IFS Ștefan Vodă – retrospectivă a lunii noiembrie

30/11/2016
    Inspectoratul Fiscal de Stat pe raionul Ștefan Vodă, în perioada 01.11.2016-29.11.2016, a desfășurat mai multe activități ce vizează o administrare fiscală eficientă. Astfel, pe 22.11.2016, de comun cu Oficiul Teritorial Căușeni al Cancelariei  de  Stat, a fost organizat un seminar instructiv cu  reprezentanți ai Administrației  Publice Locale (secretari ai consiliului local și persoane responsabile de eliberarea autorizațiilor/notificărilor de funcționare a contribuabililor ce desfășoară activitate de întreprinzător) cu referire la corectitudinea aplicării prevederilor legislației fiscale la stabilirea impozitelor și taxelor locale. În  cadrul seminarului au fost discutate aspecte ce țin de corectitudinea  întocmirii deciziilor  APL  cu privire la stabilirea cotelor concrete de impozitare cu impozitul funciar și impozitul pe bunurile imobiliare, privind calculul impozitului funciar pentru folosirea pășunilor și fânețelor,  privind deciziile  APL referitoare la punerea în aplicare a taxelor locale și stabilirea cotelor acestora (modificările  și anulările  taxelor, modul  de plată și criteriile  de acordare a înlesnirilor fiscale, prezentarea în termen de 10 zile  din data adoptării acestora organului fiscal și aducerea la cunoștință contribuabililor). 
    O  deosebită atenție s-a atras stabilirii taxei pentru unitățile comerciale și/sau prestări servicii,  taxei pentru amenajarea teritoriului, taxei de piață și taxei pentru dispozitivele publicitare, care dețin un loc prioritar în sistemul taxelor locale. 
    Pentru intensificarea muncii aferente procesului de conformare a contribuabililor, îmbunătățirii civismului fiscal, au fost:
    - înmânate 69 de scrisori privind conformarea voluntară; 
    - recepționate 93 de declarații CET08.
    În scopul majorării acumulărilor la buget și reducerii restanțelor, în perioada de referință, au purtate discuții cu 15 contribuabili cei mai mari agenți economici restanțieri, stabilindu-se termene rezonabile de onorare benevolă a obligațiilor fiscale la BPN.       
    Ca urmare a măsurilor întreprinse și aplicând pârghiile executării silite a obligației fiscale, IFS Ștefan Vodă a acumulat plăți, impozite și taxe la BPN în sumă de 730,8 mii lei:
    • au fost ridicate mijloace bănești din casieriile agenților economici restanțieri în sumă de 72,3 mii lei;
    • încasate mijloace bănești din conturile bancare ale agenților economici restanțieri în sumă de 658,5 mii lei.
    În vederea eficientizării conformării fiscale voluntare, în aceeași perioadă, au fost efectuate controale fiscale la fața locului la agenții economici cu risc sporit de neconformare, fiind aplicate sancțiuni fiscale, în sumă de 50,0 mii lei. 
    În scopul elucidării activității ilicite de întreprinzător, s-au întreprins măsuri de constatare a cauzelor de contravenție din teritoriul administrat, în urma cărora s-au constatat 8 persoane fizice care desfășurau ilegal activitate de întreprinzător. Pe cazurile de încălcare a legislației au fost aplicate sancțiuni administrative în sumă de 8,0 mii lei,  cu întocmirea proceselor-verbale contravenționale.


Galeria foto a noutății:

Noutăți asemănătoare

IFS Șoldănești: controale fiscale verificare operativă
30/11/2016
IFS Șoldănești: controale fiscale verificare operativă
IFS Dondușeni: popularizare a legislației fiscale în paralel cu acțiuni de conformare
30/11/2016
IFS Dondușeni: popularizare a legislației fiscale în paralel cu acțiuni de conformare
IFS Cimișlia: activități în vederea administrării fiscale eficiente
29/11/2016
IFS Cimișlia: activități în vederea administrării fiscale eficiente
Seminar de instruire al IFS Leova
28/11/2016
Seminar de instruire al IFS Leova
news-events