomonosov” și L.T. ,,Stefan cel Mare”. Elevii au fost familiarizați cu sistemul bugetar din Republica Moldova și categoriile de impozite, dezavantajele achitării salariilor „în plic” și desfășurarea „muncii la negru”. În același timp, a fost prezentată informația despre obligația prezentării Declarației CET și necesitatea solicitării Bonului de casă, despre înregistrarea contractelor de arendă la IFS și accesarea site-ului web www.fisc.md.
La rândul lor, elevii s-au arătat interesați, au fost activi, adresând întrebări pe teme fiscale, inclusiv cu privire la funcționarea Serviciului fiscal.
    În vederea prevenirii actelor de corupție sau faptelor de comportament corupțional în activitatea angajaților Serviciului Fiscal de Stat, pe  25  octombrie, în localul IFS pe mun. Bălți, Direcția generală teritorială Nord a Centrului Național Anticorupție, a organizat un seminar de instruire cu genericul: ,,Considerațiuni generale privind integritatea angajaților Serviciului Fiscal de Stat”. În cadrul seminarului, la care au participat 48 de angajați ai IFS Bălți, reprezentanții Centrului Național Anticorupție au discutat despre Integritate per ansamblu, despre prevederile legii privind evaluarea integrității instituționale și despre mecanismele acesteia, care urmează a fi rectificate și adaptate în concordanță cu prevederile legislației.
Totodată, au fost discutate alte aspecte, cum ar fi cele ce țin de măsurile disciplinare ce pot surveni în cazurile în care asupra angajaților Serviciului Fiscal de Stat sunt efectuate influențe necorespunzătoare, care nu sunt declarate sau care pot duce la comportament corupțional.
     De asemenea, angajații IFS Bălți au avut posibilitatea să pună în discuție mai multe aspecte stringente, ce țin de activitatea zilnică, în contextul tematicii integrității profesionale.


Galeria foto a noutății:

Noutăți asemănătoare

Memorandum privind schimbul de experiență între IFPS și ANAF
09/11/2016
Memorandum privind schimbul de experiență între IFPS și ANAF
Acțiuni comune ale DAF Ciocana din cadrul IFS Chișinău și Autorităților administrației publice locale
09/11/2016
Acțiuni comune ale DAF Ciocana din cadrul IFS Chișinău și Autorităților administrației publice locale
IFS Hâncești: activități de reducere a restanțelor față de BPN
08/11/2016
IFS Hâncești: activități de reducere a restanțelor față de BPN
IFS Anenii Noi – popularizare a legislației fiscale
08/11/2016
IFS Anenii Noi – popularizare a legislației fiscale
news-events